«Ποιος μπορεί;» (να αλλάξει το κράτος) το νέο διακύβευμα του Μαξίμου – Πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω Σπίρτζη
Σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση Γεραπετρίτη – Σπίρτζη καλεί η κυβέρνηση - Αναθεώρηση στρατηγικής αφότου καθάρισε ο διάδρομος των πολιτικών εξελίξεων, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό χρόνο – Σύγκρουση «τώρα ή ποτέ» με τα… σκοτάδια ζητάει ο Μητσοτάκης
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Η άμεση εκκρεμότητα ήταν να καθαρίσει ο εκλογικός ορίζοντας και αυτή λύθηκε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμέσως έβγαλε εκτός κάδρου την επιλογή της 9ης Απριλίου για την πρώτη κάλπη, με βασικό σενάριο πλέον την 21η Μαΐου ή το αργότερο τις 28 Μαΐου.
Άλλη μία εκκρεμότητα είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής του Μαξίμου, με επείγουσα πια ανάγκη την αναζήτηση νέων διλημμάτων και διακυβευμάτων για την τετραετία 2023-2027. Και αυτό γιατί μια σειρά από τα μέχρι πρότινος ισχυρά χαρτιά και προεκλογικά αφηγήματα των γαλάζιων, όπως άλλωστε γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, εμφανίζονται σήμερα… τραυματισμένα, αδύναμα ή και εντελώς ξεπερασμένα. Οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού μαρτυρούν ήδη μια πρώτη αναπροσαρμογή, η οποία θα γίνεται όλο και πιο εμφανής.
«Ποιος είναι ικανός…»
Αρχικά στη συνεδρίαση με τα στελέχη του στο Υπουργικό Συμβούλιο και έπειτα στη συζήτηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο ρητορική επόμενης μέρας. Μιλώντας κυρίως για τα… σκοτάδια του κράτους, το «βαθύ κράτος του αναχρονισμού» για το οποίο οι ευθύνες, όπως είπε, είναι όλων και διαχρονικές.
Εκεί εντοπίζεται το νέο, κεντρικό δίλημμα που προτίθεται το Μαξίμου να προβάλλει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. «Ο Μητσοτάκης λέει ότι απαιτούνται συγκρούσεις για να ανατραπεί το σκοτεινό κράτος, αντιλήψεις δηλαδή και νοοτροπίες ετών» σημειώνει στο in πρωθυπουργικός συνεργάτης.
«Λέει επίσης καθαρά ότι ο ίδιος μπορεί να δώσει και να κερδίσει αυτή τη μάχη. Δεσμεύεται για την ακρίβεια ότι θα τη δώσει. Ποιος είναι λοιπόν ικανός;» προσθέτει, υπονοώντας ότι οι ψηφοφόροι θα κληθούν όταν έρθει η ώρα να απαντήσουν και σε αυτό το ερώτημα. Στο πλαίσιο αυτό οι συγκρίσεις που επεδίωκε η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ πριν από την τραγωδία των Τεμπών δεν βγαίνουν εντελώς από το πλάνο, αλλά δίνεται (αναγκαστικά) ένα καινούργιο περιεχόμενο.
«Τα ψέματα Σπίρτζη»
Η κεντρική γραμμή προς τους γαλάζιους είναι να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για καθυστερήσεις της δικής τους περιόδου διακυβέρνησης αλλά και να απαντούν άμεσα σε «fake news ή διαστρέβλωση στοιχείων» από την αντιπολίτευση. Ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ η πίεση προδιαγράφεται ότι θα αυξηθεί μέσω… Σπίρτζη.
Χαρακτηριστική η κατηγορία της ΝΔ ότι δέκα ημέρες μετά την τραγωδία και ο Χρήστος Σπίρτζης, αρμόδιος υπουργός επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «εξαφανισμένος». Στη συνέχεια οι πρώτες δηλώσεις του (Σκάι) και η αποστροφή του ότι το «όλοι φταίνε δεν ισχύει, δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φταίει» άνοιξαν κύκλο αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση θα επιμένει να καλεί τον Σπίρτζη σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Εκεί να βγουν όλα, να τα πούμε με στοιχεία, όχι προκαλώντας σύγχυση με μισές ή καθόλου αλήθειες» έλεγαν πρόσωπα πέριξ του Μαξίμου, επιμένοντας ότι στα έτη 2017-2019 η περιβόητη σύμβαση «717» για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο είχε σταματήσει ολοκληρωτικά.
Πάντως από το Μαξίμου δεν επιθυμούν «κοκορομαχίες», γνωρίζοντας ότι είναι πρώτα και κυρίαρχα η δική της εικόνα (διαχειριστικής επάρκειας κ.λπ) αυτή που πλήττεται, εξ ου και ο στόχος είναι να δείχνει προς την επόμενη μέρα. Με προγραμματικές δεσμεύσεις και με γρήγορες παρεμβάσεις, οι οποίες μένει να κριθούν για την αποτελεσματικότητά τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις