To πρώτο εμβόλιο για μέλισσες μπορεί να αποτρέψει ζημιές δισεκατομμυρίων
H «αμερικανική σηψιγονία» είναι βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει όλες τις προνύμφες στο μελίσσι.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας εξασφάλισε άδεια κυκλοφορίας για το πρώτο εμβόλιο που προορίζεται για μέλισσες, μια προσέγγιση που θα μπορούσε σταδιακά να επεκταθεί σε μια ποικιλία ασθενειών που μαστίζουν τα μελίσσια σε όλο τον κόσμο.
Το εμβόλιο της Dalan Animal Health δεν χορηγείται βέβαια ως ένεση. Απλά προστίθεται στην τροφή της βασίλισσας και προφυλάσσει όλο το μελίσσι από την «αμερικανική σηψιγονία», μια ασθένεια των μελισσών που οφείλεται στο βακτήριο Paenibacillus larvae.
«Είναι σαν μαγικό» σχολίασε στο CBS η Ανέτ Κλάιζερ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, η οποία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. «Εμβολιάζεις τη βασίλισσα και αυτή το περνά στους εκατομμύρια απογόνους από τους οποίους αποτελείται η αποικία.
Οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιέργειες που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των τροφίμων της αμερικανικής αγοράς, εκτιμώμενης αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.
Τις τελευταίες δεκαετίες όμωςτα μελίσσια απειλούνται όλο και περισσότερο λόγω των εντομοκτόνων, της μείωσης των λουλουδιών και της κλιματικής αλλαγής που φέρνει ξηρασίες.
Επί δεκαετίες, οι εντομολόγοι πίστευαν ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία επειδή δεν παράγουν αντισώματα. Αυτό άλλαξε το 2015, όταν η ομάδα της Νταλάιλ Φράιτακ του Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία ανακάλυψε μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στη βασίλισσα να αποκτά ανοσία και να την κληροδοτεί στους απογόνους της.
Η Φράιτακ είναι επιστημονική υπεύθυνη της Dalan και συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, βασισμένου σε νεκρά βακτήρια.
Το εμβόλιο απλά προστίθεται σε βασιλικό πολτό και προσφέρεται ως τροφή στη βασίλισσα. Αυτό είναι αρκετό για να προστατεύσει τους απογόνους του από το βακτήριο, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα σκότωνε όλες τις προνύμφες στο μελίσσι.
Η Dalan, η οποία εξασφάλισε φέτος την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, ελπίζει τώρα ότι η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί για την πρόληψη κι άλλων ασθενειών στα μελίσσια.
Μέχρι σήμερα, η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της αμερικανικής σηψιγονίας ήταν η χρήση αντιβιοτικών ή το κάψιμο ολόκληρης της αποικίας και όλου του μελισσοκομικού εξοπλισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις