Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη έζησε φέτος τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα της
Εκατοντάδες μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ιστορικά θερμοκρασιακά ρεκόρ
- Το πουλόβερ του Λουίτζι Μαντζιόνε εξαντλήθηκε μία ημέρα μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο
- Μάθαμε για τη μυστική διαδικτυακή ζωή του γιου μας μόνο αφού πέθανε στα 25 του χρόνια
- Το Μεξικό «κάθεται» σε 500 εκατ. τόνους τεκίλας - Έρχεται ένα ταραχώδες 2025
- Ο εφιάλτης εξαφάνισης των δημόσιων τουαλετών από τις πόλεις μας
Από την Ουγγαρία μέχρι τη Γαλλία, χιονοδρομικά κέντρα έμειναν φέτος κλειστά καθώς η Ευρώπη έζησε τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ως σήμερα, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει νέα μετεωρολογικά ρεκόρ.
Η μέση θερμοκρασία από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus.
Μόνο ο χειμώνας του 2019-2020 ήταν πιο θερμός από τον φετινό.
Στις 2 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει ότι εκατοντάδες μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ιστορικά θερμοκρασιακά ρεκόρ, όπως συνέβη για παράδειγμα στην ελβετική πόλη του Άλτντορφ που το θερμόμετρο έδειξε 19,2 βαθμούς και έσπασε το ρεκόρ του 1864.
Οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στην Ανατολική Ευρώπη και τις βόρειες περιοχές των σκανδιναβικών χωρών, ενώ σε άλλες περιοχές ήταν μικρότερες από τα κανονικά επίπεδα, όπως σε τμήματα της Ρωσίας και της Γροιλανδίας.
Ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας έφερε ανακούφιση στα νοικοκυριά, τα οποία επιβαρύνθηκαν με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για τη γεωργία και το φυσικό περιβάλλον, η κατάσταση ήταν ανησυχητική. Οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες μπορούν να αναγκάσουν τα φυτά να αρχίζουν να αναπτύσσονται πρόωρα, ή να κάνουν τα ζώα να ξυπνήσουν από τη χειμέρια νάρκη πιο νωρίς από ό,τι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποκύψουν σε επόμενα κύματα ψύχους.
Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα ζώα που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα σε άλλες περιοχές, επισήμανε στο Reuters η Τίλι Κόλινς του Imperial College του Λονδίνου.
«Για είδη με μικρούς πληθυσμούς ή περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση, μπορεί εύκολα να τα βάλει στο δρόμο προς την εξαφάνιση» είπε.
Η υπηρεσία Copernicus αναφέρθηκε και στο κλίμα άλλων περιοχών όπως η Ανταρκτική, όπου η έκταση του θαλάσσιου πάγου έπεσε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε 45 χρόνια δορυφορικών μετρήσεων.
«Οι συνθήκες αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα των παγοκρηπίδων της Ανταρκτικής και τελικά για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» προειδοποίησε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Σαμάνθα Μπέργκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις