Ελληνικός Χρυσός: Επίτευξη ισότητας των φύλων σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο
Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αλλά και λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας και της συμπερίληψης στο εσωτερικό της, η Ελληνικός Χρυσός δείχνει το δρόμο για το μέλλον των μεταλλευτικών επιχειρήσεων
Οι εποχές που η μεταλλευτική δραστηριότητα στηριζόταν καθαρά στη σωματική δύναμη των εργαζομένων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί – και μαζί υποχωρούν σταδιακά και τα στερεότυπα που θέλουν τις θέσεις εργασίας του κλάδου να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γένους αρσενικού.
Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), στον μεταλλευτικό κλάδο συνεχίζει η υποεκπροσώπιση των γυναικών, οι οποίες και αποτελούν μόλις το 8-12% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των μεταλλείων, ωστόσο, η προσπάθεια ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών στη Βιομηχανία είναι εμφανής.
Πλέον, φαίνεται να αναγνωρίζεται περισσότερο η δυναμική της συμβολής των γυναικών στη δραστηριότητά του κλάδου, όχι μόνο σε διοικητικό επίπεδο, όπου ο καταλυτικός ρόλος τη διαφορετικής οπτικής για την πρόοδο και την ανάπτυξη είναι ήδη ευρέως αποδεκτός, αλλά ακόμη και σε άλλες απαιτητικές ειδικότητες που καθίστανται πλέον προσβάσιμες και εφικτές για όλους και όλες. Όπως προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton, η ίση εκπροσώπηση των φύλων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, αποτελούν πλέον βασική προτεραιότητα για κάθε εταιρεία που επιθυμεί να έχει ένα βιώσιμο μέλλον.
Διαθέτοντας τόσο τα τεχνολογικά μέσα που της επιτρέπουν να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και – κυρίως – τη θέληση, η Ελληνικός Χρυσός, ελληνική θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold, αναδεικνύεται σε μια από τις πρωτοπόρες μεταλλευτικές εταιρείες διεθνώς σε ζητήματα ισότητας και συμπερίληψης. Η εταιρεία, έχει θεσπίσει το κατάλληλο πλαίσιο για την ύπαρξη ενός ασφαλούς, συμπεριληπτικού και καινοτόμου περιβάλλοντος εργασίας που εκτιμά τη διαφορετικότητα και την προσωπική ανάπτυξη.
Επένδυση σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Αντιλαμβανόμενη ότι η ασφάλεια, η συμπερίληψη και η καινοτομία στο εργασιακό περιβάλλον αποτελούν απαράβατες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της, η Ελληνικός Χρυσός έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εργαζομένων της. Πέραν της εστίασης στη διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξή τους, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσα από τη βελτίωση των πρακτικών απασχόλησης που εφαρμόζει η εταιρεία, καλλιεργώντας μια κουλτούρα επιχειρηματικής αριστείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία διενεργεί τακτικές έρευνες εργαζομένων, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και προτεραιοτήτων των ανθρώπων της, προκειμένου να καθοδηγεί τις πολιτικές και πρωτοβουλίες της προς την εξασφάλιση ενός ισορροπημένου εργατικού δυναμικού, με ανθρώπους που νιώθουν πνευματική και σωματική ευεξία και πληρότητα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα πιο ευχάριστο, συνεργατικό και αποδοτικό.
Στόχος η αναβάθμιση του επαγγέλματος
Όπως αποδεικνύεται από τις πολιτικές που εφαρμόζει η εταιρεία, από τη συμμετοχή της στη διεθνή πρωτοβουλία International Women in Mining, που έχει στόχο την ενδυνάμωση του πολλαπλού ρόλου της γυναίκας ως στελέχους, επιστήμονα και την ανάδειξη των γυναικών της μεταλλευτικής βιομηχανίας, αλλά και στο πλαίσιο του Share project του υπουργείου εργασία της χώρας μας, προτεραιότητα της Ελληνικός Χρυσός δεν είναι αποκλειστικά η δική της ανάπτυξη, αλλά και η ευρύτερη αναβάθμιση του επαγγέλματος.
Εστιάζοντας στο τελευταίο, η Ελληνικός Χρυσός έλαβε το 2022 το εθνικό Σήμα Ισότητας SHARE, για τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζει και με τις οποίες αναπτύσσει μια εταιρική κουλτούρα που προωθεί την ίση μεταχείριση των φύλων, την ισότητα στη λήψη των αποφάσεων και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ανεξαρτήτως φύλου και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης μεταξύ των εργαζομένων.
Ο hi–tech δρόμος προς την ισότητα
Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο, σπουδαίο ρόλο στις προσπάθειες της Ελληνικός Χρυσός διαδραματίζει η προηγμένη τεχνολογία που έχει φροντίσει να εξασφαλίσει, «ξεκλειδώνοντας» μέσω του ψηφιακού της μετασχηματισμού, νέες δυνατότητες τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε εκείνο της ασφάλειας και της προσέλκυσης μιας πιο διευρυμένης ομάδα υποψηφίων εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της απομακρυσμένης και της ρομποτικής εξόρυξης που έρχονται στο μέλλον, και οι οποίες δεν προϋποθέτουν απαραίτητα σωματική δύναμη ή παρουσία των εργαζομένων στα υπόγεια, αφού ο εξορυκτικός κύκλος πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με τη χρήση μηχανημάτων, ο χειρισμός των οποίων γίνεται απομακρυσμένα από τις εγκαταστάσεις επιφάνειας. Οι καινοτομίες αυτές, πέρα από την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του συνόλου των εργαζομένων, αίρουν και τα όποια εναπομείναντα εμπόδια για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις δραστηριότητες του κλάδου.
Προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το προσωπικό της θα είναι εξοπλισμένο με τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για την επόμενη μέρα του κλάδου, η Ελληνικός Χρυσός θα αναπτύξει πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο πέραν του υφιστάμενου δυναμικού της, θα ανοίξει την πόρτα σε περισσότερους και περισσότερες που επιθυμούν να ενταχθούν στον μεταλλευτικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.
Μάθετε περισσότερα για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικός Χρυσός για την ισότητα και τη συμπερίληψη.
- Ποιο ρόλο έχουν τα smartphone στην εκπαίδευση; Απαγορεύσεις και αντίλογος
- Κίεβο: Τουλάχιστον ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Έρευνα: Χρόνια λοίμωξη εντέρου μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ – Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Ταβάρες για Λεσόρ: «Ταχεία ανάρρωση στον καλύτερο σέντερ της Euroleague»
- «Μα γκραν’ μα»: Ένα έργο – αφιέρωση στη σχέση γιαγιάς- εγγονών στο Θέατρο REX