Δίκη για το Μάτι: «Δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται η Πυροσβεστική»
Ευθύνες στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος επιρρίπτει με την κατάθεσή του ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Για όγδοη μέρα συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος μάρτυρας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης ιδιαίτερα όταν άρχισε να εξετάζεται ο μάρτυρας από την πλευρά της συνηγόρων των κατηγορουμένων, μέσα από τις ερωτήσεις των οποίων «φωτίζεται» και η υπεραπιστική τους θέση απέναντι σε αυτή την εθνική τραγωδία, που έχει σημαδέψει όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
«Ο μάρτυρας σας λέει ότι και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός (σ.σ του Πυροσβεστικού Σώματος) ήταν άχρηστοι» είπε μεγαλόφωνα μια κάτοικος της περιοχής από το ακροατήριο περιγράφοντας με τον δικό της τρόπο την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες.
Το Λιμενικό ενημερώθηκε μέσω… Δανίας
Ο Δημήτρης Λιότσιος και σήμερα απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας κ. Κωνσταντάκη, ο οποίος έχει χάσει τη μητέρα του στη φωτιά και παρίστατο προς υποστήριξη της κατηγορίας είπε: «Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορείται ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί στη θάλασσα».
«Εμείς θέλουμε να μάθουμε ποιος έβαλε ή δεν έβαλε το χέρι του για να καούν τόσοι άνθρωποι» ανέφερε ο δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας, με την πρόεδρο να απαντά: «Όλοι αυτό ψάχνουμε».
Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι «στις 18:36 της 23η Ιουλίου 2018 υπήρχε η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς στο Νέο Βουτζά. Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ».
Δικηγόρος: Άρα γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες στο μέτωπο της φωτιάς του Νταού Πεντέλης και ότι χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν; Είχαν αποδεχθεί ότι θα καεί ο κόσμος;
Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.
Δικηγόρος: Δεν έγινε καμία ενέργεια από τους υπεύθυνους ενώ γνωρίζουν ότι κινδυνεύει κόσμος τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου).
Δικηγόρος: Δόθηκε εντολή να μην πιάνουν στο λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία που γύριζαν από τις Κυκλάδες και να πηγαίνουν στο Λαύριο ή τον Πειραιά. Εισακούστηκε αυτή η εντολή;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.
Δικηγόρος: Άρα το Λιμενικό δεν εισάκουσε την εισήγηση…
Μάρτυρας: Προφανώς…
«Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί»
Στη συνέχεια η «σκυτάλη» πέρασε στη δικηγόρο Μαρία Χριστίνα Νικολοπούλου, η οποία υπερασπίζεται τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.
Ερώτηση: Το ΕΣΚΕ έχετε καταθέσει ότι γνώριζε και έπρεπε να πάρει την ευθύνη για την απομάκρυνση των πολιτών. Στην έκθεση σας γράφετε ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε…
Μάρτυρας: Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική… Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος… Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί.
Η υπεράσπιση επιχείρησε να αντικρούσει τις πλημμέλειες που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο σε σχέση με κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Ερώτηση: Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο;
Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση αλλά μέχρι τις 18:10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.
Δικηγόρος: Ρωτάω αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά…
Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενα της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα. Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα. Ο,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις