Ρωσία: Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου και τα μικρά παιδιά που δεν αγαπούν τον πόλεμο
Τουλάχιστον 544 ανήλικοι είχαν νομικά μπλεξίματα από αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα για αντιπολεμικές αναρτήσεις τους.
Τον περασμένο Απρίλιο ζητήθηκε από την 12χρονη Μάσα Μοσκαλιόβα, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας, να ζωγραφίσει κάτι που θα έδειχνε την υποστήριξη της στην ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκείνη όμως αποφάσισε να ζωγραφίσει μια μητέρα και ένα παιδί στο μέσο μιας πυραυλικής επίθεσης με τις φράσεις «όχι στον πόλεμο» και «δόξα στην Ουκρανία».
Την επόμενη μέρα ο πατέρας της Αλεξέι Μοσκαλιόβα, που την μεγαλώνει μόνος του στην πόλη Εφρέμοβ της Ρωσίας, κλήθηκε να πάει στο σχολείο της κόρης του.
Μια οικογενειακή περιπέτεια
Αμέσως μόλις έφτασε εκεί, πατέρας και κόρη απομακρύνθηκαν από το σχολικό συγκρότημα με αυτοκίνητα της αστυνομίας.
Ο Αλεξέι στην ανάκριση που ακολούθησε, άκουσε τους τοπικούς αξιωματούχους να τον κατηγορούν για διάσπαρτα και ασαφή σχόλια, που είχε κάνει στο Διαδίκτυο, συγκρίνοντας τους Ρώσους στρατιώτες με βιαστές.
Στο δικαστήριο, που έγινε σχεδόν αμέσως, με τον ίδιο κατηγορούμενο, του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 32.000 ρουβλιών (περίπου 420 δολαρίων) για απαξίωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Την επόμενη μέρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), που διαδέχτηκε την τρομερή και φοβερή KGB, πήγε στο σχολείο του μικρού κοριτσιού και κατηγορώντας τον πατέρα της για την φτωχή ανατροφή της απείλησε να την πάρει μακριά του.
Ο φόβος του χωρισμού
Η Μάσα από τον φόβο της σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο.
Ούτε όμως αυτό έσωσε τον πατέρα και την κόρη, αφού λίγες μέρες αργότερα η αστυνομία ήρθε και πάλι στο σπίτι τους για να συλλάβει εκείνον και να μεταφέρει το έφηβο κορίτσι στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
Σήμερα ο Αλεξέι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, εν αναμονή της νέας δίκης του, πάλι για απαξίωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που μπορεί να τον οδηγήσει τρία ολόκληρα χρόνια στη φυλακή.
Περιγράφοντας τις συνθήκες της κράτησης του, μιλά για ξύλο υπό τους ήχους του εθνικού ύπνου της Ρωσίας, και φωνές που τον καλούσαν να ενστερνιστεί τον μεγάλο σκοπό.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Βλαντιμίρ Βιλιένκο, η Μάσα βρίσκεται σε ένα κέντρο στέγασης νεαρών κοριστών.
«Εργαζόμαστε για να επιστρέψει γρήγορα σπίτι της», δήλωσε ο ίδιος στο aljazeera, δημοσιοποιώντας ότι έχει απευθυνθεί σε κάθε αρχή για να μην πάει ο πελάτης του φυλακή και οδηγηθεί η κόρη του σε ανάδοχη οικογένεια.
Συνηθισμένη πρακτική
«Είναι σύνηθες φαινόμενο να σέρνεται μια ολόκληρη οικογένεια στα δικαστήρια, απλά και μόνο επειδή ένα μέλος της είναι ‘’ένοχο’ στα μάτια του καθεστώτος – ιδιαίτερα αν κάποιος εξ αυτών είναι ανήλικος», εξηγεί ο Νταν Στόρει, επικεφαλής της OVD-Info English, μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ομάδας που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και η περίπτωση της Μάσα δεν είναι η μόνη.
Μια 10χρονη από τη Μόσχα κινδύνευσε με φυλάκιση επειδή οι γονείς μιας συμμαθήτριας της παραπονέθηκαν ότι η φωτογραφία στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έμοιαζε με την Αγία Javelin, τη προστάτιδα των Ουκρανών στρατιωτών.
Ομοίως η 16χρονη Ναταλία από την ανατολική Σιβηρία κατέληξε σε ένα ορφανοτροφείο, 300χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, επειδή συμμετείχε σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση και φέρεται ότι επιτέθηκε σε δύο αστυνομικούς με ένα στυλό.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Στόρει, τουλάχιστον 544 ανήλικοι είχαν νομικά μπλεξίματα (και 6 εξ αυτών διώχθηκαν και ποινικά) από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα για αντιπολεμικές αναρτήσεις, σχόλια και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο περιβάλλον του σχολείου.
Το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση έχει δώσει οδηγίες για την ενίσχυση του πατριωτικού αισθήματος στις σχολικές εκδηλώσεις, αλλά και για εξωσχολικές συζητήσεις με σκοπό να εξηγηθεί στα νέα παιδιά της χώρας, γιατί ήταν απαραίτητος αυτός ο πόλεμος για το μέλλον το δικό τους και όλης της Ρωσίας.
- Πούκι: «Να πάρουμε κάτι θετικό με Ελλάδα – Είναι σημαντικό να σπάσουμε το αρνητικό σερί»
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών