Τουρκικές εκλογές: Πώς θα πραγματοποιηθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές
Η ανάλυση 10 σημείων του πρακτορείου Anadolu.
Η σεισμική δόνηση που συντάραξε την Τουρκία σημειώθηκε ενόψει χρονιάς προεδρικών εκλογών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει πως αυτές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου παρά τα σενάρια που ήθελαν αναβολή εξαιτίας της καταστροφής.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την επικρατέστερη ημερομηνία για τις τουρκικές εκλογές αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι θα προσπαθούσε να τις καθυστερήσει λόγω των επιπτώσεων του φονικού σεισμού.
Ωστόσο σεισμός στην Τουρκία δημιούργησε και το ερώτημα για το πώς θα μπορέσει γίνει η εκλογική διαδικασία στις σεισμόπληκτες περιοχές με δεδομένο ότι έχουν καταστραφεί και ισοπεδωθεί όλες οι υποδομές, με τους κατοίκους να μένουν σε σκηνές και σε κοντέινερ, ενώ πολλοί έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές.
Επίσης οι σεισμόπληκτες επαρχίες είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σχεδόν μέχρι την ημερομηνία των εκλογών.
Το πώς θα πραγματοποιηθούν οι τουρκικές εκλογές στις σεισμόπληκτες περιοχές αναλύει το πρακτορείο Anadolu μέσα από 10 σημεία.
Πώς όμως θα γίνουν οι εκλογές στις σεισμόπληκτες περιοχές
- Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο δημοσίευμα εκτιμάται ότι οι 11 επαρχίες που έχουν πληγεί έχουν πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων ψηφοφόρων και θα εκλέξουν 96 βουλευτές.
- Ως προς το πώς θα ψηφίσουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών μετά τις συναντήσεις που είχε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) με το υπουργείο Εσωτερικών, έγινε πιο εύκολο να αλλάξουν διευθύνσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας μέχρι πριν τα μεσάνυχτα της 17ης Μαρτίου, ακόμα και σε προσωρινές κατοικίες όπως σκηνές, κοιτώνες κτλ.
- Οι κάλπες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν. Μόνο οι κάλπες της ίδιας εκλογικής περιφέρειας θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη γειτονιά της ίδιας περιφέρειας αλλά όχι σε διαφορετική πόλη.
- Οι σεισμόπληκτοι που έχουν δηλώσει διεύθυνση αλλού, η ψήφος τους θα υπολογιστεί στην περιοχή, όπου ψηφίζουν.
- Στις πληγείσες επαρχίες και όπου έχουν γκρεμιστεί τα σχολεία, οι κάλπες θα στηθούν στις αυλές τους, σε σκηνές ή κοντέινερ στην ύπαιθρο.
- Οι σεισμόπληκτοι που δεν έχουν να δηλώσουν νέα διεύθυνση, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και θα μπορούν να ψηφίζουν στην περιοχή, όπου ψήφιζαν πριν από την καταστροφή.
- Δεν αλλάζει ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν στις επαρχίες που καταστράφηκαν. Δηλαδή, δεν «μεταφέρεται» ο αριθμός σε κάποια άλλη πόλη.
- Δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, θα πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους μέχρι τις 16 Μαρτίου, στις 17:00 το απόγευμα.
- Σε κάθε κάλπη θα ψηφίζουν κατά μέσο όρο 360 με 380 άτομα.
- Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 8:00 έως τις 17:00 το απόγευμα ώρα Τουρκίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι περιμένουν στη γραμμή για να ψηφίσουν μετά τις 17:00 το απόγευμα.
Ο πρώτος γύρος λοιπόν θα γίνει στις 14 Μαΐου και ο δεύτερος εφόσον χρειαστεί μετά από δύο εβδομάδες στις 28 Μαΐου.
- Flat Earther έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ανταρκτική… για να πειστεί ότι η Γη είναι σφαιρική
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα