Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Πανέτοιμη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο σκηνικό με οποιοδήποτε τίμημα;

Κίνα: Πανέτοιμη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο σκηνικό με οποιοδήποτε τίμημα;

Ο στρατός της Κίνας θα γίνει ένα «μέγα σινικό τείχος από ατσάλι» που θα προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, κατέστησε σαφές ο Τζινπίνγκ.

Το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο ήταν συγκεκριμένο και δεν πέρασε απαρατήρητο από κανέναν: Η Κίνα επέστρεψε.

«Μετά από έναν αιώνα αγώνων, η εθνική μας ταπείνωση έσβησε… η μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους βρίσκεται σε μη αναστρέψιμο μονοπάτι», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος, που επανεξελέγη ομόφωνα για μια τρίτη θητεία.

Όπως γράφει ο Guardian, ο Τζινπίνγκ παρουσίασε τον εαυτό του ως τον παγκόσμιο ηγέτη, που θα οδηγήσει την Κίνα στην κυριαρχία όλου του κόσμου για την οποία είναι προετοιμασμένη καιρό.

Μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής απέναντι στον Covid -19, ο πρόεδρος και οι διπλωμάτες της χώρας δηλώνουν και πάλι παρόντες στις διεθνείς συνόδους.

Διπλωματική επιτυχία

Μόλις την Παρασκευή άλλωστε κατήγαγαν την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους, αφού με τη δική τους διαμεσολάβηση το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις σχέσεις τους μετά από 7 ολόκληρα χρόνια εχθρικής σιωπής.

«Η Κίνα δεν επεδίωξε κανέναν εγωιστικό συμφέρον στη Μέση Ανατολή… Η Κίνα ανέκαθεν πίστευε ότι το μέλλον της Μέσης Ανατολής πρέπει να είναι στα χέρια των χωρών της περιοχής», δήλωσε μια μέρα αργότερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ μπορεί να σχολίασαν ότι η συμφωνία αυτή δεν υπονομεύει τη δική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η Κίνα κατάφερε «να περάσει το μήνυμα ότι το κινεζικό φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει εκεί που το δυτικό σκεύασμα αποδεικνύεται ανεπαρκές», έγραψε -και όχι άδικα- ο Γουάνγκ Γιγουί, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.

Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή εξυπηρετεί τα κινεζικά ενδιαφέροντα. Περίπου οι μισές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας έρχονται από τη Μέση Ανατολή και σε προηγούμενη επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία, ο Τζινπίνγκ είχε πει ότι σκοπεύει να τις αυξήσει κι άλλο.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Πεκίνο, που θέλει να οχυρωθεί απέναντι στο ενδεχόμενο διεθνών κυρώσεων στην περίπτωση σύγκρουσης με την Ταϊβάν.

«Μεγάλο σινικό τείχος από ατσάλι»

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η δήλωση του Κινέζου προέδρου, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι σκοπεύει να ενισχύσει την ασφάλεια της Κίνας μετατρέποντας τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε ένα «μεγάλο σινικό τείχος από ατσάλι» που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

Η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση, και ειδικότερα με τις ΗΠΑ, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, ήταν το σχετικό σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Εξάλλου μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας (και πρώην πρέσβης της στην Ουάσιγκτον), Τσιν Γκανγκ, είχε προειδοποιήσει ακόμη και για μια σινοαμερικανική «σύγκρουση… αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν και συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λανθασμένο δρόμο».

Αναφερόμενος, πάντως, στο θέμα της Ταϊβάν, που είναι κομβικής σημασίας για τον Κινέζο πρόεδρο, επανέλαβε ότι αντιτίθεται κατά τρόπο αποφασιστικό σε κάθε εξωτερική παρέμβαση, ενώ παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά και κάθε ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του μικρού νησιού.

Οι αναλυτές «χτενίζουν» τον τελευταίο καιρό κάθε δήλωση του Κινέζου προέδρου και των αξιωματούχων της κυβέρνησης του για σημάδια ότι προετοιμάζεται εισβολή στην Ταϊβάν.

Ο γρίφος της Ταϊβάν

Σύμφωνα με τη CIA ο Τζινπίνγκ έχει πει στο στρατό του να είναι έτοιμος γι’ αυτή την εξέλιξη μέχρι το 2027, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι θα συμβεί πολύ νωρίτερα.

Σημαντικός παράγοντας του χρόνου εκδήλωσης της ίσως αποδειχτεί, σύμφωνα με τον Guardian, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ταιβάν τον επόμενο χρόνο.

Αν δηλαδή επικρατήσει το Δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα της Ταιβάν (DPP) και ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του νησιού από την Κίνα, τότε η αντίδραση του Πεκίνου δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα είναι σαρωτική και άμεση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο ολόκληρο.

Για την ώρα η σχετική δήλωση του νέου πρωθυπουργού, Λι Τσιανγκ, κράτησε χαμηλά τους τόνους, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Κάποιοι προωθούν την ιδέα της αποσύνδεσης (σ.σ.: ενός decoupling των ΗΠΑ) από την Κίνα… αλλά αναρωτιέμαι πόσοι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από αυτήν την τάση… Η περικύκλωση και η καταπίεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε συγκεκριμένα ο Λι.

Με δεδομένο όμως ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει από την αρχή της θητείας του την Κίνα τον πραγματικό εχθρό των ΗΠΑ και με την Κίνα να βγαίνει πλέον ανοιχτά μπροστά με επεκτατικές διαθέσεις –την άλλη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογο του, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την κινεζική στάση απέναντι στον ρωσικό πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη- το σενάριο της σύγκρουσης μόνο στη σφαίρα της φαντασίας δεν κινείται.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο