Βρετανία: «Βαθιά ανήσυχος» ο ΟΗΕ για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο
Μετά την κατάθεση του νέου μεταναστευτικού στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας, ο ΟΗΕ εξέφρασε την αντίθεση του στις νέες ρυθμίσεις.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα “βαθιά ανήσυχος” για το βρετανικό νομοσχέδιο για την παράτυπη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, να απαγορεύεται να λαμβάνουν άσυλο στη χώρα οι μετανάστες που φτάνουν μέσω Μάγχης, αλλά και την απέλασή τους “μέσα σε λίγες εβδομάδες”.
“Μια τέτοια γενικευμένη απαγόρευση, που εμποδίζει τους ανθρώπους να υποβάλουν αίτημα για την παροχή ασύλου και άλλες μορφές διεθνούς προστασίας στη Βρετανία, έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων”, τόνισε ο Τουρκ σε γραπτή του ανακοίνωση.
Τι επιδιώκει ο Σούνακ με το μεταναστευτικό
Με το νομοσχέδιο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιθυμεί να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης, μία από τις βασικές του δεσμεύσεις. Προβλέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στο βρετανικό έδαφος μέσω αυτής της θαλάσσιας οδού, στους οποίους θα απαγορεύεται ισοβίως να εγκατασταθούν στη Βρετανία ή να ζητήσουν τη βρετανική υπηκοότητα. Εξάλλου διευκολύνει την κράτηση των μεταναστών μέχρι την απέλασή τους προς μια “τρίτη, ασφαλή χώρα”.
Ο Τουρκ δήλωσε “βαθιά ανήσυχος για το νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στις βρετανικές αρχές να κρατούν και να απελαύνουν όλους όσοι εισέρχονται στη Βρετανία χρησιμοποιώντας μικρό σκάφος για να διασχίσουν τη Μάγχη, θα τους απαγορεύει να εισέρχονται ξανά στη Βρετανία και να ζητούν τη βρετανική υπηκοότητα”.
“Όλοι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια έχουν δικαίωμα να γίνονται πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όποιο κι αν είναι το μεταναστευτικό τους καθεστώς και ανεξαρτήτως του τρόπου που έφτασαν” σε μία χώρα, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής.
Πυρά από το εσωτερικό
Στο μεταξύ σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει. Μεταξύ των πιο έντονων επικριτών του είναι ο Βρετανός πρώην ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος πλέον είναι παρουσιαστής στο BBC ο οποίος συνέκρινε την γλώσσα που χρησιμοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με αυτή της ναζιστικής Γερμανίας.
“Οι Βρετανοί βαρέθηκαν (…) Δεν είναι ρατσιστικό να πει κανείς ότι έχουμε πάρα πολλούς παράνομους μετανάστες οι οποίοι καταχρώνται το σύστημά μας παροχής ασύλου”, επέμεινε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Daily Mail.
Το νομοσχέδιο έχουν επικρίνει επίσης και οργανώσεις παροχής βοήθειας στους μετανάστες, οι οποίες εκτιμούν ότι είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που κατηγόρησε το Λονδίνο ότι επιθυμεί “να βάλει τέλος στο δικαίωμα ασύλου”. Όμως οι δηλώσεις του Λίνεκερ ήταν αυτές που βρέθηκαν στην πρώτη σελίδα πολλών συντηρητικών εφημερίδων σήμερα.
«Δεν παραβιάζουμε τον νόμο»
“Θεέ μου, είναι κάτι περισσότερο από φρικτό. Δεν υπάρχει μαζική εισροή (παράτυπων μεταναστών) (…) Είναι απλώς μια αδιανόητα σκληρή πολιτική έναντι των πιο ευάλωτων ανθρώπων με μια γλώσσα που δεν διαφέρει από αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του 1930”, έγραψε χθες Τρίτη στο Twitter o παρουσιαστής της εκπομπής “The Match of the Day” στο BBC αναρτώντας και ένα βίντεο της Μπράβερμαν στο οποίο υπερασπιζόταν το νομοσχέδιο.
Συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν από το BBC να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Λίνεκερ, κατηγορώντας τον ότι το παράκανε. Η Μπράβερμαν, όταν ρωτήθηκε από το BBC, δήλωσε “πραγματικά απογοητευμένη που (ο Λίνεκερ) μπόρεσε να συγκρίνει τα μέτρα που λαμβάνουμε με αυτά της Γερμανίας της δεκαετίας του 1930”. “Δεν πιστεύω ότι είναι ο σωστός τρόπος να κάνουμε διάλογο”, πρόσθεσε.
“Δεν παραβιάζουμε τον νόμο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες σέβονται τις διεθνείς νομικές μας υποχρεώσεις”, τόνισε η Μπράβερμαν στο Sky News.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η κακοκαιρία «Elena» – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών