Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τραπεζική κρίση: Η Δύση προβληματίζεται αλλά ο Πούτιν μειδιά

Τραπεζική κρίση: Η Δύση προβληματίζεται αλλά ο Πούτιν μειδιά

Όταν οι τράπεζες κλυδωνίζονται, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς νεκρούς πέφτει.

Το πρόβλημα του ενός είναι το κέρδος του άλλου… Η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποτελεί για τον Βλαντιμίρ Πούτιν το κατάλληλο μέσο ενίσχυσης του αφηγήματος του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που οι τράπεζες της Ρωσίας παραμένουν απρόσβλητες από τις πιθανές επιπτώσεις.

Η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ξεφτίζει με γοργούς ρυθμούς μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, γράφει το Newsweek.

Η δε σωτηρία της ελβετικής Credit Suisse Bank, με παρέμβαση της  κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, έχει εγείρει φόβους για νέα οικονομική κρίση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που ίσως και να έχουν αντίκτυπο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Πούτιν μειδιά

Η Δύση μπορεί να πανικοβάλλεται, αλλά ο Πούτιν μειδιά με νόημα.

«Αυτό που θέλει ο Πούτιν είναι μια εικόνα αταξίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, είτε αυτή η αταξία αφορά διαμαρτυρίες τύπου 6ης Ιανουαρίου, είτε πολιτική πόλωση είτε μια οικονομική κρίση», εξηγεί στο αμερικανικό περιοδικό ο Μίχαελ Κιμμάγκε, πρώην κάτοχος του χαρτοφυλακίου Ρωσίας/Ουκρανίας για τον σχεδιασμό της σχετικής πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θέλει απλώς να δείξει ότι υπάρχει παρακμή στη Δύση και ότι η Δύση δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα την Ουκρανία», συνεχίζει ο ίδιος. «Τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται να είναι αλήθεια, ωστόσο αυτό είναι το αφήγημα που θέλει να ‘’στήσει’’, γιατί εξυπηρετεί τους σκοπούς του και η αλήθεια είναι πως ‘’χωνεύεται’’’ εύκολα από τον ρωσικό λαό», καταλήγει.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη ο Πούτιν αποκήρυξε τη Δύση σαν μια δύναμη σε συνεχή πτώση, γ’ αυτό και επεδίωξε δεσμούς με τα ισχυρά κράτη της Ανατολής, όπως η Κίνα και το Ιράν.

Το επιχείρημα του Ρώσου

Όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε ΗΠΑ και ΕΕ βοηθούν τον Ρώσο πρόεδρο να στηρίξει το επιχειρήματα του, ακόμα και σε αυτούς που έχουν πάψει να τον πιστεύουν αναντίρρητα, αφού για τις ρωσικές τράπεζες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμπληρώνει από την πλευρά του ο Γκάρι Χουφμπάουερ από το ινστιτούτο Peterson Institute for International Economics.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και στην περίπτωση που θα κατέρρεε η Credit Suisse, βυθίζοντας σε οικονομική κρίση ολόκληρη την Ευρώπη (εξέλιξη που αποφεύχθηκε με το δάνειο των 50δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας) θα είχε μικρό αντίκτυπο στις ρωσικές τράπεζες ή στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μετά από ένα χρόνο κυρώσεων και οικονομικής απομόνωσης, οι τράπεζες της Ρωσίας είναι πλέον «καλά απομονωμένες από τη Δύση».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι χλεύασε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι ζουν στο παρελθόν και «έχουν παραισθήσεις αν πιστεύουν ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε δεύτερης κατηγορίας» χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «τρέλα» και «αποκοτιά».

Ο Mr Doom διαφωνεί

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έχει άλλη άποψη, αφού όπως τόνισε στο Newsweek ότι και να λέει  ο Ρώσος πρόεδρος, η χώρα του έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία λόγω του πολέμου και των κυρώσεων της Δύσης, οπότε «όλα τα παραπάνω είναι απλά φασαρία χωρίς ουσία».

Ως μια από τις τρεις βασικότερες παραγωγούς αργού πετρελαίου, η Ρωσία παραδοσιακά κυριαρχούσε στον τομέα των εισαγωγών. Όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έβαλαν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι παγκόσμιες τιμές έφτασαν τα 120 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για ανεπάρκεια στις προμήθειες.

Στην περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης οι ενεργειακές τιμές θα έκαναν ελεύθερη πτώση ζημιώνοντας τον Πούτιν, είναι το κοινό συμπέρασμα των προαναφερθέντων.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας συρρικνώθηκε μόνο κατά 2% το 2022, ωστόσο δεν υπάρχει επί γης αναλυτής που να μην θεωρεί ότι πρόκειται για «κατασκευασμένα στοιχεία», στο πλαίσιο του πολέμου της πληροφόρησης, που το Κρεμλίνο διεξάγει με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από αυτόν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Όλα για το χρήμα

Η πραγματική ευκαιρία για τον Πούτιν στην αναστάτωση που επικρατεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει να κάνει με τη γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης./

Με απλά λόγια αυτές τις μέρες δεν συζητιέται πόσοι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πόσοι Ρώσοι είδαν τα χρήματα του να μην φτουράνε, ούτε καν πόσο Ουκρανοί έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς, αλλά τι θα σημάνει για τους πολίτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού μια κρίση αλά… Lehman Brothers.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι χώρες της Δύσης έχουν δεσμευτεί να δώσουν ζηλευτά όπλα και χρήματα με το τσουβάλι στην Ουκρανία για να ανοικοδομηθεί, ένα έργο που κάποιοι κοστολογούν στα 1τρισ. δολάρια, γίνεται κατανοητό ότι μόλις οι τσέπες των Αμερικανών και των Ευρωπαίων αδειάσουν, τα παραπάνω θα πρέπει να τεθούν σε επείγουσα αναθεώρηση…

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024