Φωτιές άναψε στη Βουλή το άρθρο 163 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί μετονομασίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ ή/και σταθμούς αποθήκευσης, οι οποίοι μαζί με τα συνοδευτικά έργα τους (δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών οδοποιίας) χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον.

Τα φωτοβολταϊκά

Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται και διάταξη σύμφωνα με την οποία «ο κάτοχος του σταθμού παραγωγής προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης».

Προβλέπει, δηλαδή, ειδικές διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά. Και σύμφωνα με αυτές όποιος έχει άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού ή οριστική πρόσφορα σύνδεσης με το δίκτυο (αν δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης) μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση μέχρι το 20% της έκτασης όπου πρόκειται να κατασκευάσει τον συγκεκριμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Αντιδράσεις

Η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη αν και ισχύει με νόμο από το καλοκαίρι (άρθρο 4 του ν. 4951/2022), εντούτοις προκάλεσε αντιδράσεις στη Βουλή.

Πρωταγωνιστής των αντιδράσεων ήταν μάλιστα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως τόνισε στη Βουλή απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπρόσωποι αγροτών κυρίως από τα Φάρσαλα εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς αγροτικές εκτάσεις τους συνορεύουν με άλλες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο κ. Σκρέκας απάντησε στον κ. Χαρακόπουλο πως μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ίσχυε διάταξη που προέβλεπε την αναγκαστική απαλλοτρίωση της τάξης του 100% της έκτασης. Ο ίδιος σημείωσε ότι με το νόμο 4951/2022 μείωσε αυτό το ποσοστό στο 20%.

Δεσμεύτηκε δε για να φέρει νομοτεχνική βελτίωση του συγκεκριμένου άρθρου που θα περιορίζει τη δυνατότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο 2%.

Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.