Βρετανία: Στροφή της στην παλιρροιακή ενέργεια – Το project και το κόστος
Θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 1 εκατομμύριο νοικοκυριάκαι να «ανοίξει» χιλιάδες θέσεις εργασίας
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ένα «μέγα έργο» παλιρροϊκής ενέργειας, τεράστιου κόστους, σε μια από τις πλέον εμβληματικές πλωτές οδούς της Ευρώπης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 1 εκατομμύριο σπίτια στη Μ. Βρετανία.
Ο ποταμός Mersey είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης. Εκτός από το ότι είναι σημαντικός κόμβος για τη ναυπηγική και τη βιομηχανία, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς, καλλιτέχνες και μουσικούς εδώ και δεκαετίες.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας
Εάν όλα πάνε καλά, το Mersey θα μπορούσε επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στο βιώσιμο μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το CNBC.
Οι αρχές του Λίβερπουλ θέλουν ο ποταμός να φιλοξενήσει ένα τεράστιο έργο παλιρροϊκής ενέργειας το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έως και 1 εκατομμύριο σπίτια, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας για την περιοχή στη διαδικασία.
Χωρητικότητα 1 γιγαβάτ
Εάν κατασκευαστεί, η εγκατάσταση θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 1 γιγαβάτ και θα χρησιμοποιεί το παλιρροιακό φάσμα του Mersey, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας στο CNBC, ο Μάρτιν Λαντ, διευθυντής του Mersey Tidal Power Project, περιέγραψε πώς θα λειτουργούσε το σύστημα στην πράξη.
Η ιδέα, εξήγησε, είναι να επικεντρωθεί στη δημιουργία «μιας δομής για να συγκρατεί την παλίρροια – αφήνουμε το ύψος να δημιουργηθεί στη μία πλευρά και η άλλη πλευρά έχει χαμηλό επίπεδο».
Δυναμική ενέργεια
«Και μετά αφήνουμε αυτό το νερό, αυτό το θαλασσινό νερό, να περάσει μέσα από τουρμπίνες και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε. «Λοιπόν, χρησιμοποιεί τη δυναμική ενέργεια, που είναι η διαφορά ύψους της παλίρροιας», πρόσθεσε.
Αυτή η εγκατάσταση διαφέρει από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ανεμογεννήτριες παλιρροιακού ρεύματος, οι οποίες, με πολύ απλά λόγια, μπορεί συχνά να μοιάζουν λίγο με υποβρύχιες ανεμογεννήτριες.
Ο Λαντ είπε στο CNBC ότι το έργο πλησιάζει στο τέλος της αρχικής του φάσης, με μια σειρά από σενάρια στο τραπέζι.
«Έχουμε ακόμα μια επιλογή για μια τοποθεσία, η οποία θα διέσχιζε από την πλευρά του Μπίρκενχεντ… την αριστερή όχθη του Μέρσεϊ, στη δεξιά όχθη, την πλευρά του Λίβερπουλ», ανέφερε. «Ή, εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι μια λιμνοθάλασσα».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιγράφει τις παλιρροϊκές λιμνοθάλασσες σαν φράγματα, αλλά προσθέτει ότι «δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με την ακτή» και είναι σε θέση να «κάθονται μέσα στον ωκεανό».
Ενα αιώνα πριν
Οι αρχικές προτάσεις για ένα παλιρροϊκό φράγμα που εκτείνεται στο Mersey διατυπώθηκαν το 1924. Το τρέχον έργο έχει κάνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός τον τελευταίο καιρό.
Τον Δεκέμβριο του 2022, υπεγράφη συμφωνία με την Korea Water Resources Corporation — τον ιδιοκτήτη και φορέα εκμετάλλευσης της εγκατάστασης της λίμνης Sihwa.
Σε μια δήλωση εκείνη την εποχή, η Συνδυασμένη Αρχή της Περιφέρειας της πόλης του Λίβερπουλ είπε ότι η K-Water είχε συμφωνήσει να «μοιραστεί τη γνώση της παλιρροιακής ισχύος».
Η κυματική ισχύς
Η Συνδυασμένη Αρχή στο Λίβερπουλ είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές του έργου της για την παλιρροϊκή ενέργεια, δηλώνοντας στον ιστότοπό της ότι «ήρθε η ώρα της παλιρροιακής ισχύος» χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις και την κλιματική έκτακτη ανάγκη.
Σε μια δήλωση που εστάλη στο CNBC, ο Steve Rotheram, δήμαρχος της περιφέρειας της πόλης του Λίβερπουλ, κράτησε παρόμοιο τόνο.
«Μόλις λειτουργήσει, το Mersey Tidal Power θα είχε τη δυνατότητα να γίνει το μεγαλύτερο σύστημα παλιρροιακής ενέργειας στον κόσμο», είπε.
Παρόμοια έργα
Οι παλιρροϊκές εγκαταστάσεις ενέργειας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες – το La Rance της EDF χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 – αλλά μια σειρά από έργα έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο του 2023, μια εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο είπε ότι η συστοιχία παλιρροϊκών ροών της είχε πετύχει παγκόσμια πρωτιά παράγοντας 50 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
Και τον Ιούλιο του 2021, ένας παλιρροιακός στρόβιλος βάρους 680 μετρικών τόνων ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένη στο δίκτυο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας στο Orkney, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ανακοινώθηκαν σχέδια για ένα έργο ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 2,05 δισεκατομμύρια δολάρια) που ενσωματώνει τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων στροβίλων στα ύδατα ανοιχτά του Σουόνσι, μιας παράκτιας πόλης στην Ουαλία.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες
Όπως σε πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η ανάπτυξη μιας μεγάλης εγκατάστασης παλιρροιακής ενέργειας στο Mersey θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η Cheshire Wildlife Trust, δηλώνει ότι «είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σωστό μέρος», αλλά προσθέτει ότι «ένα σύστημα παλιρροιακής ενέργειας στην εκβολή του Mersey έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική ζημιά».
Γενικότερα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ σημειώνει ότι ένα «πιθανό μειονέκτημα της παλιρροιακής ισχύος είναι η επίδραση που μπορεί να έχει ένας παλιρροϊκός σταθμός στα φυτά και τα ζώα στις εκβολές ποταμών της παλιρροιακής λεκάνης».
«Τα παλιρροϊκά φράγματα μπορούν να αλλάξουν το παλιρροϊκό επίπεδο στη λεκάνη και να αυξήσουν τη θολότητα (την ποσότητα της ύλης σε αιώρηση στο νερό)», προσθέτει. «Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πλοήγηση και την αναψυχή».
Από την πλευρά του, ο Λαντ του Mersey Tidal Power Project προσπάθησε να τονίσει ότι υπήρχε «καλά αναπτυγμένη καθοδήγηση για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρέπει να εκτελέσετε για μεγάλα έργα … για μεγάλα έργα υποδομής».
«Γνωρίζουμε ότι κατά την ανάπτυξη επιλογών έργων πρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο ενός προγράμματος στον ποταμό και τις εκβολές ποταμών και επίσης εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει στο περιφερειακό ζήτημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», πρόσθεσε.
Δαπανηρό
Οι προτάσεις για το Mersey Tidal Power Project αντιπροσωπεύουν ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να αξιοποιήσει την εκτεταμένη ακτογραμμή του και να γίνει δύναμη στον αναδυόμενο τομέα της θαλάσσιας ενέργειας.
Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός για τα σχέδια, χρειάζεται ακόμη τεράστια προσπάθεια για να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Εάν υλοποιηθεί πλήρως, το κόστος του έργου θα ήταν τεράστιο – η Συνδυασμένη Αρχή της Περιφέρειας της πόλης του Λίβερπουλ το αποκαλεί ανάπτυξη «πολλών δισεκατομμυρίων λιρών».
Κρατική στήριξη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNBC, ο Λαντ υποστήριξε την άποψη ότι θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο.
«Η κυβερνητική δράση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε.
«Και θα θέλαμε να μπούμε στην επίσημη διαδικασία συναίνεσης, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την κατασκευή και να το θέσουμε σε λειτουργία στις αρχές του 2030», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: OT.GR
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις