Ελληνοτουρκικά: Ανοιχτοί δίαυλοι και από τον Ακάρ
Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου υπουργού Αμυνας με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο επιβεβαιώνει τη βούληση για χαμηλούς τόνους και καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στους ρυθμούς του μορατόριουμ ηρεμίας που επιβάλλει η αλλαγή ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η εκκωφαντική αλληλεγγύη που επέδειξαν οι δύο λαοί, κινούνται πλέον Αθήνα και Αγκυρα. Μετά τις διαδοχικές επικοινωνίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ με πρωτοβουλία του τούρκου υπουργού Αμυνας και αφορμή την έκφραση συλλυπητηρίων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, «υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πλαίσιο στη βάση του οποίου, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί και η σχετική ατζέντα.
Ακόμα και αν σύμφωνα με πληροφορίες επί του παρόντος και ενόψει των εκλογών και στις δύο χώρες είναι δύσκολο να προχωρήσουν συναντήσεις όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές ή πολιτικός διάλογος μεταξύ των υπηρεσιών των δύο ΥΠΕΞ, η συνομιλία Ακάρ – Παναγιωτόπουλου επιβεβαιώνει τη βούληση που υπάρχει επί του παρόντος να λειτουργούν σταθερά οι τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι τόνοι να παραμείνουν χαμηλά.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος σε γεύμα που παρέθεσε στους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες της Αγκυρας για τη βοήθεια στους σεισμούς, ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιος με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό και σημειώνοντας ότι αναμένεται και η επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη στις 20-22 Μαρτίου προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.
Η Τουρκία «βιώνει μια ανθρωπιστική τραγωδία»
Στο διαφορετικό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία και πριν από την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία «βιώνει μια ανθρωπιστική τραγωδία», στην οποία η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει με ειλικρινή διάθεση. Επεσήμανε δε ότι ο Τσαβούσογλου ήταν ο πρώτος ομόλογός του που έσπευσε να τον συλλυπηθεί για το δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνοντας ότι «είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί και στο πολιτικό επίπεδο. Ομως πιστεύω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος». Υπογράμμισε δε ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαίο πρόβλημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Συνάντηση Δένδια – Κόμπου στην Αθήνα
Ο κύπριος ΥΠΕΞ από την πλευρά του επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής, σημειώνοντας ότι «η παρανομία στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζεται. Η Αγκυρα κινείται σε ένα άλλο επίπεδο δημιουργώντας νέα τετελεσμένα». Με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να παραμένει σε εγρήγορση. Τόνισε δε ότι η ελπίδα είναι μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν επανέναρξη των συνομιλιών.
Δένδιας και Κόμπος αναφέρθηκαν και στο Ουκρανικό, με τον Κόμπο να τονίζει ότι η θέση της Κύπρου «είναι ξεκάθαρη, καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή, απορρίπτουμε την κάθε ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στηρίζουμε την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», κάτι που υπογράμμισε και ο Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός πρέπει να ηττηθούν».
Χριστοδουλίδης: Εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του (ΕΡΤ) επέμεινε ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι θα επιχειρήσει την ανάπτυξη μιας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ΗΕ. Αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προαναγγέλλοντας ότι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένα πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η εμπλοκή της ΕΕ στο σπάσιμο του αδιεξόδου για το Κυπριακό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις