Ναρκωτικά, κατασκοπεία και κάμερες: Η Αλβανία αγωνίζεται να περιορίσει τις εγκληματικές συμμορίες
Τα σκάνδαλα αφθονούν στο μικρό βαλκανικό κράτος
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Οι μαφίες, οι εγκληματικές συμμορίες και τα ναρκωτικά φαίνεται πως κάνουν κουμάντο στην Αλβανία.
Ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα φαίνεται να έχουν για το μικρό αλβανικό κράτος οι Financial Times: μια χώρα γεμάτη σκάνδαλα.
Ο Αλβανός Έντι Ράμα είναι ένας από τους πιο φιλοδυτικούς ηγέτες στα Βαλκάνια, πρώην μπασκετμπολίστας και καλλιτέχνης που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος μια ανελέητη καταστολή των εγκληματικών συμμοριών, γράφουν οι FT.
Ωστόσο, μια δεκαετία μετά, οι αγώνες του Ράμα να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαροι, καθώς έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα που έχουν αμαυρώσει την εικόνα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο Ράμα αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις μεταρρυθμίσεις που δήθεν ήταν φιλικές προς τους ξέπλυμα χρήματος, να εξηγήσει πώς παλαιοί συνεργάτες της κυβέρνησης ενεπλάκησαν σε έρευνες για τη διακίνηση ναρκωτικών και να εξηγήσει τον ρόλο του στην πτώση ενός ατιμασμένου αξιωματικού του FBI.
Ο Lutfi Dervishi, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Transparency International στην Αλβανία , δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στη διεθνή φήμη της χώρας. Ο πρωθυπουργός ήταν κάποτε σταρ των διεθνών μέσων ενημέρωσης».
Είπε ότι ο Ράμα είχε διαχειριστεί καλά πολλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κοροναϊού, «αλλά τώρα, σαν μπούμερανγκ, ξαφνικά βρίσκεται στο προσκήνιο για αρνητικές ειδήσεις».
Οι κάμερες των συμμοριών
Η δύναμη των εγκληματικών δικτύων στην Αλβανία αποκαλύφθηκε θεαματικά τον περασμένο μήνα. Η αστυνομία κατέρριψε εκατοντάδες κάμερες παρακολούθησης που είχαν εγκαταστήσει εγκληματίες – μια τεράστια επιχείρηση κατασκοπείας παρακολούθησης της επιβολής του νόμου.
Οι αποκαλύψεις αποτέλεσαν δυσάρεστη εξέλιξη για τον Ράμα ο οποίος είχε φλερτάρει από τη Δύση ως ομοϊδεάτης σε μια περιοχή γνωστή για τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες της.
Από οικογένεια καλλιτεχνών, ο Ράμα ξεκίνησε την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας, στη συνέχεια πέρασε μια δεκαετία ζωγραφίζοντας στο Παρίσι πριν επιστρέψει στην Αλβανία και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ως δήμαρχος των Τιράνων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βοήθησε στη μεταμόρφωση της πρωτεύουσας βάφοντας ξανά θαμπές πολυκατοικίες της κομμουνιστικής εποχής με ζωηρά χρώματα.
Ο Ράμα υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του να ξεριζώσει τις συμμορίες: «Η καταπολέμηση του εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ήταν προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση», είπε στους Financial Times μέσω ενός εκπροσώπου.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του προκάλεσε διαμάχες πέρυσι επιδιώκοντας να προσφέρει φορολογική αμνηστία για τον επαναπατρισμό αδήλωτων ξένων κερδών έως και 2 εκατ. ευρώ, μια κίνηση που οι επικριτές θα έδινε ελευθέρας στους υψηλόμισθους εγκληματίες.
Ο νόμος εκκρεμεί κοινοβουλευτική έγκριση, παρόλο που οι προηγούμενες εκδόσεις του σχεδίου επικρίθηκαν από την ΕΕ, στην οποία η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη. Η κυβέρνηση του Ράμα είπε ότι ο νόμος θα ισχύει μόνο για τα νόμιμα εισοδήματα.
Τα σκάνδαλα
Αυτό ακολούθησε άλλα σκάνδαλα. Ο Dervishi είπε ότι ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για την Αλβανία έχει μειωθεί «μόνο» από το 2016. «Έχω κρατήσει μια τρέχουσα σημείωση φέτος για τα μεγάλα σκάνδαλα που σχετίζονται με τη διαφθορά», είπε.
Ανώτερα μέλη των προηγούμενων κυβερνήσεων του Ράμα έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι φυλακίστηκε για κατάχρηση εξουσίας για δεσμούς με κύκλωμα διακίνησης.
Οι υπερασπιστές του Ράμα λένε ότι οι προηγούμενοι αρχηγοί κυβερνήσεων δεν θα επέτρεπαν ποτέ τη φυλάκιση των δικών τους αξιωματούχων. Όμως το σκάνδαλο παρακολούθησης εξόργισε τους απλούς πολίτες, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με διακινητές ναρκωτικών.
Αυτοί οι διακινητές διευρύνουν την εμβέλειά τους. Οι αλβανικές συμμορίες έχουν επεκταθεί από παράνομες φυτείες κάνναβης στη διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης απευθείας από τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Εκατομμύρια ευρώ ξεχύθηκαν στην Αλβανία, βοηθώντας στην ανάπτυξη πολυτελών ακινήτων κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.
«Ο κόσμος του εγκλήματος ενισχύεται σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Άλντο Μπούμτσι, μέλος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος.
Επισήμανε τις παράκτιες εξελίξεις και τους αστραφτερούς οικιστικούς πύργους στα Τίρανα ως προορισμό για παράνομα μετρητά. «Τα δίκτυα διανομής αναπτύσσονται, όπως και το ξέπλυμα χρήματος . . . ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτά τα διαμερίσματα; Όχι απλοί Αλβανοί».
Ο λαμπερός τρόπος ζωής των γκάνγκστερ σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον αγώνα των απλών Αλβανών, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να μεταναστεύσουν. Το ένα τρίτο των πολιτών της χώρας ζει στο εξωτερικό, όπου η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεταμένες σχέσεις με το Λονδίνο.
Οι… φίλοι του στο εξωτερικό
Η φήμη του Ράμα στο εξωτερικό έχει επίσης αμαυρωθεί από τις επαφές του με έναν ατιμασμένο αξιωματούχο της αμερικανικής αστυνομίας που κατηγορείται ότι βοήθησε τον Αλβανό ηγέτη να διώξει πολιτικούς αντιπάλους.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Ιανουάριο τον πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δουλεύοντας για τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.
Ξεχωριστό κατηγορητήριο επικεντρώνεται στις αδήλωτες επαφές του ΜακΓκόνιγκαλ με τον Ράμα και ισχυρίζεται ότι εκτελούσε αμειβόμενες υπηρεσίες για τους Αλβανούς. Ο ΜακΓκόνιγκαλ κατηγορείται ότι έλαβε τουλάχιστον 225.000 δολάρια από έναν Αλβανό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια διαβίβασε πληροφορίες από το γραφείο του Ράμα στις αμερικανικές αρχές. Αυτές με τη σειρά τους ξεκίνησαν έρευνα για έναν λομπίστα με έδρα τις ΗΠΑ που εργαζόταν για την αλβανική αντιπολίτευση.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ότι η δική του μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ το 2021 ήταν αποτέλεσμα των υποτιθέμενων επαφών του Ράμα με τον ΜακΓκόνιγκαλ. Η απόφαση των ΗΠΑ, «οκτώ χρόνια αφότου εγκατέλειψα την εξουσία… βασίζεται αποκλειστικά στη δύναμη άσκησης πίεσης του Έντι Ράμα», δήλωσε στους FT.
Ο Ράμα αρνείται ότι χρησιμοποίησε τις επαφές του με τον ΜακΓκόνιγκαλ για τον σκοπό αυτό. Σημείωσε ότι στην υπόθεση ΜακΓκόνιγκαλ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και δήλωσε ότι «χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος από πολλά άτομα στην Αλβανία που έχουν συνεχώς προβλήματα με το σύστημα δικαιοσύνης».
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, δήλωσε ότι η Αλβανία παραμένει «σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ – ένας καλός διμερής εταίρος».
Η ευχάριστη προσωπικότητα του Ράμα τού έχει εξασφαλίσει καλές σχέσεις με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων φιλελεύθερων και συντηρητικών από την ανατολή και τη δύση. Παραβρέθηκε στον τρίτο γάμο του Τζορτζ Σόρος, καθώς και σε αυτόν μιας κόρης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αλλά οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα δοκιμάσουν την κυριαρχία του πρωθυπουργού στην αλβανική πολιτική. Ο Έντβαλ Ζότο, ανεξάρτητος αναλυτής, δήλωσε ότι ο Ράμα υφίσταται «συνέπειες όσον αφορά τη λαϊκή υποστήριξη και την κοινή γνώμη».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλη πολιτική προσφορά στην Αλβανία», δεδομένου ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπερίσα υπόκειται σε κυρώσεις από τους σημαντικούς συμμάχους, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα ελέγχει όλες τις τοπικές κυβερνήσεις εκτός από τη βόρεια πόλη και επαρχία Shkodër. Κοντά στο Μαυροβούνιο, στην πόλη αυτή ξεκίνησε το σκάνδαλο κατασκοπείας.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποκτήσουν υλικό από τις κάμερες αυτές τον Ιανουάριο μετά από έκρηξη έξω από το σπίτι ενός διοικητή της αστυνομίας, ο οποίος είχε ηγηθεί επιχείρησης κατά καλλιεργητών κάνναβης και κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Όταν οι τοπικοί γκάνγκστερ αρνήθηκαν να συνεργαστούν, η αστυνομία άρχισε να τους εξουδετερώνει. Περισσότερες από 500 συσκευές αφαιρέθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Ράμα δήλωσε τότε ότι η αστυνομική επιχείρηση ήταν «λίγο σαν μια κατάσταση Catch-22, καθώς μας κατηγορούν επειδή δεν αναλαμβάνουμε δράση και μας κατηγορούν επίσης όταν αναλαμβάνουμε δράση».
Ο Αρτάν Χότζα, Αλβανός ερευνητής δημοσιογράφος, δήλωσε ότι είχε δει «τεράστια δωμάτια ελέγχου με πολλές οθόνες, όπου παρακολουθούν μεγάλα κυκλώματα εγκληματιών».
«Είχαν νυχτερινή όραση, δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου και πινακίδων κυκλοφορίας. Μόνο η αστυνομία θα έπρεπε να έχει τέτοιες κάμερες. Υπήρχαν ακόμη και κάμερες στα δάση για παρακολούθηση των φυτειών κάνναβης».
Ο δήμαρχος του Shkodër από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα, δήλωσε ότι ο φόβος των εγκληματιών είχε προκαλέσει μαζική φυγή. «Αυτή η περιοχή έχει 215.000 κατοίκους, περίπου 6.000 φεύγουν μέσα σε ένα χρόνο. Με αυτόν τον ρυθμό, σε μιάμιση δεκαετία, η μισή περιοχή θα έχει φύγει», είπε.
Κατηγορώντας τις «δυσλειτουργικές κρατικές δομές», είπε ότι το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ήταν «μια σταγόνα στον ωκεανό της κυβέρνησής μας που έχει μολυνθεί από το έγκλημα».
Ο Πετρίτ, διευθυντής καφετέριας στο Shkodër, συμφώνησε: «Αυτό που μοιάζει με διαφθορά, το νιώθεις σαν διαφθορά και ακούγεται σαν διαφθορά είναι μάλλον αυτό, διαφθορά…Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι φεύγουν μαζικά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις