Εισβολή αρουραίων στο Παρίσι και οι συντάξεις στην Ελλάδα
Τι γίνεται στη Γαλλία και ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην Ελλάδα επί μνημονιακών κυβερνήσεων αφορούσαν το ασφαλιστικό, τις περικοπές σε συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης κλπ. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Γαλλία βιώνει απεργίες και πολιτική αντιπαράθεση υπό το φόβο των νέων ορίων και… μίας εισβολής αρουραίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ανεβάζει τα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 και βγάζει σχεδόν ένα εκατομμύριο Γάλλους στους δρόμους. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αποτελεί συντηρητική εκτίμηση.
Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, επίσης, συνοδεύτηκαν από έντονες διαμαρτυρίες. Το αποτέλεσμα ήταν τα τελευταία έτη, υπό τα τροικανά χρόνια, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Το γενικό όριο ηλικίας είναι το 67ο έτος και ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη (4.500 ημέρες εργασίας). Ως γενική προϋπόθεση πλήρους συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (12.000 ημέρες εργασίας) και του 62ου έτους της ηλικίας.Επίσης, τα προστατευόμενα μέλη δικαιούνται υπό προϋποθέσεις ένα επιπλέον ποσό κάθε μήνα.
🇫🇷 🗑 FLASH | La grève des #éboueurs va être reconduite jusqu’à mercredi à #Paris.
👉 Plus de 5400 tonnes de déchets se sont accumulés dans les rues de la capitale. pic.twitter.com/sOxcoO3pSD
— Cerfia (@CerfiaFR) March 13, 2023
Έρχονται αρουραίοι
Το 2023, οι σακούλες σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του Παρισιού, ειδικά σε περιοχές με πολλά εστιατόρια. Στοιχεία που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP περίπου 5.600 τόνοι απορριμμάτων βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συλλέκτες απορριμμάτων της πόλης απεργούν από τις 6 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, την οποία υπερασπίζεται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στα ύψη, με αρκετούς να προειδοποιούν για μια πιθανή εισβολή από … αρουραίους.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τους συλλέκτες απορριμμάτων από τα 57 στα 59 έτη. Έως σήμερα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, με μειωμένες παροχές λόγω της σκληρής εργασίας τους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής τους.
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς τα συνδικάτα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να απεργούν μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
«Απειλή για την ανθρώπινη υγεία»
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, για κάθε άνθρωπο που ζει στο Παρίσι, αντιστοιχούν 1,5 έως 1,75 αρουραίοι. Καθιστά έτσι την Πόλη του Φωτός μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Οδήγησε την Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας να εκδώσει προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» που συνιστούν οι αρουραίοι και οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.
Το θέμα προκάλεσε πολιτικές αντεγκλήσεις το Σαββατοκύριακο, αφού οι δήμαρχοι πολλών συνοικιών στο Παρίσι υποστήριξαν ότι η απεργία απειλεί να μετατραπεί σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κάλεσαν τη δήμαρχο του Παρισιού, τη σοσιαλίστρια Αnne Hidalgo, να λάβει μέτρα.
- «Μεταγραφή» βουλευτή για Κασσελάκη; Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σαρακιώτης
- Η ιστορία του ταρώ πέρα από τα μέντιουμ και τις χαρτομαντείες
- Ο Παναιτωλικός ισοφάρισε σε 1-1 με τον Μπουζούκη (vids)
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Νέα κόντρα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» – «Παραπλανείτε τον λαό»
- Κακοκαιρία Μπερτ: Τρομακτικές εικόνες στη Βρετανία – Πλημμύρες στην Ουαλία