Michelle Yeoh: Όσα δεν ξέρατε για το φετινό φαβορί των Όσκαρ
Πέρα από το όνειρο των Όσκαρ, δεν υπάρχει αμφιβολία για την καθυστερημένη άνοδο της Michelle Yeoh στα υψηλότερα κλιμάκια του κινηματογράφου.
ταν ένα μεγάλο ταξίδι για τη Michelle Yeoh. Εν όψει της 95ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί πραγματικά στην 60χρονη Μαλαισιανή ηθοποιό.
Τον Ιανουάριο, η γεννημένη στο Ipoh της Μαλαισίας έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη Ασιάτισσα που προτάθηκε ποτέ για το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στα Όσκαρ για την ερμηνεία της στο Everything Everywhere All At Once. Έγραψε ξανά ιστορία κερδίζοντας το πολυπόθητο βραβείο.
Μέχρι σήμερα, η Yeoh έχει κερδίσει επίσης Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία, αλλά έχασε από την Κέιτ Μπλάνσετ του Ταρ στα Βραβεία Επιλογής Κριτικών και στα βραβεία BAFTA.
Πήρε, ωστόσο, το κρίσιμο βραβείο Screen Actors Guild (SAG) για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία – το οποίο την τοποθετεί στην πρώτη θέση στα Όσκαρ, καθώς οι νικητές του SAG και των Όσκαρ για το βραβείο έχουν παραταχθεί οκτώ φορές. Και ναι, αυτό ήταν επίσης ιστορικό – η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός που πήρε το τρόπαιο.
Πέρα από το όνειρο των Όσκαρ, δεν υπάρχει αμφιβολία για την καθυστερημένη άνοδο της Yeoh στα υψηλότερα κλιμάκια του κινηματογράφου.
Τα βραβεία ομορφιάς
Γνωρίζατε ότι η Yeoh στέφθηκε Μις Μαλαισία το 1983; Ως εκπρόσωπος της χώρας της, κατέλαβε τη 18η θέση ανάμεσα σε 72 διαγωνιζόμενες στο διαγωνισμό Μις Κόσμος το 1983 στο Λονδίνο.
Την ίδια χρονιά, ταξίδεψε επίσης στην Αυστραλία όπου κέρδισε πολλούς άλλους διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Miss Moomba International και Queen of the Pacific.
Σε μια συνέντευξη για το The Graham Norton Show, αποκάλυψε ότι συμμετείχε και κέρδισε τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Malaysia το 1983 για να «κλείσει το στόμα της μητέρας της», η οποία επέμενε να το κάνει.
Παρεμπιπτόντως, ο αείμνηστος πατέρας της, Yeoh Kian Teik, ήταν επίσης εξέχων Μαλαισιανός, πρώην πρόεδρος της Κινεζικής Ένωσης Περάκ Μαλαισίας, δικηγόρος και επιχειρηματίας που ίδρυσε την υπηρεσία λεωφορείων express Sri Maju.
Πρώην μπαλαρίνα
Η Yeoh αρχικά ενδιαφερόταν να ακολουθήσει μια καριέρα στον χορό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ξεκίνησε τα μαθήματα μπαλέτου της όταν ήταν τεσσάρων και συνέχισε να κυνηγά το όνειρό της μετά τη μετακόμισή της στο Λονδίνο, κάνοντας τελική έγγραφή στη διάσημη Royal Academy of Dance. Δυστυχώς, αναγκάστηκε να το ξανασκεφτεί όταν υπέστη κάκωση στη σπονδυλική στήλη.
Ο Τζάκι Τσαν ως «αρσενικό σοβινιστικό γουρούνι»
Σε μια συνέντευξη στο Late Night με τον David Letterman το 1997 για την προώθηση του Tomorrow Never Dies, ο οικοδεσπότης Letterman ρώτησε την Yeoh εάν ο θρύλος του Χονγκ Κονγκ Τζάκι Τσαν ήταν ο λόγος που συμμετείχε σε ταινίες δράσης.
«Όχι, στην πραγματικότητα είναι ένα αρσενικό σοβινιστικό γουρούνι», απάντησε η Yeoh. «Ο Τζάκι και εγώ είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Του το λέω, ξέρετε, στη μούρη του… Πάντα πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι και να μαγειρεύουν και να μην κάνουν τίποτα και να είναι το θύμα…».
Ο Chan και η Yeoh είναι μακροχρόνιοι συνεργάτες, έχοντας δουλέψει σε πολλά έργα μαζί όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Police Story 3: Supercop το 1992.
Καμία ιδέα από πολεμικές τέχνες
Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ στους θαυμαστές καθώς η Yeoh πήρε το πρώτο της μεγάλο ρόλο στην ταινία δράσης του Χονγκ Κονγκ Yes Madam! το 1985 πριν καθιερωθεί ως μια τρομερή σταρ δράσης στην ανδροκρατούμενη βιομηχανία ταινιών δράσης με απίστευτα ακροβατικά και σεκάνς μάχης.
Αλλά ναι, η Yeoh φέρεται να μην έχει επίσημη εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες και έμαθε τις κινήσεις της και τις δεξιότητές της στο kung-fu σε σκηνικά ταινιών, ενώ εκπαιδεύτηκε στο γυμναστήριο δίπλα σε βετεράνους σταρ δράσης όπως ο Dick Wei. Και ναι, το χορευτικό της υπόβαθρο συνέβαλε πολύ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις