WWF: Tο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον επιτρέπει τη δόμηση 30 μέτρα από τον αιγιαλό
Kαθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, η δόμηση κοντά στο κύμα αποδυναμώνει τη φυσική προστασία των ακτών και δημιουργεί κίνδυνο σαρωτικών πλημμυρών.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Σειρά επιζήμιων διατάξεων βλέπει το WWF Ελλάς στο τριπλό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το WWF Ελλάς, το οποίο μαζί με άλλες οργανώσεις είχε καταγγείλει τις εξαιρετικά μικρές προθεσμίες διαβούλευσης για τα τρία επιμέρους σχέδια νόμου, καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζεται η πρακτική της ενθάρρυνσης της δόμησης κοντά στο κύμα».
Όπως αναφέρει η οργάνωση σε επιστολή της προς τους βουλευτές, το άρθρο 223 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος επιτρέπει τη δόμηση τουριστικών κατοικιών μόλις 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
Το WWE Ελλάς τονίζει ότι, καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, η δόμηση κοντά στο κύμα αποδυναμώνει τη φυσική προστασία των ακτών και δημιουργεί κίνδυνο σαρωτικών πλημμυρών.
Η διάταξη, σύμφωνα με την οργάνωση, έρχεται σε αντίθεση με την Απόφαση 2009/89/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει ότι η δόμηση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
Η ΡΑΕ αναλαμβάνει και τα απόβλητα και τα ύδατα
Ακόμα, το WWF Ελλάς διαφωνεί με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία με άλλο επιμέρους νομοσχέδιο μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η αλλαγή αυτή δεν τεκμηριώνεται και δεν διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Ακόμα, το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπει την επ’ αόριστον επέκταση λειτουργίας και αύξηση της ισχύος εγκαταστάσεων που λειτουργούν με λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρελαϊκά προϊόντα.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον η λειτουργία εγκαταστάσεων που «θα έπρεπε να έχουν κλείσει καθώς εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους (διοξείδιο του θείου, σκόνη, ή/και οξείδια του αζώτου) καθ’ υπέρβαση των ορίων που έχει εδώ και δεκαετίες θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για τις περιοχές Natura 2000
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος «δημιουργούνται για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία τριετία νέες συνθήκες που επηρεάζουν δυσμενώς την εξέλιξη του έργου για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ) και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000».
«Υπενθυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση του έργου αυτού είναι επιβεβλημένη από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και κατέστη ακόμα πιο επιτακτική μετά και την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ λόγω μη θέσπισης των αναγκαίων στόχων διατήρησης και μη θεσμοθέτησης των κατάλληλων μέτρων διατήρησης για τις περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000» επισημαίνεται στην επιστολή.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο φέρεται να αφαιρεί περιοχές από το πεδίο των περιβαλλοντικών μελετών με τη διατήρηση των υφιστάμενων πολεοδομικών ρυθμίσεων.
Ακόμα, διατηρούνται εντός των προστατευόμενων περιοχών υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες χωρίς να αξιολογείται η συμβατότητά τους με τους στόχους διατήρησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις