Η επόμενη σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων θα γίνει στη θάλασσα της Αφρικής
Γιατί η Κίνα έχει κυκλώσει από τεχνολογικής άποψης την Αφρική και που αποσκοπεί η Ρωσία και το ναυτικό της;
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα. Το νέο σημείο μεγάλου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα της Αφρικής.
Την ώρα που οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους για να περιορίσουν τη δύναμη και να προβλέψουν τις κινήσεις της Κίνας, δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, που διασχίζουν ωκεανούς και συνδέουν την αφρικανική ήπειρο, χρησιμοποιούνται από τα απολυταρχικά καθεστώτα για να υπονομεύσουν τη δυτική επιρροή και να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Όπως γράφει το Foreign Policy, η Αφρική βιώνει αυτή τη στιγμή την πιο γρήγορη ανάπτυξη εύρους ζώνης σε παγκόσμιο επίπεδο και ο σχετικός υποθαλάσσιος κατασκευαστικός οργασμός δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην Κίνα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κενό ασφαλείας από τον κίνδυνο εμπλοκής της Ρωσίας.
Απειλή για τη Δύση
Η Δύση θα κάνει λάθος να παραβλέψει τις συνέπειες από την συνεχιζόμενη επέκταση των αφρικανικών υποβρυχίων καλωδίων, όσον αφορά τις σύγχρονες γεωπολιτικές στρατηγικές μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.
Earth’s submarine fiber optic cable network pic.twitter.com/W1A4X8dXBF
— Vala Afshar (@ValaAfshar) February 12, 2023
Αυτά τα περιβόητα καλώδια, που αναδύονται κάτω από τη θάλασσα, κουβαλούν την υπόσχεση περισσότερου και γρηγορότερου Ίντερνετ σε όλη την Αφρική, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους πολίτες της και τον υπόλοιπο κόσμο και συνδέοντας ένα εκκολαπτόμενο δίκτυο από κέντρα δεδομένων και ψηφιακής υποδομής.
Η αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι κομβικής σημασίας για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και η Αφρική έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από τιτάνες της ιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Meta, για την ψηφιοποίηση κάποιων από τις λιγότερες εξελιγμένες τεχνολογικά χώρες της.
Μπροστά η Κίνα
Η παγκόσμια εξάρτηση σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, τα οποία αυξάνουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη του cloud computing (υπολογιστικό νέφος ή αλλιώς σουίτα φιλοξενίας αρχείων), μεγαλώνουν το πάτημα της Κίνας στην Αφρική, λόγω της χρηματοδότησης που παρέχει στις χώρες της και των έργων κατασκευής που έχει αναλάβει.
Ομοίως προσφέρει στη Μόσχα έναν στόχο για κατασκοπία, υποκλοπές και κυβερνοεπιθέσεις –προκαλώντας άμεσες ή έμμεσες ζημίες απώλειες, λόγω της εκμετάλλευσης των ψηφιακών συστημάτων και διαδικασιών – στην προσπάθεια της να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τους δυτικούς της συμμάχους.
Και για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω, αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 552 ενεργά ή σχεδιαζόμενα υποβρύχια καλώδια που μεταδίδουν περίπου το 95% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής κίνησης κατά μήκος της Αφρικής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Αυτά αποτελούν σημαντικές υποδομές ICT (Τεχνολογίας Πληροφοριών) που στεφανώνουν την Αφρική από άκρη σε άκρη.
Υπό έλεγχο η Αφρική
Η τεχνολογική επανάσταση της Αφρικής των τελευταίων ετών πηγαίνει χέρι-χέρι με την εμβάθυνση των σχέσεων της με την Κίνα.
Το Πεκίνο εξάλλου έχει συμπεριλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη σε σημαντικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής.
Με απλά λόγια η Κίνα δεν έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή γεφυρών, δρόμων και λιμανιών. αλλά είναι ο κατεξοχήν χρηματοδότης της ψηφιακής επανάστασης της Αφρικής, που σημαίνει ότι σταδιακά την παίρνει υπό τον έλεγχο της, δημιουργώντας μια νέα σημαντική απειλή ασφαλείας για τη Δύση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, το πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια και πόσο εύκολα μπορούν να αποτελέσουν «όχημα» για μια επίθεση στη Δύση είχε τονίσει πέρυσι ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, που χρειάστηκε να προσπεράσει το εμπόδιο του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας για να δείξει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο τις γνώσεις και την οξυδέρκεια του.
Την παραπάνω ευαισθησία κατανοεί απόλυτα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, έχει επεκτείνει τη ναυτική του δύναμη πολύ μακριά από τις ακτές της χώρας του σχεδόν μέχρι την Αφρική, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του κόσμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις