Ρωσικό… παράθυρο για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι
Η διεθνής ομοσπονδία ξιφασκίας υπό την ηγεσία του Μανώλη Κατσιαδάκη ανοίγει το μονοπάτι για την επιστροφή των ρώσων και λευκορώσων αθλητών στους διεθνείς αγώνες με απώτερο στόχο τη συμμετοχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Με ξίφη, σπαθιά και ελληνική υπογραφή ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής των ρώσων και λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις με τερματικό σταθμό τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (FIE) τα μέλη της με ψήφους 89 έναντι 46 αποφάσισαν υπέρ της επιστροφής των ρώσων και λευκορώσων ξιφομάχων στις διεθνείς διοργανώσεις ανοίγοντας το δρόμο για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω των προκριματικών της Ασίας.
Επικεφαλής της FIE (εκτελεστικός πρόεδρος) είναι ο Μανώλης Κατσιαδάκης ο οποίος πέρυσι αντικατέστησε τον Αλισερ Ουσμάνοφ όταν ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους ρώσους ολιγάρχες μετά την εισβολή της Αρκούδας στην Ουκρανία.
Με την τελευταία της απόφαση η FIE ουσιαστικά δίνει το σύνθημα και στις άλλες διεθνείς ομοσπονδίες να τη μιμηθούν και να κάνουν πράξη το θέλημα της ΔΟΕ για συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων στους Αγώνες του Παρισιού το 2024, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απειλές για μποϊκοτάζ.
Η ηγεσία της ουκρανικής ομοσπονδίας ξιφασκίας δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη και εξοργισμένη» από την απόφαση της FIE και εξετάζει πλέον τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει.
Στη ρωσική πλευρά επικρατεί βεβαίως ευφορία αλλά κα προβληματισμός για πιθανό μποϊκοτάζ των αγώνων που θα συμμετέχουν οι αθλητές της. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ιλγκαρ Μαμάντοφ τόνισε πως θα υπάρξουν πάρα πολλά προβλήματα ακόμα και για τη συμμετοχή σε προκριματικούς αγώνες.
Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι Ρώσοι κατέκτησαν τρία χρυσά μετάλλια από τα συνολικά οκτώ τα οποία τους έφεραν στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της USA Fencing Φιλ Αντριους δήλωσε πως υπάρχει απογοήτευση και ενόχληση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά δεν τους εξέπληξε.
«Η θετική ψήφος από περισσότερους από 80 αντιπροσώπους αν και δεν αποτελεί άμεση έγκριση του πολέμου της Ρωσίας στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας της ξιφασκίας είναι έτοιμη να κοιτάξει προς την άλλη πλευρά και να καλοσωρίσει τους αθλητές που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζοντας από τη ρωσική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Αμερικανός. Για να προσθέσει: «Κάποιοι από τους αθλητές έχουν άμεσους δεσμούς με τον στρατό και αρκετοί δεν έχουν αποδοκιμάσει δημόσια τις φρικαλεότητες της κυβέρνησής τους».
Να σημειωθεί πως η τελευταία ψηφοφορία της FIE ήρθε ύστερα από 104 ημέρες μετά την ψήφο του 77% των μελών της να συνεχιστεί ο αποκλεισμός.
Στον ακήρυχτο πόλεμο που έχει κηρυχθεί για να αποτραπεί η συμμετοχή των ρώσων και λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του Παρισιού η βρετανική κυβέρνηση έκανε την επόμενη κίνησή της. Με επιστολές που έστειλε η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ στους 13 μεγαλύτερους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων τους πιέζει να μην επιτρέψουν στα καθεστώτα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό για τους προπαγανδιστικούς τους σκοπούς.
Η Βρετανία είναι μία από τις 35 χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση με την οποία αποδοκιμάζονται τα σχέδια της ΔΟΕ να επιστρέψουν στους Αγώνες οι ρώσοι και λευκορώσοι αθλητές χωρίς τα εθνικά τους σύμβολα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις