Πυρηνική ενέργεια: Η Rolls-Royce ανέλαβε την ανάπτυξη αντιδραστήρα για τη Σελήνη
Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση.
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Ο βρετανικός όμιλος Rolls-Royce ανακοίνωσε σήμερα πως έλαβε χρηματοδότηση 2,9 εκατ. στερλινών (3,3 εκατ. ευρώ) από τη βρετανική διαστημική υπηρεσία προκειμένου να αναπτύξει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για μελλοντικές βάσεις στη Σελήνη.
Περισσότερο γνωστή για τα αυτοκίνητά της, η Rolls-Royce παράγει επίσης κινητήρες αεροπλάνων και αναπτύσσει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς και πειραματικούς αντιδραστήρες σύντηξης.
«Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της Rolls-Royce εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα μικρών αντιδραστήρων για να αναπτύξουν μια τεχνολογία που θα παρέχει ενέργεια για να ζουν και να εργάζονται άνθρωποι στη Σελήνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Ο όμιλος προβλέπει πως ένας πρώτος αντιδραστήρας, ο οποίος θα έχει περίπου το μέγεθος αυτοκινήτου, θα είναι έτοιμος έως το 2029.
Περίπου 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, η NASA ετοιμάζεται να στείλει και πάλι αστροναύτες στο φεγγάρι με το πρόγραμμα Artemis.
Η πρώτη προσσελήνωση θα έρθει με την αποστολή Artemis III, η οποία δεν προβλέπεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.
«Η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια των μελλοντικών αποστολών στη Σελήνη, καθώς και την επιστημονική αξία τους» διαβεβαίωσε η Rolls-Royce, η οποία θα συνεργαστεί στο πρόγραμμα με βρετανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων αυτό της Οξφόρδης.
Η νέα χρηματοδότηση προστίθεται στις 249.000 στερλίνες που προσφέρει το 2022 η βρετανική διαστημική υπηρεσία. Το νέο ποσό θα επιτρέψει στην επιχείρηση να πραγματοποιήσει μια πρώτη επίδειξη ενός σεληνιακού δομοστοιχειωτού πυρηνικού αντιδραστήρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις