Τη μεγάλη σημασία που δίνει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνοντας ότι στο μέτωπο διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της αχανούς χώρας του.

Μιλώντας σε εργαζομένους σε εργοστάσιο αεροσκαφών στη Μπουριάτια, περίπου 4.400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτους, σύμφωνα με το Reuters.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα το γνωστό επιχείρημά του ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να διαλύσει τη Ρωσία, εξήγησε ότι «για εμάς, λοιπόν, αυτό δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά ζήτημα επιβίωσης του ρωσικού κράτους, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και των παιδιών μας».

«Στρατηγική ήττα»

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν εργαλείο για να διεξαγάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας και να της προκαλέσει «στρατηγική ήττα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους λένε πως βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί από μια ιμπεριαλιστικού τύπου εισβολή, εξαιτίας της οποίας έχουν καταστραφεί ουκρανικές πόλεις, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες πολίτες και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι είχε ανησυχήσει για την οικονομία όταν η Δύση επέβαλε πρωτοφανή κύματα κυρώσεων πέρυσι, αλλά αυτή αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.

«Έχουμε αυξήσει την οικονομική μας κυριαρχία πολλές φορές. Τελικά, σε τι υπολόγιζε ο εχθρός μας; Ότι θα καταρρεύσουμε σε 2-3 εβδομάδες ή σε έναν μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Σταθερή η Ρωσία

Τόνισε μάλιστα ότι ο εχθρός περίμενε ότι τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές θα κατέβαιναν στους δρόμους και η Ρωσία θα «κλυδωνίζονταν εκ των έσω και θα κατέρρεε».

«Αυτό δεν συνέβη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αποδείχθηκε, για πολλούς από εμάς, και ακόμη περισσότερο για τις δυτικές χώρες, ότι τα θεμέλια της σταθερότητας της Ρωσίας είναι πολύ ισχυρότερα από ό,τι πίστευε κανείς».

Από τα λόγια μέχρι τις πράξεις ωστόσο η απόσταση είναι μεγάλη και η αλήθεια είναι ότι στο μέτωπο στην Ουκρανία οι απώλειες της Ρωσίας είναι μεγάλες.

Η πληροφορία ότι, για πρώτη φορά, έχει ξεκινήσει η στρατολόγηση γυναικών έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ουκρανικός στρατός, ο Ρώσος πρόεδρος αναζητεί «εναλλακτικές πηγές αναπλήρωσης ανθρώπινου δυναμικού».

Γυναίκες στο μέτωπο

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι  «την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια κίνηση προς την περιοχή του Κρασνοντάρ στην επαρχία Ντόνετσκ, κοντά στο μέτωπο, ενός τρένου με δεσμευμένες θέσεις για τη μεταφορά κρατουμένων. Ένα από τα βαγόνια προοριζόταν για φυλακισμένες γυναίκες».

Σημειώνεται ότι μόνο το περασμένο Σάββατο, η Ρωσία είχε απώλειες που ξεπέρασαν τους 1.000 νεκρούς στρατιώτες.

Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πληροφορία ότι γυναίκες κρατούμενες αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση της πολεμικής εκστρατείας Ρωσίας.

Οι γυναίκες αυτές φέρεται να απασχολούνται σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες ως εργάτριες για την αύξηση της παραγωγής, με σκοπό τον εφοδιασμό του στρατού.

Η Όλγκα Ρομάνοβα, εκπροσωπώντας το ίδρυμα Russian Behind Bars, πιστεύει ότι περίπου 100 γυναίκες έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία, σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές του Ντονέτσκ.

Ο δημοσιογράφος Όλιβερ Κάρολ, που έκανε την παραπάνω ανάρτηση με τους ισχυρισμούς της Ρωσίδας ακτιβίστριας, είναι ανταποκριτής του βρετανικού Economist.