Συμβίωση: Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να προσέξεις
Για πολλούς αποτελεί το «επόμενο» βήμα αλλά και το βήμα πριν τον γάμο
Το να μείνετε μαζί με το ταίρι σας αποτελεί μία θετική εξέλιξη της σχέσης και για πολλούς μάλιστα ένα βήμα πριν τα σκαλιά της εκκλησίας.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που καλό θα ήταν να τα έχουμε υπόψιν μας πριν προχωρήσουμε στο επόμενο αυτό «στάδιο».
Οι απόψεις αλλά και μελέτες αναφορικά με τη συμβίωση διίστανται, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως αυξάνει τις πιθανότητες ενός χωρισμού, και άλλες να ισχυρίζονται πως χτίζουν τα θεμέλια για έναν υγιές και πετυχημένο γάμο.
Ό,τι και να ισχύει από τα παραπάνω, η συγκατοίκηση για ένα ζευγάρι είναι καθοριστική εφόσον δοκιμάζει την αντοχή της σχέσης στο χρόνο, θέματα αποδοχής και μοιράσματος και το πιο σημαντικό τη διαχείριση της καθημερινότητας και τις αντοχές της σχέσης μέσα στην τριβή της.
Χρειάζεται διάθεση και προσπάθεια
Σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στις σχέσεις όταν καθορίζονται από τις όμορφες στιγμές που έχει το ζευγάρι με ταξίδια, εξόδους, κοινωνικές συναναστροφές αλλά στο τέλος ο καθένας γυρνάει σπίτι του -στον αποκλειστικά δικό του χώρο και στην δική του καθημερινότητα.
Όταν ζεις τον άλλον 24 ώρες το 24ωρο, κοιμάσαι και ξυπνάς μαζί του, μοιράζεσαι τον ίδιο χώρο, γνωρίζεις τις συνήθειες και τις ιδιοτροπίες του, κι ο άλλος τις δικές σου αντίστοιχα, απαιτείται διάθεση και προσπάθεια για μία υγιή και δίκαιη συνύπαρξη.
Τι πρέπει να προσέξεις
Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τη σχέση πριν από αυτό το βήμα. Ο ενθουσιασμός μας κάνει συχνά να παραβλέπουμε τα τρωτά και τις αδυναμίες μιας σχέσης ή ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε ή δεν μας ταιριάζουν κάποιες νοοτροπίες και ιδιοτροπίες του συντρόφου μας να πιστεύουμε ότι με την συμβίωση αυτό θα αλλάξει.
Σίγουρα μία τέτοια προοπτική είναι προσδοκία και απέχει από την αποδοχή της πραγματικότητας.
Έχει αξία να ελέγχουμε όσο μπορούμε τον παρορμητισμό μας και να κάνουμε αυτό το βήμα μετά από ώριμη σκέψη και εφόσον νιώθουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα τη σχέση μας.
Μικρότερα βήματα θα μπορούσαν να είναι η συγκατοίκηση λίγων ημερών, κατά διαστήματα, όχι μόνο σε περίοδο διακοπών αλλά και μέσα στη ροή της καθημερινότητας.
Επιπλέον μία ιδανική συνθήκη, θα ήταν η συμβίωση να γίνει σε έναν ουδέτερο χώρο και με πινελιές από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις και των δύο (π.χ. διακόσμηση). Αυτό ορίζει πιο ισότιμα τη σχέση και δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού ότι κάποιος μετακόμισε στο σπίτι του άλλου και άρα είναι φιλοξενούμενος.
Τα οφέλη μίας συμβίωσης
Η συμβίωση μάς δίνει την καθαρή εικόνα της σχέσης μας, αλλά και εν μέρει του εαυτού μας μέσα σε αυτήν. Δοκιμάζουμε πράγματα συνέχεια και παράλληλα δοκιμαζόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Αντέχουμε τις ιδιοτροπίες του άλλου; Και αντίστοιχα, αντέχει εκείνος τις δικές μας;
Μάς βοηθά να αντιληφθούμε εάν είμαστε έτοιμη για μία δέσμευση, μία μακροχρόνια σχέση. Όπως είπαμε και παραπάνω λειτουργεί ως «πρόβα» για έναν ενδεχόμενο γάμο.
Η συντροφικότητα εμπεριέχει μοίρασμα τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πέραν της συναισθηματικής ασφάλειας που μπορεί να νιώθεις με έναν άνθρωπο, παράλληλα μοιράσεστε και πρακτικά ζητήματα όπως η πληρωμή των λογαριασμών, το μοίρασμα των οικιακών δουλειών. Στο σημείο αυτό θα φανεί πολύ περισσότερο εάν πράγματι ταιριάζετε.
Συνύπαρξη δέσμευσης και αυτονομίας
Προ πάντων, πριν προχωρήσετε στο στάδιο της συμβίωσης είναι σημαντικό να ξέρετε πως προϋποθέτει ψυχολογική ωριμότητα και σιγουριά και επιπλέον να θυμάστε πως δέσμευση δεν σημαίνει περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας, αντιθέτως, η δέσμευση και η αυτονομία μπορεί και πρέπει να συνυπάρχουν.
Βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός διαζυγίων αλλά παρατηρείται ότι οι άνθρωποι που χωρίζουν ξαναπαντρεύονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν απορρίπτουν το γάμο αυτόν καθεαυτό αλλά πως υπάρχει μία αδυναμία συμβίωσης, γιατί ενδεχομένως ένας από τους δύο περιορίζει την ελευθερία του άλλου.
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται