Nord Stream: Το Βερολίνο προειδοποιεί εναντίον εσπευσμένων κατηγοριών
Μετά από το δημοσίευμα των New York Times το Βερολίνο προειδοποιεί ενάντια στις εσπευσμένες κατηγορίες.
Η επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι συνδέουν την Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη, τροφοδότησε δημόσιες εικασίες σχετικά με το ποιος έφταιγε, από τη Μόσχα έως το Κίεβο και από το Λονδίνο έως την Ουάσιγκτον, και παρέμεινε ένα από τα πιο σημαντικά άλυτα μυστήρια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το δημοσίευμα των New York Times, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ή οι κορυφαίοι υπασπιστές του συμμετείχαν στην επιχείρηση, ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση οποιουδήποτε ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πιστόριους
Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε σήμερα κατά της διατύπωσης πρόωρων κατηγοριών έπειτα από δημοσιογραφική αναφορά ότι πληροφορίες που εξετάσθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους έδειξαν πως μια φιλοουκρανική ομάδα βρισκόταν πίσω από τις περυσινές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream.
«Μπορεί θαυμάσια να είναι μια κατασκευασμένη επιχείρηση σκηνοθετημένη για να κατηγορηθεί η Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο το οποίο αναφέρεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στο δημόσιο δίκτυο Deutschlandfunk. «Οι πιθανότητες για το ένα ή το άλλο είναι εξίσου υψηλές», πρόσθεσε. Ο Πιστόριους έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Στοκχόλμη, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ.
«Αντίπαλοι του Πούτιν» οι ένοχοι
Από την άλλη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουν για τους δράστες και τις διασυνδέσεις τους. Ωστόσο, η ανασκόπηση των πρόσφατα συλλεχθέντων πληροφοριών υποδηλώνει ότι ήταν αντίπαλοι του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν διευκρινίζει ποια ήταν τα μέλη της ομάδας ή ποιος κατηύθυνε ή πλήρωσε για την επιχείρηση.
Κάποιες αρχικές εικασίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης επικεντρώθηκαν στην πιθανή ενοχή της Ρωσίας, ιδίως δεδομένης της ικανότητάς της στις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις, αν και δεν είναι σαφές τι κίνητρο θα είχε το Κρεμλίνο να σαμποτάρει τους αγωγούς, δεδομένου ότι αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων και μέσο άσκησης επιρροής της Μόσχας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το κόστος επισκευής των αγωγών ξεκινά από περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στην επίθεση.
Εκείνοι που εξέτασαν τις πληροφορίες δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι υπήκοοι, ή κάποιος συνδυασμός των δύο, καθώς και ότι δεν εμπλέκονται Αμερικανοί ή Βρετανοί υπήκοοι.
Οι αγωγοί διαλύθηκαν από εκρήξεις σε βαθιά θάλασσα τον Σεπτέμβριο, σε κάτι που οι ΗΠΑ περιέγραψαν τότε ως πράξη δολιοφθοράς.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι πιστεύουν πως η επιχείρηση, που στόχευσε τον Nord Stream, ήταν πιθανότατα «κρατική χορηγία», πιθανώς λόγω της πολυπλοκότητας με την οποία οι δράστες τοποθέτησαν και πυροδότησαν τα εκρηκτικά στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»