Πολιτικές αναταράξεις μετά τα Τέμπη: Ποιους τιμωρούν οι πολίτες μετά το δυστύχημα
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
- «Ζωντανός είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις» στη Συρία - Τι ισχύει για τον μητροπολίτη Ιμπραχίμ
- «Πιστεύω πως είναι ψευδαίσθηση η δημοκρατία» και άλλες πρόσφατες περίεργες δηλώσεις του Φειδία Παναγιώτου
- Πώς να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς ενοχές: Διατροφικός οδηγός επιβίωσης
- Ποιες μέρες θα είναι ανοικτές οι τράπεζες στις γιορτές
Οργή για το δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 επιβάτες, κυριαρχεί στην κοινωνία με τους πολίτες να καταλογίζουν ευθύνες, τόσο στην τωρινή κυβέρνηση όσο και σε προηγούμενες.
Οσο περνούν οι μέρες και έρχονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία για την τραγωδία και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, φαίνεται πως οι πολίτες «τιμωρούν» συγκεκριμένα κόμματα για όλα όσα δεν έγιναν. Μάλιστα οι ψηφοφόροι στέλνουν σαφή μηνύματα προς τα κόμματα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των Τεμπών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τι θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών αποτυπώνονται οι πολιτικές αναταράξεις μετά το δυστύχημα των Τεμπών ενώ φαίνεται πως οι πολίτες έχουν αρνητική γνώμη για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας.
Τα ποσοστά της ΝΔ συρρικνώνονται σε όλες τις μετρήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σταθερό ή σε κάποιες περιπτώσεις «βλέπει» μικρή μείωση, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις και για ορισμένα από αυτά μία μικρή τάση ενίσχυσης. Κοινή συνιστώσα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ωστόσο, είναι η «έκρηξη» στα ποσοστά των αναποφάσιστων.
Ως εκ τούτου, τα κόμματα θα κινηθούν το επόμενο διάστημα με γνώμονα να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν από αυτή την «δεξαμενή» ψηφοφόρων.
Πού καταλογίζουν τις ευθύνες για τα Τέμπη
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata, φαίνεται πως οι πολίτες μοιράζουν τις ευθύνες τόσο στη σημερινή όσο και σε προηγούμενες κυβερνήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη κυρίως τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 42% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της τηλεόρασης του OPEN. Σε ερώτηση για το ποιος φταίει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, απάντησαν ως εξής:
Το 46,8% απαντά πως φταίνε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, το 13% πως φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση της ΝΔ, το 8,8% πως φταίει ο σταθμάρχης, το 8,5% πως φταίει το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, το 5,6% επιρρίπτει ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως, το 5,3% ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 3,6% στην η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και το 2,5% πως φταίει η Hellenic Train.
Βάσει της δημοσκόπησης της Interview για την Politic, φαίνεται πως το δυστύχημα στα Τέμπη οδήγησε σε μείωση των ποσοστών τους τα δύο μεγάλα κόμματα.
Στην ερώτηση «Ποιος έχει την ευθύνη για το δυστύχημα», το 26,6% απαντά «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20,2% «Οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας», και το 1,5% απαντά «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης μάλιστα καταρρίπτεται καθώς μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως την ευθύνη φέρει ο σταθμάρχης. Η πλειοψηφία (41,7%) κρίνει ότι το δυστύχημα οφείλεται στο συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πρώτη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1 που διεξήχθη λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην ερώτηση, πού οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη, μόλις το 12,1% την αποδίδει σε ανθρώπινο λάθος ή «κακιά στιγμή», ενώ το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 87% μιλά για άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν.
Τα ποσοστά των κομμάτων μετά το δυστύχημα
Οι πολιτικές αναταράξεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις κάτι που φαίνεται τόσο στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και δευτερευόντως σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%.
Στα ίδια ποσοστά παραμένουν Ελληνική Λύση (3,5%) και ΜέΡΑ25 (3%).
Στη δημοσκόπηση της MRB για το Open, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 2,9% με τη ΝΔ να λαμβάνει 27,4% από 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5% από 24,3% ενώ στα υπόλοιπα κόμματα υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ως εξής:
- ΠΑΣΟΚ: 9% από 10,5%
- ΚΚΕ 5,1% από 5%
- Ελληνική Λύση 4,5% από 4,4%
- ΜέΡΑ25 3,9% από 2,9%
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα ωστόσο και αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων εκτοξεύεται στο 17,4%.
Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 3,6% από 6,7% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση με τη
Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ποσοστό 28% (από 33,2%) έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,5%).
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4,2%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6%.
Όσο αφορά στους αναποφάσιστους από το 9% σκαρφαλώνει στο 15,3%.
Αναφορικά με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά το δυστύχημα (Marc) αποτυπώθηκε μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ χάνει 2,9 ποσοσιστιαίες μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως να μην κερδίζει τίποτα.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 29,6% (έναντι 32,5%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (έναντι 25,1%), με το κυβερνών κόμμα να διατηρεί «ψαλιδισμένο» προβάδισμα 4,6 μονάδων.
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και το ακροδεξιό μόρφωμα Εθνικό Κόμμα- Έλληνες του καταδικασμένου Κασιδιάρη με 3%.
Αναφορικά με τους αναποφάσιστους, φτάνουν στο 10%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις