Κυβέρνηση: Οικονομικές ανακοινώσεις – «σκούπα» κόντρα στο κλίμα
Νομοσχέδιο με θετικά μέτρα και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Φορο-κάβα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.
Εν μέσω κοινωνικής δυσαρέσκειας, με αιχμή το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, το κυβερνητικό αφήγημα αρχίζει, με δειλά βήματα, να κάνει μία θεματική στροφή προς την οικονομία.
Σήμερα ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ, χθες, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου με αρκετές διατάξεις θετικών μέτρων.
Περιλαμβάνει τις εξαγγελίες των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες αφορούν τους συνταξιούχους, τη ρύθμιση οφειλών, την παράταση μειωμένου ΦΠΑ κλπ.
Στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνεται η αλλαγή της εικόνας και ειδικότερα ότι το κυβερνητικό σήμα -από τις όποιες παρεμβάσεις στήριξης και ελαφρύνσεων – είναι αποδυναμωμένο. Οι ειδήσεις, από το οικονομικό μέτωπο, δε φτάνουν πλέον στους πολίτες. Αν και το ζήτημα της «τσέπης» δεν έπαψε, μέχρι πρότινος, να βρίσκεται πρώτο μεταξύ των βασικών ανησυχιών των πολιτών, η «οικονομία» ήταν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.
Το θετικό σήμα, το οποίο θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση, έχει παρεμβολές από τις τελευταίες εξελίξεις. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της οργάνωσης του κράτους, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες αναταράξεις κατά τη θητεία της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νομοθετήματα και ότι θα εστιάσει, το επόμενο διάστημα, έως τις εκλογές, στο κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και στη βελτίωση των δομών του κράτους.
Οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, θα γίνουν μεν σε χαμηλούς τόνους, ωστόσο, θα έχουν πολιτική χροιά. Από το γραφείο του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:00 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Το θέμα θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Προβλέπει, επίσης, νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα, υπό την αίρεση ότι ο φόρος που θα προκύπτει δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Φόρο κάβα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα
Η μείωση των τιμών ενέργειας φέρνει πάνω από 2-3 δισ. ευρώ «μπόνους» στο ελληνικό ΑΕΠ και έτσι ανοίγεται ένας προεκλογικός δρόμος πιο ομαλός για την κυβέρνηση. Εν μέσω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της τραπεζικής καταιγίδας, η ελληνική οικονομία έχει χτίσει γραμμές άμυνας, κυρίως, εξαιτίας της μείωσης των τιμών ενέργειας και των υψηλών εσόδων.
Εξάλλου, ήδη, έχει στη “‘άκρη” ένα ταμειακό μαξιλάρι ύψους στα 35 -37 δισ. ευρώ και έτσι το προεκλογικό, οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να χτιστεί σε μία πιο στέρεη βάση.
Τα θετικά νέα για τα κρατικά ταμεία δίνουν ένα μπόνους στην κυβέρνηση. Αυτό αφορά τη διαμόρφωση του νέου, προσεχές οικονομικού προγράμματος. Διότι, τα κόστη του νέου γαλάζιου αφηγήματος μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια, χωρίς, επίσης, να τρομάξουν οι αγορές.
Επομένως, η ΝΔ μπορεί να επενδύσει με άλλον «αέρα» σε τρεις βασικούς άξονες: 1.τις μειώσεις φόρων, 2. τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητα του πολίτη και 3. στη μείωση του μισθολογικού κόστους και βαρών.
«Δώρο» από τις μειώσεις των τιμών της ενέργειας
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του 2022 θα μειωθεί πέριξ του 1%, από αρχικές εκτιμήσεις στο 1,6%-1,7%. Αρμόδια στελέχη επίσης εξηγούν ότι αν το φυσικό αέριο παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και έως τα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε θα υπάρξει σημαντικό κέρδος στο ΑΕΠ.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το κόστος είναι 2 δισ. Ευρώ, στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανόδου.
Αυτό μεταφράζεται δηλαδή στα περίπου 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον ανάπτυξη. Όλα αυτά, ωστόσο, με τις παρούσες συνθήκες και δίχως να υπάρχει κάποια απρόσμενη εξέλιξης στο διεθνές μέτωπο λόγω της νέας χρηματοπιστωτικής αναταραχής και νέου αυξημένου κόστους δανεισμού.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη των προβλέψεων. Τα έσοδα οδηγούν σε πολύ καλύτερο 2022, ενώ θετική είναι και η πορεία των τρεχόντων εσόδων.
Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 10.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.303 εκατ. ευρώ ή 15% έναντι του στόχου, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.201 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.816 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.294 εκατ. Ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 910 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
- Oh, Canada: Η μνήμη και το βάρος της
- Ο πραγματικός Γκριντς των φετινών Χριστουγέννων: Πέταξε κρεμμύδι σε εκκλησία, έβαλε ουίσκι σε αγιασμό
- Over 130,000 Jobs Lost in Oct. 2024 in Greece: ERGANI
- Θάνατος Τζίμι Κάρτερ: H Tεχεράνη δε συγχωρεί τον «αρχιτέκτονα των κυρώσεων»
- Καραπαπάς: «Οι δικαστές που έβγαλαν αυτή την απόφαση δεν πρέπει να πάρουν καμία άλλη» (pic)
- Τα πάντα για το βραβείο: Μπήκε σε μηχάνημα παιχνιδιών για να κερδίσει αρκουδάκι