Νέα πολιτική αντιπαράθεση για τον κατώτατο μισθό – Επιστροφή στις ΣΣΕ ζητάει η αντιπολίτευση
Τα κόμματα και τα συνδικάτα κάνουν λόγο για ανεπαρκή αύξηση στα 667 ευρώ (καθαρά), που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τις απώλειες από τον πληθωρισμό και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από την ακρίβεια που έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Η «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού, που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την Παρασκευή, συγκεντρώνει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και των συνδικάτων, που μόνο «γενναία» δεν την βρίσκουν.
Τα κόμματα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για ανεπαρκή αύξηση στα 667 ευρώ (καθαρά), που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τις απώλειες από τον πληθωρισμό και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από την ακρίβεια που έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Εξάλλου, η επιδοματική πολιτική, με τα διάφορα pass (market pass) και τα voucher, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, απλά το «μπάλωσε» για λίγο, όπως καταγγέλλουν.
Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Eteron για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας «η κυβερνητική στήριξη των νοικοκυριών ήταν από τη μία σημαντική, αλλά ανεπαρκής για τα χαμηλότερα εισοδήματα και περιττή για τα υψηλότερα εισοδήματα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως μόνη λύση είναι η επιστροφή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και η επαναφορά των τριετιών.
Ξενογιαννακοπούλου: «Ανεπαρκής και ψηφοθηρική η αύξηση»
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό».
«Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας πως «ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά».
Προσέθεσε, μάλιστα, πως «αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας, με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».
Ανδρουλάκης: «ΣΣΕ και μισθοί αξιοπρέπειας»
Από την Κρήτη όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ευχήθηκε «να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό».
Και τόνισε πως, στο εξής, αυτός θα πρέπει να «καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους φορείς», ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες, για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας».
«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζόμενους, έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και βέβαια να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
ΚΚΕ: «Προκλητικό ότι μετά από 10 χρόνια δεν ξεπαγώνουν ούτε καν τις τριετίες»
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακριβώς «γιατί με τους αντεργατικούς νόμους έχουν καταργηθεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια».
Και προσέθεσε πως «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας».
Όπως σημείωσε ο Περισσός, «η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση – Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την ‘αντοχή’ της οικονομίας, την προστασία της ‘ανταγωνιστικότητας’ των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός».
«Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό», υποστήριξε, προσθέτοντας πως ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επισήμανε, μάλιστα, πως «η πολυδιαφημιζόμενη ‘αύξηση’ στον κατώτατο μισθό, που με διάφορες αλχημείες παρουσιάστηκε ως ‘γενναία’ ενίσχυση, τον διαμορφώνει λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2011 (!), την ίδια στιγμή που η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στο – πάνω από μια δεκαετία – καθηλωμένο εισόδημα των εργαζομένων, σε σημείο να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές, βασικές ανάγκες».
ΜέΡΑ25: «ΑΤΑ και ΣΣΕ»
«Όχι στον ‘Μαυρογιαλουρισμό’ – Ναι στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», τόνισε το ΜέΡΑ25 και σημείωσε ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η του Απρίλη, «μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές και σε ένα ποσοστό μάλιστα, που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο ‘Μαυρογιαλουρισμό’ από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μάλιστα, «ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή της Πρωταπριλιάς, της ‘γιορτής των ψεμάτων’ κατά τον λαό μας, για την εφαρμογή τού απελπισμένα προεκλογικού μέτρου».
Το ΜέΡΑ25 «απορρίπτει αυτή την ‘πολιτική της λιμοκτονίας’ και απαιτεί εδώ και τώρα σταθερές και τακτικές (μηνιαίες) αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όπως και των χαμηλών συντάξεων και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων, στο πλαίσιο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο πραγματικό, ταξικό, υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού που πληρώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά».
Και προσέθεσε ότι «χρειάζεται εδώ και τώρα επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αντί των ατομικών συμβάσεων που προωθούνται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας πια, όπως ο ΟΤΕ, με την σύμπραξη όλων των αντεργατικών, μνημονιακών δυνάμεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και υπό τον μανδύα και το ύπουλο προκάλυμμα μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υποκρύπτει ατομικές».
ΓΣΕΕ: «Είναι αναντίστοιχος των αναγκών»
Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει τον κατώτατο μισθό «αναντίστοιχο των αναγκών».
Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη: Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ».
Και τονίζει πως «ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι καθοριστικός για τη δημιουργία προϋποθέσεων μετάβασης σε μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία και κοινωνία.
»Για τη Συνομοσπονδία λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω δηλαδή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
»Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, γι’ αυτό και απαιτείται περαιτέρω λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τα εισοδήματά τους, την προστασία τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους, αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων».
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»