ΗΠΑ: Πράσινο φως Μπάιντεν για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αλάσκα
Η έγκριση του πρότεζκτ αντιμετωπίστηκε με οργή από τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινοτήτων ιθαγενών
Το πράσινο φως έδωσε η διοίκηση Μπάιντεν σε ένα αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 7 δισ. δολαρίων στη βόρεια Αλάσκα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους και κοινότητες ιθαγενών της περιοχής, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό το έργο θα επιταχύνει την κλιματική κατάρρευση και θα υπονομεύσει την επισιτιστική ασφάλεια.
Το έργο ConocoPhillips Willow θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του σε αμερικανικό έδαφος, και θα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε τρεις τοποθεσίες για πολλές δεκαετίες στο οικόπεδο των εθνικών αποθεμάτων πετρελαίου έκτασης 23 εκατομμυρίων στρεμμάτων, που ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και είναι η μεγαλύτερη αδιατάρακτη δημόσια έκταση στις ΗΠΑ.
Εκτιμάται με το εν λόγω έργο θα παραχθούν 576 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε διάστημα 30 ετών, με ημερήσια άντληση περίπου στα 180.000 βαρέλια αργού. Αυτή η εξόρυξη, για την οποία η ίδια η ConocoPhillips έχει δηλώσει ειρωνικά ότι μπορεί να οδηγήσει στην εκ νέου… ψύξη του παγετώνα της Αρκτικής που τήκεται με ραγδαίους ρυθμούς προκειμένου να σταθεροποιήσει τον εξοπλισμό της γεώτρησης, θα δημιουργούσε μία από τις μεγαλύτερες «βόμβες άνθρακα» στο έδαφος των ΗΠΑ, που θα παράγει ενδεχομένως υπερδιπλάσιες εκπομπές σε σχέση με όλα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσιες εκτάσεις έως το 2030.
Στην απόφασή του, το Γραφείο Διαχείρισης Γης του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η έγκριση «επιτρέπει την ισορροπία» δίνοντας την άδεια στην ConocoPhillips να χρησιμοποιήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις της στην Αρκτική, και περιορίζοντας επίσης τις γεωτρήσεις σε τρεις τοποθεσίες αντί για πέντε, που ήθελε η εταιρεία.
Οργή από περιβαλλοντικές οργανώσεις
Αλλά η έγκριση αντιμετωπίστηκε με οργή από τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργναώσεων και των κοινοτήτων των ιθαγενών που δηλώνουν ότι υπονομεύει μοιραία την ατζέντα του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα. Συνολικά, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 260 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια ζωής του, που ισοδυναμεί με τη δημιουργία περίπου 70 νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
«Η έγκριση του έργου Willow είναι μια απαράδεκτη απόκλιση από τις υποσχέσεις του προέδρου Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό για το κλίμα και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη», δήλωσε η Λένα Μόφιτ, εκτελεστική διευθύντρια της Evergreen Action, μιας ομάδας για το κλίμα.
«Μετά από όλα όσα έκανε αυτή η κυβέρνηση για να προωθήσει τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε μια απόφαση που γνωρίζουμε ότι θα δηλητηριάσει τις κοινότητες της Αρκτικής και θα οδηγήσει σε δεκαετίες κλιματικής ρύπανσης που απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά».
Η έγκριση ήρθε καθώς το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να απαγορεύσει οποιαδήποτε μελλοντική γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αρκτικό Ωκεανό των ΗΠΑ, καθώς και να προστατεύσει εκατομμύρια στρέμματα γης στην Αλάσκα που θεωρείται ευαίσθητη στις ιθαγενείς κοινότητες. Αλλά η απόφαση του Willow εξακολουθεί να προκαλεί θυμό.
«Η έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν καθιστά σαφές ότι η έκκλησή της για δράση για το κλίμα και την προστασία της βιοποικιλότητας είναι συζήτηση, όχι δράση», δήλωσε η Sonia Ahkivgak, συντονίστρια κοινωνικής προσέγγισης στην ομάδα Sovereign Iñupiat for a Living Arctic.
«Η μόνη λογική λύση για την κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι να αρνηθούμε νέα έργα ορυκτών καυσίμων όπως το Willow. Ο αγώνας μας ήταν μακρύς και επίσης μόλις ξεκίνησε. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε να σταματήσει το Willow γιατί οι ζωές των ντόπιων και των μελλοντικών γενεών εξαρτώνται από αυτό».
Η αντίθεση στο έργο περιλαμβάνει περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιστολές που στάλθηκαν στον Λευκό Οίκο, μια αναφορά στο Change.org με περισσότερους από 3 εκατομμύρια υπογράφοντες και μια viral καμπάνια #stopwillow που πραγματοποιήθηκε στο TikTok καθώς και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έγκριση του έργου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις.
Την Παρασκευή, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ είπε στον Guardian ότι τα έργα αυτού του είδους είναι «απερίσκεπτα ανεύθυνα» και ότι αν το επιτρέψουμε θα προκαλούσε «κλιματικό χάος».
Πηγή: OT.gr
- Σιδηρόδρομος: Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στη Βουλή
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα