Credit Suisse: Στα ύψη ο φόβος χρεωκοπίας – Φόβοι για νέο ντόμινο
Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank.
Θα είναι η Credit Suisse η τρίτη και φαρμακερή για το τραπεζικό σύστημα;
Μόλις ο κίνδυνος από τις καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ αποσοβήθηκε, έφτασε ορμητικός στην Ευρώπη ο φόβος για ανάλογη κακιά τύχη της ελβετικής τράπεζας.
Η μετοχή της έπεσε έως 30% και υποχώρησε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων, για την ακρίβεια έφτασε το 1.5 φράγκο, βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Απόρριψη στήριξης
Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank (SNB), με τον πρόεδρο του ΔΣ της σαουδαραβικής τράπεζας, Αμάρα λ Καντάιρι να επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.
Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είχε αγοράσει το μερίδιο αυτό έναντι 1,4 δισ. φράγκων και καταγράφει ήδη ζημιά 500 εκατ. φράγκων επί της επένδυσής της, σύμφωνα με το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SNB ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Credis Suisse, Άξελ Λίμαν, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. «Το κεφάλαιό μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ πολύ ισχυρή», δήλωσε από την πλευρά του ο CEO της ελβετικής τράπεζας, Ούλριχ Κέρνερ τονίζοντας ότι «εκπληρώνουμε και με το παραπάνω όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις».
Σχολιάζοντας τα παραπάνω σε σχέση με την υπόθεση κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών SVB και Signature, που κατά τους αναλυτές πίεζαν τις μικρές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, λόγω των υψηλών επιτοκίων της Federal Reserve ο προαναφερθείς έκανε λόγο για μη συγκρίσιμα μεγέθη.
«Αναμενόμενη η εκροή κεφαλαίων»
Απαντώντας επιπλέον στις αιτιάσεις για προβλήματα ενόψει στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, μετά το τελευταίο σερί ευρωπαϊκών sell off στον απόηχο της κατρακύλας της μετοχής της Credit Suisse εξήγησε ότι «σε μεταβατικές περιόδους δεν εκπλήσσει η συνέχιση των εκροών» και ότι οι αδυναμίες της ελβετικής τράπεζας «σχετίζονται με τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους και δεν έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματά μας».
Η πτώση 30% της μετοχής της Credit Suisse, γράφει το Reuters, προκάλεσε επιπλέον πτώση 6% στον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx που έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ τα CDS πενταετίας για την κορυφαία ελβετική τράπεζα σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το Bloomberg «τα επίπεδα αυτά είναι ανάλογα με εκείνα που βλέπαμε στα cds των ελληνικών τραπεζών κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους».
Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών της, γι’ αυτό και στην αρχή της εβδομάδας έκανε λόγο για ένα σχέδιο αποκατάστασης μετά τον εντοπισμό «ουσιωδών αδυναμιών» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 202 και 2021.
«Ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε συγκεκριμένα η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της, με τη διοίκηση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης δεν ήταν αποτελεσματικές».
Πτώχευση ενόψει;
Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.
Η κρίση ρευστότητας και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελβετική τράπεζα είχαν οδηγήσει νωρίτερα τον αναλυτή και επενδυτή της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι να προβλέψει ότι η ελβετική τράπεζα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα.
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου-είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse», δήλωσε συγκεκριμένα ο συνιδρυτής της Rich Dad Company.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε