Ελιά: Επεμβάσεις για ασθένειες και εχθρούς
Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου
Εντοπίστηκαν ελαιώνες με σοβαρές προσβολές από τον μύκητα κυκλοκόνιο. Τα φύλλα της ελιάς που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν την πηγή για τις φθινοπωρινές μολύνσεις.
Η δημιουργία νέας μόλυνσης από το κυκλοκόνιο προϋποθέτει την ύπαρξη σταγόνων νερού (βροχή ή δροσιά) και θερμοκρασίες 9-25οC. Ο μύκητας δημιουργεί χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες («μάτια παγωνιού»), στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη και έντονη φυλλόπτωση και η εξασθένηση των δένδρων.
Όπου η ασθένεια δημιουργεί πρόβλημα, να γίνει επέμβαση όταν το μήκος της νέας βλάστησης φτάσει τα 2-5 εκ.. Αν συνεχίζονται οι προσβολές να γίνει επανάληψη της επέμβασης μετά από 2-3 εβδομάδες. Η αραίωση της κόμης διευκολύνει τον αερισμό μειώνοντας έτσι την υγρασία στο φύλλωμα.
Σημείωση: Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα και ιδιαίτερα με βορδιγάλειο πολτό (1%), όταν εφαρμόζεται σε περιόδους υψηλής υγρασίας, προκαλεί πτώση των προσβεβλημένων φύλλων, η οποία είναι επιθυμητή στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Πυρηνοτρήτης
Οι προνύμφες του εντόμου αυτή την εποχή τρέφονται από τη νεαρή βλάστηση.
Οδηγίες: Οι ζημιές από το φάγωμα της νεαρής βλάστησης είναι ελάχιστες. Δεν συνιστάται καμία επέμβαση αυτή την περίοδο.
Καλοκόρις
Οι προσβολές ξεκινούν από τα αρχικά στάδια της βλάστησης, μέχρι το στάδιο του μούρου. Οι νεαρές νύμφες προτιμούν κάποια ζιζάνια (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, σινάπι, ζοχός, μολόχα, αγριοσέλινο κλπ) τα οποία αν δεν βρουν στον ελαιώνα ανεβαίνουν στα δένδρα.
Οι προσβολές από το έντομο είναι συνήθως περιοδικές και σποραδικές.
Οδηγίες: Επειδή η ύπαρξη των ανωτέρω ζιζανίων παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της προσβολής από το έντομο, όπου είναι εφικτό, η αυτοφυής βλάστηση να παραμένει στον ελαιώνα μέχρι την άνθιση των ελαιοδένδρων.
Σε ελαιώνες που αναμένεται μικρή ανθοφορία και διαπιστώνεται η ύπαρξη υψηλών πληθυσμών του εντόμου (6-7 άτομα σε κλαδίσκο 50-60 εκ. (στο κρίσιμο διάστημα προσβολών), να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα.
Μαργαρόνια
Το έντομο προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, τα κλειστά άνθη και μερικές φορές και πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς.
Οδηγίες: Στα μεγάλα ελαιόδενδρα δεν απαιτείται επέμβαση. Στα φυτώρια ελιάς και νεαρά δενδρύλλια, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, να γίνει επέμβαση όταν παρουσιαστούν έντονες προσβολές.
Καπνιά
Οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώδη εκκρίματα διαφόρων κοκκοειδών (κυρίως του Λεκανίου).
Οδηγίες: Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα, βοηθά στο καθάρισμα των δένδρων από την καπνιά και τις λειχήνες.
Η εξασφάλιση με το κλάδεμα, καλών συνθηκών αερισμού και φωτισμού των ελαιοδένδρων μειώνει τις προσβολές από το Λεκάνιο και άλλα κοκκοειδή.
Ξυλοφάγα έντομα (Φλοιοτρίβης, Φλοιοφάγος)
Η λήψη καλλιεργητικών μέτρων είναι αρκετή για την αντιμετώπισή τους:
1. Αφαίρεση με κλάδεμα πολύ προσβεβλημένων, ξερών ή μισόξερων κλάδων και κλαδίσκων και απομάκρυνσή τους από τον ελαιώνα. H εναπόθεση των κλαδιών στα όρια του ελαιώνα αποτελεί εκτροφείο των ξυλοφάγων.
2. Διατήρηση των δένδρων σε καλή θρεπτική κατάσταση με ισορροπημένη λίπανση.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη