O Σεργκέι Ρολντούγκιν είναι ένας ρώσος βιολοντσελίστας, με έδρα την Αγία Πετρούπολη. H βρετανική «Guardian» τον είχε περιγράψει παλαιότερα ως τον «καλύτερο φίλο» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λέγεται πως οι δυο τους είναι φίλοι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, πως ο Ρολντούγκιν γνώρισε τον Πούτιν στη μελλοντική του (πρώην πια) σύζυγο Λουντμίλα, και βάφτισε το 1985 τη μεγαλύτερη κόρη τους, Μαρία Βορόντσοβα.

O ίδιος ο Ρολντούγκιν είχε διαβεβαιώσει στα μέσα της δεκαετίας του 2010 τους «New York Times» πως δεν ήταν επιχειρηματίας, και δεν είχε στη διάθεσή του εκατομμύρια.

Την ίδια περίπου περίοδο, ωστόσο, το 2014, άνοιξε στην Ε

λβετία, στο τοπικό παράρτημα της Gazprombank, δύο λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινήθηκαν την επόμενη δεκαετία κάπου 30 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (30,2 εκατομμύρια ευρώ). Τέσσερις τραπεζίτες, τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός, – ο πρώην επικεφαλής της Gazprombank στην Ελβετία, δύο διευθυντικά στελέχη και ένας μάνατζερ υπεύθυνος για τις σχέσεις με τους πελάτες -, κάθισαν χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη Ζυρίχη, επειδή δεν έκαναν ό,τι έπρεπε προκειμένου να εξακριβώσουν τον πραγματικό δικαιούχο των λογαριασμών που ανήκαν σε εταιρείες – βιτρίνες στον Παναμά και την Κύπρο. Εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς ποιος είναι αυτός.

Κόκκινες σημαίες

«Είναι ευρέως γνωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο, «ότι ο Πούτιν έχει επισήμως μόνο ένα εισόδημα 100.000 ελβετικών φράγκων, και δεν είναι πλούσιος, αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστια περιουσία την οποία διαχειρίζονται άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του». «Αχυρανθρώπους», τους χαρακτήριζε η εισαγγελία στο ίδιο έγγραφο – όπως ο Σεργκέι Ρολντούγκιν. Την εποχή που άνοιξαν οι λογαριασμοί, επεσήμανε, «είχε αναφερθεί σε πολλά δημοσιεύματα πως ο Ρολντούγκιν ήταν στενός φίλος του ρώσου προέδρου και νονός της κόρης του». Αλλά οι τέσσερις κατηγορούμενοι αγνόησαν όλες τις κόκκινες σημαίες, απέτυχαν να κάνουν ως όφειλαν έλεγχο με τη δέουσα επιμέλεια και «συνέχισαν την επιχειρηματική σχέση με απαράδεκτο τρόπο, παρότι είχαν και οι ίδιοι σοβαρές αμφιβολίες για την ορθότητα των πληροφοριών όσον αφορά τον πραγματικό δικαιούχο».

Στο δικαστήριο της Ζυρίχης, οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων αρνήθηκαν κάθε επιλήψιμη πράξη, ενώ οι δικηγόροι των άλλων δύο δήλωσαν πως δεν είχαν τίποτα να προσθέσουν πέραν των συναδέλφων τους. «Αν ένας μουσικός εμφανίζεται να έχει κάπου 30 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δεν θα έπρεπε να επιβεβαιώσετε ότι ανήκουν πραγματικά στον ίδιο;», ρώτησε ο προεδρεύων δικαστής τον μάνατζερ.

Ουδέν σχόλιον, απάντησε εκείνος. Οσο για τον πρώην CEO της θυγατρικής της Gazprombank στην Ελβετία (που έχει πια ουσιαστικά κλείσει), αυτός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για μία εσωτερική έκθεση της τράπεζας, από το 2015, γύρω από τις δύο εταιρείες – βιτρίνες, απορρίπτοντας παράλληλα όλες τις κατηγορίες.

Ο Ρολντούγκιν είναι ένας από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η Δύση (συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας) μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επικαλούμενη τα περίφημα Panama Papers (2016), η ΕΕ τον είχε χαρακτηρίσει τότε υπεύθυνο «για το «ανακάτεμα» τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών στο πλαίσιο του κρυμμένου χρηματοπιστωτικού δικτύου του Πούτιν», ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον είχε αποκαλέσει «θεματοφύλακα του υπεράκτιου πλούτου του Πούτιν».

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, είχε απορρίψει κάθε υπόνοια σύνδεσης των χρημάτων του Ρολντούγκιν με τον ρώσο πρόεδρο ως αντιρωσική «Πουτινοφοβία». Για την Ελβετία, αγαπημένο προορισμό από χρόνια για τους πλούσιους Ρώσους που ήθελαν να κρύψουν τα πλούτη τους, η δίκη αποτελεί όπως επισημαίνει το Bloomberg ένα τεστ για την προθυμία και την ικανότητα των τοπικών εισαγγελέων να τιμωρήσουν τις χρηματοπιστωτικές απάτες εν μέσω ενός πολέμου που έχει σαρώσει την παραδοσιακή ελβετική ουδετερότητα. Οι ποινές που πρότειναν για τους «4» πάντως είναι μάλλον συμβολικές: επτά μήνες φυλάκιση με αναστολή. Η ετυμηγορία αναμένεται στις 30 Μαρτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»