Είδηση: Ένας πρωθυπουργός ξέρει τα προβλήματα της χώρας
Διευκρινίσεις… από το Μαξίμου για το «τι γνωρίζει» και «τι δεν γνωρίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Στη θέση να διευκρινίζει “τι γνωρίζει” και “τι δεν γνωρίζει” ο Πρωθυπουργός για τη χώρα και τις δομές της έχει βρεθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από μία σειρά δηλώσεων σχετικά με τις ελλείψεις στις δομές του κράτους. Δύο εβδομάδες μετά από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, οι πολιτικοί συντάκτες ενημερώνονται, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, σχετικά με το ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τα προβλήματα της χώρας.
Και αυτό διότι, τα τελευταία 24ωρα έχει αναζωπυρωθεί μία συζήτηση για το επίπεδο ενημέρωσης του πρωθυπουργού. Βασική πηγή αυτής της αντιπαράθεσης είναι οι κυβερνητικές, δημόσιες, διευκρινίσεις για τις ευθύνες και για τα προβλήματα του κράτους.
Πριν, από περίπου, δύο ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την κατάσταση του χάους του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Σήμερα, υπογραμμίζει ότι “γνώριζε, και πως αναγνώρισε τη «δική μας ευθύνη”, τονίζοντας ότι τελικά δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων.
Μιλώντας, λοιπόν, την Τρίτη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε τονίσει, ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την κατάσταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, στον απόηχο του δυστυχήματος στα Τέμπη. «Σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν» και τονίζοντας πως «υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη και γι’ αυτό τον λόγο», αναφερόμενος στην παραίτηση Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Σήμερα… έχει γνώση
Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτών συντακτών μίλησε για πολιτική σπέκουλα και διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός “έχει άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο Κράτος μας”.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο Κράτος μας, αλλά και στη χώρα μας εν γένει. Τόνισε ότι “είναι προσηλωμένος στην αντιμετώπισή τους με σχέδιο, αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση. Είτε αυτό αφορά τη θωράκιση της χώρας, είτε αφορά την οικονομία και την αγορά εργασίας, είτε αφορά τις παθογένειες του Κράτους και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, είτε αφορά τα εισοδήματα των πολιτών, την υγεία κ.α.”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζει: Ξέρει τι έγινε, τι μένει να γίνει και πώς θα γίνει. Μάλιστα, για σιδηρόδρομους, ο κ. Οικονόμου αναφέρει: “ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι παραλάβαμε μια υποδομή που ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, λειτουργούσε σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%. Γνώριζε τις προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση της σύμβασης και πώς έφτασε το έργο στο 70%, για τα προβλήματα, τις αδυναμίες στο σιδηρόδρομο”.
Και υπογραμμίζει “γνώριζε, λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη, έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις” και διευκρινίζει ότι “δεν ξέρει όμως, και κανείς Πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων, ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πως διαμορφώνονται οι βάρδιες, για το χάος που επικρατούσε στο Σταθμαρχείο της Λάρισας, για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου.
Ο κ. Οικονόμου, συνεχίζει: Και νομίζω ότι το μέγεθος της τραγωδίας αλλά και η ευθύνη και η σοβαρότητα που πρέπει να υπάρξει, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε καμιά συγκάλυψη, αλλά να οδηγηθούμε και στην πλήρη ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων δεν συνάδει με τις λαϊκιστικές αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις του ζητήματος αυτού.
Σε ό,τι αφορά στα αίτια του δυστυχήματος αναδεικνύονται, ανάμεσα σε άλλα, τόσο από τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα όσο και από τις διώξεις που ασκούνται, οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν ένα τμήμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Παθογένειες και συμπεριφορές που η Κυβέρνησή μας προσπαθεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα, θα έλεγα, να αντιμετωπίσει. Όχι, πάντα με την ταχύτητα, όχι πάντα με την επιτυχία που θα θέλαμε, αλλά με ξεκάθαρη βούληση και με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Κατεύθυνση που άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ακολουθούν, αλλά επιμένουν να υπερασπίζονται τις παθογένειες που ανέφερα με πείσμα και εμμονές. Θα αναφερθώ σε 12 κρίσιμους νόμους για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, 12 νόμους που όλοι τους ήταν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των παθογενειών του βαθέος κράτους καθυστερήσεων, συντεχνιασμού, έλλειψης κινήτρων, απουσίας αξιολόγησης. Σε αυτούς τους νόμους , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όχι, προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέος αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις