Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας οι προτεραιότητες της Αθήνας στη Νέα Υόρκη
Για την Αθήνα η υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μπει ψηλά στους στόχους από την αρχή της θητείας του Νίκου Δένδια στο ΥΠΕΞ
Κυπριακό και ελληνική υποψηφιότητα για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την διετία 2025-26. Αυτή ήταν η ατζέντα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.
Η υποψηφιότητα της Ελλάδας παρουσιάστηκε επισήμως σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) ενώ το Κυπριακό ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Δένδια με το γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Ψηλά στους στόχους
Για την Αθήνα η υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μπει ψηλά στους στόχους από την αρχή της θητείας του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Ένας στόχος στον οποίο ο ΥΠΕΞ απέδωσε σειρά ταξιδιών του ανά τον κόσμο, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι 114 μέχρι στιγμής γραπτές δεσμεύσεις στήριξης ενόψει και των εκλογών του 2024.
Για την Ελλάδα άλλωστε η υποψηφιότητα αποτέλεσε την περίοδο της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία και ένα βήμα για επαφές και προσεγγίσεις «έξω από το κουτί».
Ένας στόχος που του έδωσε τη δυνατότητα άλλωστε να βρίσκεται και έξω από το κάδρο επικίνδυνων εξελίξεων που λάμβαναν χώρα εντός Ελλάδος.
Οι προτεραιότητες
Στην επίσημη παρουσίαση ο Δένδιας αναφέρθηκε στην προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία. Ενώ την ίδια στιγμή έδωσε έμφαση στις προτεραιότητες της Αθήνας εφόσον εκλεγεί που αφορούν στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τα δικαιώματα των γυναικών, την ειρήνη και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια στη ναυτιλία, αλλά και τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις.
Κυπριακό
Την ίδια στιγμή στη συνάντηση του με τον Γκουτέρες, ο Δένδιας αναφέρθηκε στη δυνατότητα, όπως είπε «μιας νέας πρωτοβουλίας μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τατάρ ζητά άρση απομόνωσης
Ωστόσο τα μηνύματα από τα κατεχόμενα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο τουρκοκυπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ζήτησε για ακόμα μία φορά την Πέμπτη την υποστήριξη των τουρκικών κρατών για την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε μαζί την απάνθρωπη απομόνωση που έχει επιβληθεί στο λαό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι περιμένει από τον Οργανισμό και τα μέλη του συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιδιώκοντας δε να αξιοποιήσει το θέμα της καταστροφής στην Τουρκία, λόγω των φονικών σεισμών, ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο τουρκικός κόσμος θα δημιουργήσει μια στενότερη σχέση, με τη συνεργασία που θα γίνει στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών». Για να υποστηρίξει την ίδια στιγμή ότι η κοινότητα του έχει αποκλειστεί «από παρόμοιες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες που διοργανώνονται υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άδικους πολιτικούς λόγους».
Αγκάθι
Το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με Αθήνα και Λευκωσία να εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους να σπάσουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από το 2017 και τη Σύνοδο του Κραν Μοντανά και μετά.
Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει έτοιμος για πρωτοβουλίες και να θέλει να βάλει το Κυπριακό στην ευρύτερη ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ.
Μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία η κατάσταση αναμένεται να μείνει ως έχει. Με αναλυτές και διπλωμάτες να εκφράζουν πάντως αμφιβολίες για τις δυνατότητες μίας επανεκκίνησης των συνομιλιών. Ακόμα και με αλλαγή κυβέρνησης, αφού ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έχει δείξει πρόθυμος για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη