Γαλλία: Πέρασε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του Εμανουέλ Μακρόν
Μεγάλη αναμένεται η μάχη στην Εθνοσυνέλευση
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Η γαλλική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η κεντροδεξιά, υιοθέτησε σήμερα το πρωί, πριν από το τελικό στάδιο που αναμένεται από την Εθνοσυνέλευση, το συμβιβαστικό κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, το οποίο αυξάνει στα 64 χρόνια την ηλικία της συνταξιοδότησης.
Η μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκε με 193 ψήφους έναντι 114 στο τέλος μιας συνεδρίασης που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά) και του κέντρου ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης. Ωστόσο έξι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά, όπως και επτά κεντρώοι. Δεκαεννέα γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων απείχαν, καθώς και 13 κεντρώοι.
Σήμερα το τελικό κείμενο τέθηκε προς ψήφιση και από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Με την έγκριση της Γερουσίας, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που προέβλεπε πως ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη επί του τελικού κειμένου για τη μεταρρύθμισή του στη Γερουσία.
Η «μάχη» στην Εθνοσυνέλευση
Ο αγώνας στην κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση θα είναι δυσκολότερος και δεν αποκλείεται λιγοστές ψήφοι να κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας.
«Ορισμένοι βουλευτές στην ομάδα μου, όπως και στο κυβερνών κόμμα, δεν θέλουν να ψηφίσουν αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Ολιβιέ Μαρλέ, ανώτερος στέλεχος των δεξιών «Ρεπουμπλικανών» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Τα συνδίκατα ηγήθηκαν των προσπαθειών ανατροπής των σχεδίων του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό από την αρχή του χρόνου, οργανώνοντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη όταν περίπου 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.
Όπως υποστηρίζουν, η μεταρρύθμιση θα τιμωρήσει χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους σε χειρωνακτικές εργασίες, που τείνουν να ξεκινούν νωρίς τη σταδιοδρομία τους, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται περισσότερο από τους πτυχιούχους που επηρεάζονται λιγότερο από τις αλλαγές.
Παράλληλα, οι Γάλλοι δείχνουν να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, ειδικά εάν η μεταρρύθμιση του Γάλλου Προέδρου υπερψηφιστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Elabe για το γαλλικό δίκτυο BFMTV, το 62% των Γάλλων είναι υπέρ αυτού του ενδεχομένου, αν η μεταρρύθμιση του Μακρόν γίνει νόμος του κράτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις