Ο Τσαβούσογλου πάει Κάιρο: Τι σημαίνει η προσπάθεια επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου
Η Τουρκία χρησιμοποιούσε δε την προοπτική των σχέσεων της με την Αίγυπτο και για να προκαλέσει ει δυνατόν ανησυχία στην Αθήνα.
Στο Κάιρο θα βρεθεί το Σάββατο ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα έχει συνάντηση με τον αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη τούρκου υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία 11 χρόνια.
Και αυτή χαρακτηρίζεται ως αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Που δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με παίκτες όπως το Κάιρο.
Δύσκολος στόχος
Κάτι που υπήρχε στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο τόσο οι δεσμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η στήριξη του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όσο και η πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, είχαν παγώσει κάθε απόπειρα.
Δέλαρ
Ακόμα και αν η Τουρκία ήδη από το 2020 υποσχόταν δημόσια στην Αίγυπτο πολύ περισσότερα οφέλη εφόσον συμφωνούσε να προχωρήσει σε μία οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, από ότι της προσέφερε η συμφωνία με την Αθήνα.
Ήταν ενδεικτικό άλλωστε ότι ακόμα και σε συσκέψεις που αφορούσαν την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων της με χώρες που είχε χαρακτηρίσει ακόμα και μέρη ενός «άξονα του κακού», όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Αίγυπτος χαρακτηριζόταν ως η πλέον δύσκολη περίπτωση, με την τουρκική πλευρά να σημειώνει και τις σχέσεις του Καΐρου με την Αθήνα.
Πολλές αρνήσεις μέχρι την αποδοχή
Και όπως ανέφεραν πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε εισπράξει σειρά αρνήσεων από τον αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, όταν ζητούσε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κάιρο.
Η Τουρκία χρησιμοποιούσε δε την προοπτική των σχέσεων της με την Αίγυπτο και για να προκαλέσει ει δυνατόν ανησυχία στην Αθήνα.
Η ατζέντα
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου και Σούκρι θα αναφερθούν στο σύνολο των διμερών σχέσεων καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις.
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης Σούκρι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας στο τέλος Φεβρουαρίου. Τότε το τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε μιλήσει για μία νέα σελίδα στις σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου, οι οποίες είχαν παγώσει μετά την έλευση στην εξουσία του Αμπέντ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ήταν σύμμαχος του Ερντογάν.
Διπλωματία των σεισμών
Το Κάιρο απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.
«Μετά τις συνομιλίες μας, οι πρόεδροί μας μπορούν να συναντηθούν στην Τουρκία ή την Αίγυπτο» δήλωνε ο Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη Σούκρι στην Τουρκία το Φεβρουάριο και μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους.
Τόνιζε δε ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» σημειώνοντας ότι έχει σημασία για την «σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τη Μεσόγειο, για τον αραβικό κόσμο, για τον ισλαμικό κόσμο, για την Παλαιστίνη, για την Αφρική και για εμάς. Είναι προς το συμφέρον όλων μας η Αίγυπτος να είναι ισχυρή».
«Ως αιγυπτιακή κυβέρνηση και αιγυπτιακός λαός, πιστεύουμε ειλικρινά ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις συνέπειες του σεισμού το συντομότερο δυνατό. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να επαναφέρουμε τις σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδό τους. Η Αίγυπτος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αδελφών της στην Τουρκία. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας θα φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο από εδώ και στο εξής» δήλωνε από την πλευρά του ο Σούκρι.
Όταν πάγωσαν οι συνομιλίες
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι σταματά τον διάλογο με την Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Ο διάλογος μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας σταμάτησε επειδή η τελευταία δεν έδειξε σημάδια για την αλλαγή των πολιτικών της σχετικά με τη Λιβύη, δήλωνε τον περασμένο Οκτώβρη ο Σούκρι, ανακοινώνοντας την αναστολή των διερευνητικών μετά από δύο γύρους.
Το προξενιό του Εμίρη του Κατάρ
Η πρώτη προσπάθεια, επαναπροσέγγισης η οποία ωστόσο δεν έδειξε να προχωρά, έγινε στο μουντιάλ, το Νοέμβριο, με τον Ερντογάν να φωτογραφίζεται σε μία χειραψία με το Σίσι, και «προξενητή» της συνάντησης να είναι ο εμίρης του Κατάρ.
«Η ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς», δήλωνε τότε ο τούρκος πρόεδρος.
Ωστόσο στα μέσα Δεκέμβρη ακολούθησε η κοινή επιστολή, Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ που στοχοποιούσε την Αθήνα, ενώ χαρακτήριζε άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου – Ελλάδας. Με στόχο να υπερασπιστούν τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια. Την ίδια μέρα που το Ανατολού ανακοίνωνε την επιστολή ο Σίσι προχώρησε στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος με το οποίο προχωρούσε σε μονομερή ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου προς δυσμάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Λιβύης.
Το αν η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας θα προχωρήσει μένει να φανεί από τις εξελίξεις, αλλά και την έκβαση των εκλογών στην Τουρκία. Και σε κάθε περίπτωση είναι ένα στοίχημα για την Άγκυρα.
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ – Για εγκλήματα πολέμου
- Αμηχανία Μαξίμου για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί κρυπτόμενων υπουργών (;)- Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια
- Φάμελλος: Να παραδώσουν την έδρα τους Τζάκρη και Πούλου – Η ιστορία θα κρίνει την επιλογή τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις