Φον ντερ Λάιεν: Τι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει φτιάξει μία πολύ καλή σχέση με τον Τζο Μπάιντεν παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Ένα βήμα πριν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συνάντησε την Παρασκευή (10/03) τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Απότοκος της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου και της προέδρου της Κομισιόν, ήταν η συμφωνία για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια στοχευμένη συμφωνία, που θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που θέτει ο αμερικανικός νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με το Politico, ο Τζο Μπάιντεν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε καταφέρει να σφυρηλατήσει μία ισχυρή σχέση με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Στα τέλη του 2021, όταν η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε για την επικείμενη απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του Παρισιού και του Βερολίνου δεν είχαν δώσει μεγάλη προσοχή. Στη συνέχεια παρενέβη η φον ντερ Λάιεν.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία Φον ντερ Λάιεν – Μπάιντεν
Τον Νοέμβριο του 2021, συνάντησε τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα σε λίγες μέρες, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον συνεργάζονταν στενά για ένα περίπλοκο πακέτο κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές που θα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει όταν θα άρχιζε η εισβολή.
Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, η στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και της κυβέρνησης Μπάιντεν συνεχίστηκε – η διατλαντική σχέση φαινόταν να επανέρχεται σε τροχιά μετά τα ταραχώδη χρόνια του Τραμπ.
Το πρόβλημα με τον νόμο Μπάιντεν
Σύντομα όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, μια τεράστια νομοθετική νίκη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εξόργισε τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, οι οποίοι ήταν ενοχλημένοι που οι διατάξεις για το κλίμα, ιδίως σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα, ήταν προστατευτικές και δημιουργούσα πρόβλημα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Λίγους μήνες μετά, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια τέτοια συμφωνία είναι στα σκαριά. Αν και δεν αναμένεται άμεσα κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία. Ο στόχος όμως ήταν η συγκρότηση μιας συμμαχίας προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση του κόσμου από την Κίνα ως παραγωγού πρώτων υλών μια για πάντα.
Ενώθηκαν κατά της Ρωσίας
Παρά όλους όσους ασκούσαν κριτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ενωμένη, επιβάλλοντας 10 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, παρόλο που οι οικονομικές συνέπειες είναι επιζήμιες για το εσωτερικό.
Ομοίως, στον τομέα της ενέργειας, η ΕΕ ξεπέρασε με επιτυχία τη χειμερινή ενεργειακή κρίση παρά την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει την Ευρώπη να «παγώσει». Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία και άλλες χώρες που εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες έχουν πλέον διαφοροποιήσει γρήγορα τις πηγές ενέργειας τους, μεταξύ άλλων με αυξημένες εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ.
Το νέο μέτωπο
Τέλος, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μία πιθανή σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στο επίπεδο της οικονομίας. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει πολύ σοβαρά την απειλή της Κίνας.
Σε μία τέτοια σύγκρουση, το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι πολύ υψηλό και από ότι φαίνεται οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι βαθιά διχασμένοι ως προς τον τρόπο που θα διαχειριστούν οι ίδιοι το Πεκίνο.
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ: Όλες οι εκδηλώσεις
- Στην Καλαμάτα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ
- Στο μικροσκόπιο της ΔΙΜΕΑ 18 εταιρείες – Αναβρασμός μετά τα βαριά πρόστιμα σε οκτώ πολυεθνικές
- Mπουρκίνα Φάσο: Ελεύθεροι τέσσερις Γάλλοι κρατούμενοι
- Παναθηναϊκός: Οι πιθανότεροι αντίπαλοι στα νοκ άουτ και το 43% που μπορεί να τον στείλει στην… Τσέλσι (pics)
- Binge-worthy σειρές για τις γιορτές: από αστυνομικές περιπέτειες έως ρομαντικές κομεντί