Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδια στο Σύνταγμα: Βροχή οι μολότοφ παρά τις αυστηρές ποινές

Επεισόδια στο Σύνταγμα: Βροχή οι μολότοφ παρά τις αυστηρές ποινές

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, όταν οι γνωστοί άγνωστοι έριχναν την μία μετά την άλλη τις μολότοφ.

Για ακόμη μία φορά, μία ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αμαυρώθηκε από μία «βροχή» από μολότοφ. Τα επεισόδια αυτά αν συνδυαστούν με κάποια περιστατικά βίας κατά πολιτικών, προκαλούν ανησυχία. Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι τα επεισόδια στο κέντρο σημειώθηκαν παρά το γεγονός ότι αυστηροποιήθηκε το ποινικό πλαίσιο κατοχής και ρίψης μολότοφ.

Ο λόγος για τον οποίο οι ποινές κατοχής και χρήσης μολότοφ έγιναν πιο αυστηρές ήταν προκειμένου να μειωθεί η χρήση της και ακολούθως οι ζημίες που παλιότερα γίνονταν κατά κόρον. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καλοκαίρι είχε παρέμβει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις μολότοφ.

Δείτε το βίντεο του in από τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Ποιο είναι το ισχύον πλαίσιο για τις μολότοφ

Με τις ζημίες στην δημόσια περιουσία να πληθαίνουν, το Νοέμβριο του 2021 τα άρθρα 270 και 272 του Ποινικού Κώδικα τροποποιήθηκαν, με στόχο να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Έτσι λοιπόν, προβλέπεται κάθειρξη έως 10 έτη για όποιον προξενεί έκρηξη με οποιοδήποτε τρόπο αν από την πράξη μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για άνθρωπο και με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών στην περίπτωση, που η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Επιπρόσθετα, βάσει του άρθρου 272 Π.Κ, «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τα οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη αν ο υπαίτιος συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά μεγάλη ποσότητα των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων».

Ακόμη, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, οι μολότοφ είναι «εκρηκτικοί μηχανισμοί» και όχι απλώς «εμπρηστικοί» προσδιορίζει επακριβώς τη βαρύτητα μιας εγκληματικής ενέργειας, που στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια των μεγάλων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Τι ορίζει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου

Ύστερα από την αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά, το οποίο αποφάνθηκε:

1) να μην γίνει κατηγορία σε βάρος ναύτη για τις αξιόποινες πράξεις:

  • της έκρηξης από κοινού,
  • της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού και
  • της παράνομης χρήσης εκρηκτικών υλών,

2) να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος στο ακροατήριο του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιώς για να δικαστεί για τις αξιόποινες πράξεις:

  • της διατάραξης της κοινής ειρήνης,
  • της απόπειρας απλής σωματικής βλάβης από κοινού σε βάρος δημόσιων υπαλλήλων (αστυνομικών) κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, μετά από μεταβολή της κατηγορίας από
  • απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού σε βάρος δημόσιων υπαλλήλων (αστυνομικών) κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους,
  • της διακεκριμένης παράνομης οπλοφορίας και
  • της οπλοχρησίας.

Ξεκαθάρισε τα πράγματα ο Άρειος Πάγος

Μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ναυτοδικείου, για το εάν «ο κατηγορούμενος έριχνε απλές κοκτέιλ μολότοφ και όχι εκρηκτικές μολότοφ», η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι «Πρέπει να σημειωθεί ότι με το άρθρο 49 του Ν. 4855/2021, που άρχισε να ισχύει από την 12η-11-2021, τροποποιήθηκε η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 272 του νέου ΠΚ, με την προσθήκη των εμπρηστικών υλών, βομβών ή μηχανισμών.

Ως εκρηκτικές ύλες, κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 στοιχ. ε’ του Ν. 2168/1993 θεωρούνται και τα «στερεά ή υγρά σώματα, τα οποία από οποιαδήποτε αιτία υφίστανται χημική μεταβολή και μετατρέπονται σε αέριες μάζες με συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ή πιέσεων, με αποτελέσματα βλητικά ή εκρηκτικά».

Η βενζίνη, όπως και άλλα εύφλεκτα υλικά, αν και δεν αποτελούν καθεαυτά εκρηκτικές ύλες, υπό την επίδραση ανύψωσης της θερμοκρασίας εντός κλειστού χώρου υφίστανται, σε βραχύ χρονικό διάστημα, χημική μεταβολή, με ταυτόχρονη ανάπτυξη μεγάλης ποσότητας αερίων και θερμότητας, με αποτέλεσμα την παραγωγή ρηκτικών αποτελεσμάτων και, συνεπώς, με την έννοια αυτή η βενζίνη συμπεριλαμβάνεται στις εκρηκτικές ύλες. Ως εκρηκτικός μηχανισμός, κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 στοιχ. στ’ του Ν. 2168/1993, θεωρείται κάθε συσκευή, που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη οποιασδήποτε εκρηκτική ύλης».

Τι ορίζεται ως βόμβα μολότοφ

Στο πλαίσιο αυτό, «είδος εκρηκτικού μηχανισμού αποτελεί και η γνωστή με την ονομασία «βόμβα Μολότοφ», ήτοι φιάλη, περιέχουσα εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, που εκσφενδονίζεται με αναμμένο το φυτίλι και προκαλεί με την πτώση της σε σκληρή επιφάνεια έκρηξη, γιατί, αν και ως τελικό αποτέλεσμα έχει τον εμπρησμό, παρά ταύτα το άμεσο αποτέλεσμά της δεν είναι η πυρκαγιά, αλλά η έκρηξη, δηλαδή η λόγω της ανάφλεξης και της ανύψωσης της θερμοκρασίας βίαιη ρήξη των τοιχωμάτων της φιάλης και η απελευθέρωση αερίων, συνέπεια της οποίας είναι η μετά την έκρηξη πυρκαγιά.

Περαιτέρω, κατασκευή εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών μηχανισμών είναι η δημιουργία από πρώτες ύλες τέτοιων υλών ή μηχανισμών, ενώ κατοχή υπάρχει όταν η εκρηκτική ύλη ή ο εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκεται στη διάθεση του δράση είτε γι’ αυτόν τον ίδιο είτε για άλλον. Υποκείμενο του μικτού εγκλήματος του άρθρου 272 παρ. 1 του ΠΚ μπορεί να είναι οποιοδήποτε πρόσωπο κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές (από την 12-11-2021 και εμπρηστικές) ύλες, βόμβες ή εκρηκτικούς μηχανισμούς και, συνεπώς, δεν απαιτείται να έχει ορισμένη ιδιότητα, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει ο ίδιος για να προξενήσει κοινό κίνδυνο σε ξένο πράγμα, ήτοι απειλή της ιδιοκτησίας τρίτων σε μεγάλη κλίμακα, ή κίνδυνο ανθρώπου ή να τις παραχωρήσει σ΄ άλλον για να τις χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό, η επιτυχία του οποίου είναι αδιάφορη», με τον Άρειο Πάγο να αναιρεί, εν μέρει, υπέρ του νόμου, το συγκεκριμένο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024