Μπορείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο;
Έχετε χάσει το μερίδιο του ύπνου που σας αναλογεί - θα νιώσετε ποτέ ξανά ξεκούραστοι;
Ας κάνουμε μερικά μαθηματικά ύπνου. Χάσατε δύο ώρες ύπνου κάθε βράδυ την περασμένη εβδομάδα λόγω μιας μεγάλης εργασίας που έπρεπε να γίνει την Παρασκευή. Το Σάββατο και την Κυριακή, κοιμηθήκατε, παίρνοντας τέσσερις επιπλέον ώρες.
Τη Δευτέρα το πρωί, αισθανόσασταν τόσο ευδιάθετοι, που ήπιατε μόνο ένα φλιτζάνι καφέ, αντί για δύο που συνηθίζατε. Αλλά μην σας ξεγελάσει η φαινομενική ζωντάνια και το σφρίγος σας:
Εξακολουθείτε να κουβαλάτε ένα βαρύ φορτίο αυπνίας, ή αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «χρέος ύπνου» -στην προκειμένη περίπτωση περίπου έξι ώρες, σχεδόν ένα ολόκληρο βράδυ ύπνου.
Τι είναι το «χρέος ύπνου»
Το χρέος ύπνου είναι η διαφορά μεταξύ της ποσότητας ύπνου που θα έπρεπε να κοιμάστε και της ποσότητας που πραγματικά κοιμάστε. Είναι ένα έλλειμμα που αυξάνεται κάθε φορά που χάνουμε μερικά επιπλέον λεπτά από τον νυχτερινό μας ύπνο.
«Οι άνθρωποι συσσωρεύουν χρέος ύπνου κρυφά» λέει ο ψυχίατρος William C. Dement, ιδρυτής της Κλινικής Ύπνου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Μελέτες δείχνουν ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη στέρηση ύπνου οδηγεί σε θολό εγκέφαλο, επιδείνωση της όρασης, μειωμένα αντανακλαστικά στην οδήγηση και προβλήματα μνήμης. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και καρδιακές παθήσεις. Και οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου υποφέρουν από χρόνια στέρηση.
Μια έρευνα του 2005 από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί κοιμούνται 6,9 ώρες τη νύχτα – 6,8 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 7,4 ώρες τα Σαββατοκύριακα.
Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν οκτώ ώρες ύπνου ανά νύχτα, αν και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται μόνο έξι ώρες ύπνου, ενώ άλλοι χρειάζονται δέκα. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο χάνουμε μία ώρα ύπνου κάθε βράδυ – περισσότερο από δύο ολόκληρες εβδομάδες ύπνου κάθε χρόνο.
Υπάρχουν και καλά νέα
Τα καλά νέα είναι ότι, όπως όλα τα χρέη, με κάποια δουλειά, το «χρέος του ύπνου» μπορεί να αποπληρωθεί – αν και δεν θα συμβεί εάν βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο μαραθώνιο αναβολής. Μια επιπλέον ώρα ή δύο ώρες ύπνου τη νύχτα είναι ο τρόπος για να καλύψουμε τη διαφορά.
Για τους χρόνια στερημένους του ύπνου, ο Lawrence J. Epstein, ιατρικός διευθυντής των Κέντρων Υγείας Ύπνου του Χάρβαρντ έχει μία συμβουλή:
«Πηγαίνετε στο κρεβάτι όταν είστε κουρασμένοι και αφήστε το σώμα σας να σας ξυπνήσει το πρωί (δεν επιτρέπεται ξυπνητήρι). Μπορεί να νιώσετε κατατονική διάθεση στην αρχή του κύκλου ανάκαμψης: Ο στόχος είναι να φτάσετε σε μια ανοδική πορεία δέκα ωρών κλειστών ματιών ανά νύχτα. Καθώς οι ημέρες περνούν, ωστόσο, ο χρόνος ύπνου θα μειωθεί και πάλι σταδιακά».
Για την ανάρρωση του ύπνου, τόσο οι ώρες όσο και η ένταση είναι σημαντικές. Μερικά από τα πιο θεραπευτικά πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου. Αν και τα πραγματικά αποτελέσματα αυτού του ύπνου μελετώνται ακόμα, γενικά θεωρείται μια περίοδος αποκατάστασης για τον εγκέφαλο. Και όταν κοιμάσαι για περισσότερες ώρες, αφήνεις τον εγκέφαλό σου να περάσει περισσότερο χρόνο σε αυτήν την αναζωογονητική περίοδο.
Αφού αναπληρώσετε μετά θα βρείτε τον ρυθμό σας
Καθώς σβήνετε το χρέος του ύπνου, το σώμα σας θα βρει τρόπο να ξεκουράζετε σε ένα μοτίβο ύπνου που είναι ειδικά κατάλληλο για εσάς. Οι ερευνητές ύπνου πιστεύουν ότι τα γονίδια -αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί- καθορίζουν τα ατομικά μοτίβα ύπνου μας.
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να είναι ολιγαρκής στον ύπνο και να σε κοροϊδεύεις ότι ξεκουράζεσαι πραγματικά. Μια μελέτη του 2003 στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι όσο πιο πολύ κουραζόμαστε τόσο λιγότερο το αισθανόμαστε.
Καλό είναι λοιπόν να ακολουθήσουμε τις προσταγές των εγγενών αναγκών του ύπνου μας. Θα αισθανθούμε καλύτερα.
«Όταν καθαρίσεις με τα χρέη του ύπνου, γίνεσαι υπεράνθρωπος» λέει το Στέινφορντ του Λονδίνου, μιλώντας για τις βελτιωμένες διανοητικές και σωματικές δυνατότητες που συνεπάγεται η καλή ξεκούραση.
Οδού, ένας επιστημονικός λόγος για να κοιμηθούμε το σαββατοκύριακο.
*Με στοιχεία από scientificamerican.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις