Βρετανία: Οι Βρυξέλλες ανησυχούν αν το Λονδίνο σέβεται το διεθνές δίκαιο
Μετά το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Βρετανίας οι Βρυξέλλες ανησυχούν αν το Λονδίνο σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε σήμερα ότι ρώτησε το Λονδίνο αν το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνές δίκαιο.
«Μίλησα με τη (Βρετανίδα) υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν πριν δύο ημέρες, με ενημέρωσε για το νομοσχέδιο», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς»
«Η άμεση αντίδρασή μου ήταν να ρωτήσω αν το νομοσχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις (της Βρετανίας). (Η Μπράβερμαν) μου υποσχέθηκε ότι είναι. Ελπίζουμε ότι έχει δίκιο. Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς», πρόσθεσε η Γιόχανσον.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υπογράμμισε ότι η γαλλοβρετανική σύνοδος της Κυριακής θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου «για το θέμα των νόμιμων μεταναστευτικών οδών» προς τη Βρετανία.
«Στην Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθούμε στους ελέγχους μας»
Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομόλογός του Γκέρχαρντ Κάρνερ εκτίμησε ότι το βρετανικό νομοσχέδιο δείχνει ότι «η πίεση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση και την κατάχρηση του δικαιώματος στην παροχή ασύλου είναι ολοένα και πιο ισχυρή». «Στην Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθούμε στους ελέγχους μας», τόνισε.
Με το νομοσχέδιο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιθυμεί να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης, μία από τις βασικές του δεσμεύσεις. Προβλέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στο βρετανικό έδαφος μέσω αυτής της θαλάσσιας οδού, στους οποίους θα απαγορεύεται ισοβίως να εγκατασταθούν στη Βρετανία ή να ζητήσουν τη βρετανική υπηκοότητα. Εξάλλου διευκολύνει την κράτηση των μεταναστών μέχρι την απέλασή τους προς μια «τρίτη, ασφαλή χώρα».
Ο ΟΗΕ έχει ήδη επισημάνει ότι το νομοσχέδιο αυτό ισοδυναμεί με «το τέλος του δικαιώματος στο άσυλο» και έχει ζητήσει από το Λονδίνο να υιοθετήσει «πιο ανθρωπιστικές» λύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εισέρχεται στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
- Ποιος είναι ο ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
- Ανασυγκρότηση στην Κουμουνδούρου – Προχωρά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κόμμα Κασσελάκη
- Αγρίνιο: «Θόλωσα και την πυροβόλησα» – Τι είπε στους αστυνομικούς ο 30χρονος
- Γουόλτ Ντίσνεϊ: Ο μαγικός κόσμος των κινουμένων σχεδίων
- ΗΠΑ: Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη στον υποσμηνία Τζακ Τεσέιρα για διαρροή απορρήτων