Μίμης Παπαϊωάννου: Οταν ερμήνευσε τον ύμνο της ΑΕΚ με τη βοήθεια του Καζαντζίδη
Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος πέθανε χθες το πρωί, θα μείνει στην ιστορία της ΑΕΚ και για την ερμηνεία του στον ύμνο της ομάδας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
O Μίμης Παπαϊωάννου, ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής, έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 81 ετών. Ενας θρύλος για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για την ΑΕΚ, της οποίας υπήρξε εμβληματικός παίκτης.
Αγάπησε την ΑΕΚ όπως την ίδια του τη ζωή, την υπηρέτησε με πάθος σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο είχε την αγνότητα που αρμόζει σε ένα άθλημα.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου, εντός των γηπέδων ήταν με την κυριολεξία της λέξης «παικταράς». Αλλά ήταν και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας παθιασμένος ΑΕΚτζής, ο οποίος μάλιστα έχει και μια ιστορία που δεν είναι γνωστή σε πολλούς.
Ηταν αυτός που ερμήνευσε τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας. Ουσιαστικά ηχογράφησε συνολικά επτά τραγούδια μεταξύ των οποίων και του πασίγνωστου ύμνου της ΑΕΚ σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη. Αυτός ο ύμνος που σήμερα ακούγεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τη φωνή του Μίμη να μένει στην ιστορία και στη μνήμη κάθε οπαδού της ΑΕΚ.
Η ιστορία
Ηταν το μακρινό 1965 και ο Χρήστος Νικολόπουλος θέλησε να γράψει τον ύμνο της ΑΕΚ. Βρίσκονταν σε μια περιοδεία στη Γερμανία όπου μαζί ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, φανατικός οπαδός της ΑΕΚ και η Μαρινέλλα.
Ο Μίμης τραγουδούσε μαζί τους επειδή ήθελε να σταματήσει το ποδόσφαιρο καθώς η ΑΕΚ τον εμπόδιζε να πάρει μεταγραφή στην μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε ο ύμνος και παίχτηκε πρώτη φορά στο τρένο για τη Γερμανία. Τραγουδήθηκε μια-δύο φορές πρόχειρα ενώ ο Καζαντζίδης συνέθετε τη μουσική, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και τον Νικολόπουλο που έπαιζε μπουζούκι.
Ο ύμνος δεν υιοθετήθηκε τότε αλλά το 1971, όταν η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, ο Νικολόπουλος κάλεσε τον Κολοκοτρώνη να ξαναγράψει τους στίχους, ο Καζαντζίδης βοήθησε στην μελωδία και ο Μίμης αποφάσισε να το ερμηνεύσει. Στο στούντιο της «Πολυφών» στην οδό Πατησίων ηχογραφήθηκε σε δίσκο ο ύμνος της ΑΕΚ, που στη δεύτερη πλευρά του είχε ένα λαϊκό τραγούδι με τίτλο «Μες στη φωτιά μου».
Σε μια συνέντευξή του ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε ξεκαθαρίσει ότι τη δεύτερη φωνή στο ρεφρέν δεν την κάνει ο Καζαντζίδης όπως πολλοί θεωρούσαν, αλλά ο κιθαρίστας του Νικολόπουλου, ο Μάριος. Ο Καζαντζίδης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής γιατί είχε συμβόλαιο με άλλη εταιρεία, αλλά βρέθηκε σε όλες τις πρόβες και βοήθησε για το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε βρεθεί καλεσμένος στην εκπομπή «στην υγειά σας ρε παιδιά» που παρουσίαζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος, πήρε το μικρόφωνο και με περηφάνια τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις