Ουκρανία: Το HRW ανησυχεί για τις επιπτώσεις του πολέμου στα ορφανά παιδιά
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος πάνω στα ορφανά παιδιά.
- Παραδέχεται η ΣΤΑΣΥ το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ - «Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών»
- «Ματωμένες πένες» - 122 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν το 2024, λέει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
- «Ελπίζω να περάσετε καλά»: Τα τελευταία λόγια της Τζένιφερ Άνιστον στην Αντζελίνα Τζολί πριν από 20 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Ιανουάριος 2025]
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ανήσυχη για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στα ορφανά παιδιά, ζητώντας από το Κίεβο να μεταρρυθμίσει «άμεσα» το σύστημα που διέπει τα ιδρύματα παιδικής προστασίας.
«Ο πόλεμος σήμαινε ότι πολλά παιδιά που διαμένουν σε δομές αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς σε υπόγεια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό επί εβδομάδες», ανέφερε το HRW σε σημερινή του έκθεση
«Δεκάδες ορφανοτροφεία υπέστησαν ζημιές»
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «δεκάδες ουκρανικά ορφανοτροφεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί» από την αρχή του πολέμου, πριν από έναν χρόνο, και «πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν μαζικά» σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως στη γειτονική Πολωνία. Σε αυτές τις συνθήκες το HRW καλεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας να προχωρήσει «άμεσα» στις «μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει στα ιδρύματα παιδικής προστασίας».
Η ΜΚΟ ζητεί επίσης να «παρακολουθούνται και να αξιολογούνται» καλύτερα τα ορφανά παιδιά, κάποια από τα οποία υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά τραύματα, ενώ καταγγέλλει «την έλλειψη προσωπικού και πόρων προκειμένου να γίνει αυτό».
Έκκληση του Παρατηρητηρίου προς τη Δύση
Το Παρατηρητήριο καλεί τους Δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, που στηρίζουν με τις δωρεές τους το κοινωνικό σύστημα της Ουκρανίας, «να στηρίξουν την υλοποίηση αυτών των στόχων» και να υιοθετήσουν «μια συντονισμένη στρατηγική ώστε να διασφαλίσουν την ευημερία των παιδιών», κυρίως με τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με τον ΟΗΕ αρμόδιας για το θέμα.
Οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές πρέπει «να στηρίξουν την επιστροφή των παιδιών στους γονείς τους και σε άλλα οικογενειακά πλαίσια και όχι απευθείας στα ορφανοτροφεία», τονίζει το HRW. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, «περισσότεροι από 4.500» νέοι Ουκρανοί που ζούσαν σε δομές «μετακινήθηκαν στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής υπήρχαν στην Ουκρανία περισσότερα από 105.000 ορφανά παιδιά και παιδιά που ζούσαν σε δομές, «ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις