Η Αννίτα Δημητρίου πρόεδρος του ΔΗΣΥ – Οι μάχες, η αμφισβήτηση και το μέλλον
«Δεν κρύφτηκα ποτέ ούτε διορίστηκα κάπου. Εκλεγμένη είμαι» έχει δηλώσει η Δημητρίου
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Αννίτα Δημητρίου. Η πρώτη μεγάλη παίκτρια στην πολιτική σκηνή της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε μετά το 1974. Για την ακρίβεια γεννήθηκε 11 χρόνια μετά το 1974, το 1985.
Ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, με ποσοστό 69,18%, για πολλούς είναι ήδη εν δυνάμει υποψήφια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα και για τις εκλογές του 2028.
Με παράγοντα της κυπριακής πολιτικής σκηνής να λέει ότι θα ήταν ρεαλιστικό ο Νίκος Χριστοδουλίδης να βλέπει στα μάτια της την επόμενη αντίπαλο του στις εκλογές του 2028. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Θα το έχει κερδίσει.
Η Αννίτα Δημητρίου είναι συνηθισμένη να «σπάει» στερεότυπα. Αφού είναι και η πρώτη γυναίκαι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την Κύπρο η δεύτερη τη τάξει στην ηγεσία της χώρας.
Μάχες
Και ο δρόμος της δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ή θα είναι εύκολος. Μάλλον το αντίθετο. Αφού δέχθηκε αμφισβητήσεις λόγω φύλου ακόμα και από το ίδιο της κόμμα.
Οι μάχες της, της ανήκουν, ακόμα και αν δεν έπρεπε να τις δώσει απλά και μόνο γιατί είναι γυναίκα.
Ωστόσο όποιος γνωρίζει την Κύπρο μπορεί να καταλάβει τη σημασία του όχι απλά να είσαι μέρος μίας ποσόστωσης που επιβάλλει συγκεκριμένο αριθμό γυναικών σε ψηφοδέλτια, ή κυβερνητικές θέσεις, αλλά να σπας τους φραγμούς.
Ακόμα και αν σου έχει δοθεί άλλωστε ένα «δαχτυλίδι» σημασία έχει πώς το αξιοποιείς, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα και πώς αποδεικνύεις ότι μπορείς να σταθείς σε μία συγκεκριμένη θέση.
Ζελένσκι
Η Αννίτα Δημητρίου έγινε γνωστή στο κοινό εκτός Κυπριακής Δημοκρατίας και για την στάση της όταν το 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στην κυπριακή Βουλή. Τότε που η σύνδεση του ουκρανού προέδρου διακόπηκε μόλις η Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, στις Εγγυήτριες Δυνάμεις και στην εισβολή. Με την ίδια να συνεχίζει λέγοντας «και ελπίζω να μας ακούτε ακόμη».
Θεσμικά
Η Αννίτα Δημητρίου επέμεινε θεσμικά και στην περίοδο της μεγάλης σύγκρουσης στο ΔΗΣΥ, που προκάλεσε ο αποκλεισμός του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Με το κόμμα να διχάζεται στην σκιά της απόφασης της ψήφου κατά συνείδηση.
Θεσμικά στήριξε και την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν στο κόμμα το παρασκήνιο που συνδεόταν με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη οργίαζε ακόμα και πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ζητούμενο η ενότητα
Ως πρώτη της προτεραιότητα βάζει την ενότητα του κόμματος, όπως υπογράμμισε η ίδια, ενώ υποστηρίζει την συλλογική ηγεσία και την ομαδική προσπάθεια. Οπαδός της «γραμμής» Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό, θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα αυξάνουν την αξιοπιστία της Κύπρου και θα πείθουν και τον πλέον κακόπιστο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ειλικρινή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Έχει δηλώσει επίσης ότι σκοπός της είναι να σεβαστεί την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και να λειτουργήσει το κόμμα ως υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εφόσον υπάρξει μία νέα απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.
Ωστόσο η συμμετοχή ή μη στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι μία από τις μεγάλες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο ΔΗΣΥ υπό την Αννίτα Δημητρίου, κάτι που θα καθορίσει και μελλοντικές εξελίξεις.
Στα σχέδια της είναι και ένα σκιώδες υπουργικό προκειμένου να παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης.
«Απολιτίκ»
Για ορισμένους η Αννίτα Δημητρίου είναι «άοσμη και άχρωμη» λόγω της επιλογής της να μην υψώνει τους τόνους. Σε ερώτηση που δέχτηκε (Πολίτης FM) για το αν ο ΔΗΣΥ περνά από την ρεάλπολιτικ στην απολιτίκ εποχή κατά την οποία οι ηγέτες δεν ηγούνται αλλά καθοδηγούνται η ίδια απάντησε:
«Θεωρώ ότι συγχύζουμε το απολιτίκ με τον ήπιο και μετριοπαθή λόγο. Θεωρείται απολιτίκ το γεγονός ότι δεν μάθαμε να φωνασκούμε για να ακουστούμε καλύτερα […] Δεν κρύφτηκα ποτέ ούτε διορίστηκα κάπου. Εκλεγμένη είμαι […] Μπορεί να μην έχω μια εμπειρία 40 και 50 χρόνων στην πολιτική, αλλά από τη στιγμή που ο κόσμος μου ανέθεσε αυτή την υπευθυνότητα ήμουν εκεί, πάντοτε με τον λόγο μου, με το θάρρος της άποψής μου, να διεκδικώ, να μην κρυφτώ. Ακόμα και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχα άποψη και δεν την έκρυψα, που θα μπορούσα κάλλιστα, όπως κάποιοι άλλοι, να κρυφτώ πίσω από ιδιότητες κ.ο.κ.. […] Συνειδητά δεν επιλέγω να μπαίνω στην οποιαδήποτε αντιπαράθεση και πιστέψετέ με είχα να πω πάρα πολλά. Αλλά να μην εκλαμβάνεται ο λόγος μας, η συγκεκριμένη απόφασή μας ως αδυναμία».
Το ποσοστό ανάδειξης της Αννίτας Δημητρίου στο «τιμόνι» του ΔΗΣΥ είναι επίσης ενδεικτικό του ότι έπεισε και κέρδισε, απέναντι σε έναν αντίπαλο της γενιάς της επίσης, το Δημήτρη Δημητρίου και εκείνος ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος αφού ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος.
Νέα εποχή
Ο ΔΗΣΥ περνάει σε μία νέα εποχή. Γυρίζει σελίδα και το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούν αυτή τη νέα εποχή οι παλιοί ηγέτες του κόμματος, αφήνοντας το χώρο που πρέπει στη νέα γενιά που μόλις εξελέγη.
Θα μπορέσουν Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου να δώσουν επιτρέψουν στη νέα ηγεσία να πρωταγωνιστήσει ή θα επιχειρήσουν να γίνουν σκιώδεις καθοδηγητές από το παρασκήνιο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις