Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων βρήκε νέα στέγη στο Παγκράτι
Σε έναν νέο χώρο, στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, βρίσκεται πλέον το αγαπημένο μας Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 στις 11 το πρωί.
Στα τέλη του Ιανουαρίου και με αφορμή κάποιες ειδήσεις, που είχαν κάνει τον γύρο των σόσιαλ μίντια, για την επισφαλή συνέχεια της πορείας του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων, είχαμε μιλήσει στο in.gr με τον εμπνευστή της ιδέας, τον κ. Λεωνίδα Κουρσούμη.
Είμαστε τρεις μέρες πριν ανακοινώσουμε το νέο μας χώρο» μας είχε πει τότε, μετά από την αναστάτωση που προέκυψε με μια σειρά από ποστ στα σόσιαλ μίντια, τα οποία προλόγιζαν την καταστροφή, θέλοντας, βέβαια, να την αποτρέψουν.
Όπως έχει αποδείξει ο ίδιος και οι εργαζόμενοι του Παλαιοβιβλιοπωλείου, άλλωστε, ξέρουν να ξεπερνούν τα εμπόδια όσο δύσκολα κι αν είναι.
Σήμερα, μια σειρά από ποστ στο φέισμπουκ, τόσο στην προσωπική σελίδα του κ. Κουρσούμη όσο και στην σελίδα του Παλαιοβλιοπωλείου ανακοινώνουν το νέο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο Παγκράτι, στον αριθμό 11 της οδού Αστυδάμαντος, στην όμορφη πλατεία Μεσολογγίου.
«Είμαστε, λοιπόν, σε μία συζήτηση νέου χώρου. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, το λέω και το εννοώ, έχει γίνει επειδή εμείς το κυνηγήσαμε. Δεν ήρθε κανείς να μας στηρίξει, πιθανών να μην το επιδιώξαμε κι εμείς –έχουμε κάνει, βέβαια, κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις από τις οποίες όμως δεν πήραμε καμία απάντηση ποτέ, ούτε θετική, ούτε αρνητική» μας είχε πει τότε και συνέχισε:
«Δύο, τρεις συζητήσεις, δηλαδή, που κάναμε με δήμους εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.
»Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργούμε έσοδα. Πώς θα καλύψουμε τα έξοδα, τα μεροκάματα των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και τα πάγια της οδού Γραβιάς –εντάξει, εδώ στην Πειραιώς είναι μια παραχώρηση…
»Τα τέσσερα παιδιά που δουλεύουν εδώ είναι κάτω από τη στέγη της ΑΜΚΕ , της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας» προσθέτει. «Είναι πολύ ευχαριστημένοι εδώ, αυτή η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι πολύ δεμένη» λέει εξηγώντας ότι «στο παρελθόν δούλεψαν παιδιά που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το βιβλίο οπότε και αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλες δουλειές.
»Κάνουμε μία προσπάθεια, λοιπόν, να βρούμε έναν νέο χώρο για να μπορέσουμε να λύσουμε δύο πρακτικά ζητήματα. Αρχικά να πάμε τα βιβλία εκεί και να τα καταγράψουμε. Και υπάρχει η δυνατότητα να τα καταγράψουμε γιατί θα έρθουν οι σπουδαστές από το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Δυτικού Πανεπιστημίου της Αττικής κάνοντας τα μεταπτυχιακά τους και την πρακτική τους –και θα καταγραφούν τα βιβλία» μου εξηγεί για να περάσει αιφνιδιαστικά στην μεγαλύτερη εικόνα αφήνοντας πίσω τα διαδικαστικά.
«Εμείς ουσιαστικά στηριχθήκαμε στην απεριόριστη αγάπη, σε αυτό που λέω και θα το ξαναλέω, στον ποταμό της αγάπης των ανθρώπων που μας φέρνουν βιβλία. Αυτό είναι όλο. Είχαμε αρχικά μία σκέψη, προσπαθήσαμε να την εφαρμόσουμε, από ΄κει και μετά είχαμε την αγάπη του κόσμου. Είναι απίστευτο αυτό που έχει γίνει».
*Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Λεωνίδα Κουρσούμη εδώ
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 κοριτσιών
- SafeYOUth: Μια νέα ψηφιακή ασπίδα για την ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα
- Στο σκαμνί ο 45χρονος Νορβηγός που σκότωσε με μαχαίρι παλάμης 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη
- Χασμπάλα: «Φανταστική η ατμόσφαιρα, ζω το όνειρό μου στον Ολυμπιακό»
- Για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πραξικοπήματος θα κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»