Κι όμως! Τόσα χρόνια μαγειρεύαμε λάθος το μπέικον
Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να μαγειρέψουμε το μπέικον
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024
- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία - Η «καφετζού» και οι συνεργοί της που απέσπασαν 850.000 ευρώ από ηλικιωμένο
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Σίγουρα, το μπέικον δεν είναι από τα πιο υγιεινά υλικά που μπορείς να προσθέσεις στα φαγητά σου, ωστόσο στο τόσο μπορείς να το απολαμβάνεις χωρίς τύψεις. Όμως, είστε σίγουροι ότι ξέρετε να το μαγειρεύετε σωστά;
Είναι δεδομένο ότι όλοι κάνετε ένα λάθος όταν μαγειρεύετε το μπέικον. Ποιο είναι αυτό; Θα σας εξηγήσουμε παρακάτω…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν τις φέτες του μπέικον απ’ τη συσκευασία και τις ρίχνουν μέσα σ’ ένα τηγάνι χωρίς να το σκεφτούν παραπάνω. Αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο, καθώς με τόσο λίπος που έχει το μπέικον, το λάδι είναι απλά περιττό. Μπορεί να μαγειρευτεί από μόνο του μέσα σε μερικά λεπτά!
Όμως, αυτή η κίνηση έχει ένα λάθος… Το ότι δεν απολαμβάνεις πραγματικά το μπέικον τόσο νόστιμο όσο θα μπορούσε να γίνει εάν έκανες μια απλή κίνηση πριν το ρίξεις στο τηγάνι!
Το λάθος με το τηγάνι
Ο λόγος είναι πως το τηγάνι έχει σαν μέσο θερμότητας, όχι την επιφάνειά του, αλλά το καυτό λάδι με το οποίο έρχεται πρώτα σε επαφή με το μπέικον ψήνει γρήγορα το κρέας πριν αρχίσει να λιώνει το λίπος.
Αυτό έχει σαν συνέπεια το γνωστό κατσάρωμα των φετών κάτι που καταστρέφει την σωστή και πλήρη επαφή του μπέικον με την θερμή επιφάνεια. Έτσι το λίπος δεν καταφέρνει να λιώσει όπως πρέπει και το αποτέλεσμα τελικά είναι είτε τσίχλα, είτε ένα κομμάτι κάρβουνο, το σημείο που περνάει από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ δυσδιάκριτο.
Η νέα μόδα λοιπόν στο μαγείρεμα του μπέικον είναι το τσιγάρισμα στο νερό και όσο παράλογη κι αν ακούγεται, είναι μια τεχνική που δουλεύει.
Το νερό τραβάει το λίπος από το μπέικον και επιτρέπει στο ψαχνό να μαγειρευτεί όπως πρέπει χωρίς το ενοχλητικό κατσάρωμα. Το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι παρά το τέλειο ψήσιμο, χάνεται ένα σεβαστό κομμάτι της γεύσης από το αλάτι και το καπνιστό άρωμα του μπέικον.
Και τώρα στα σημαντικά. Το ψήσιμο.
Ο τρόπος για να έχουμε ένα μικρό αρχικό λιώσιμο του λίπους και μετά να ψηθεί το ψαχνό με το υπολειπόμενο λίπος σωστά χωρίς κατσάρωμα και με τέλεια ισορροπία στην υφή, έχει ως εξής: Βάζουμε τις λωρίδες του μπέικον σε κρύο φούρνο πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ανάλογα με το πόσες κλίμακες έχει ο φούρνος, διαλέγουμε να βάλουμε το ταψί κάπου ανάμεσα στην κάτω-κάτω θέση και στη μέση.
Ψήνουμε στους 200° για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα και με το πόσο λεπτές ή χοντρές είναι οι φέτες του μπέικον, προσέχοντας να μην καλύπτει η μία φέτα την άλλη. Το αποτέλεσμα θα είναι τέλεια ψημένες και νόστιμες φέτες μπέικον χωρίς κόπο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις