«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού απέναντι στην Τουρκία»
Η πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώτη γυναίκα αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού μιλάει στα «ΝΕΑ» για την εκλογή της στο τιμόνι του ΔΗΣΥ
Την ανάγκη η Λευκωσία να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο για να δημιουργήσει ευκαιρίες στο Κυπριακό, απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για τετελεσμένα, σημειώνει η πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας και νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα Δημητρίου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η πρώτη γυναίκα πολιτικός σε αυτές τις θέσεις και η πρώτη γεννημένη μετά την εισβολή, σημειώνει πως για «πραγματική ισότητα θα μπορούμε να κάνουμε λόγο μόνο όταν δεν θα αποτελεί πια θέμα ή πρώτη είδηση το γεγονός ότι μια γυναίκα – και δη νέα πολιτικός – ανεβαίνει στην πυραμίδα της ιεραρχίας».
Πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Αλλάζει η Κύπρος; Εχετε αισθανθεί να δέχεστε «πόλεμο» λόγω φύλου; Κάποιοι συζητάνε ήδη ότι η εκλογή σας στο ΔΗΣΥ σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για μια υποψηφιότητα με αξιώσεις στις προεδρικές και μια νέα πρωτιά.
Για ουσιαστική αλλαγή, για πραγματική ισότητα, θα μπορούμε να κάνουμε λόγο μόνο όταν δεν θα αποτελεί πια θέμα ή πρώτη είδηση το γεγονός ότι μια γυναίκα – και δη νέα πολιτικός – ανεβαίνει στην πυραμίδα της ιεραρχίας ή αναλαμβάνει επιπρόσθετη ευθύνη. Οταν δεν θα προκαλεί εντύπωση, αλλά θα θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι τόσο οι νέοι άνθρωποι όσο και οι γυναίκες έχουν θέση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και -ναι – πρέπει να τη διεκδικούν. Τότε όντως θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αλλαγή. Ειδικά σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπως είναι η πολιτική, οι σεξιστικές συμπεριφορές και οι έμφυλες διακρίσεις είναι πολύ πιο έντονα φαινόμενα. Η απάντηση; Ισχυροποιούμε τη φωνή μας και εργαζόμαστε σκληρά και συλλογικά με πείσμα και θέληση, για το κράτος δικαίου που θέλουμε να οικοδομήσουμε και αναλαμβάνουμε ευθύνη με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και μόνο.
Ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών που κάποιοι επικρίνουν ως «απολιτίκ» γιατί αποφεύγει, όπως λένε, τις εντάσεις. Εχει όντως αλλάξει η πολιτική; Εχουν πέσει παραδοσιακά «φράγματα» του παρελθόντος;
Μοιάζει λίγο σαν «καραμέλα» εποχής. Το βρίσκω πραγματικά άδικο, απογοητευτικό αλλά κυρίως αφοριστικό να χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη γενιά, η γενιά των νέων πολιτικών, ως «απολιτική» στην ουσία. Θέλουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και όμως την ίδια στιγμή τούς απαξιώνουμε. Η πολιτική είναι απόψεις, είναι θέσεις, είναι δράσεις, είναι παρεμβάσεις, είναι στρατηγικές, είναι συνειδητή επιλογή πολιτικής στάσης και φιλοσοφίας. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, ο πολιτικός λόγος να μην εκφέρεται από τα μπαλκόνια αλλά να είναι πολυδιάστατος.
Εχω συγκεκριμένη άποψη και συνειδητή θέση για τον σύγχρονο πολιτικό λόγο και με αυτήν πολιτεύομαι στην πρώτη γραμμή και πορεύομαι από τα αρχικά μου βήματα. Με συναίνεση, αξιοποιώντας συνέργειες – χωρίς άσκοπες αντιπαραθέσεις, εντάσεις και λαϊκισμούς -, αποφεύγοντας τον μηδενισμό και την ισοπέδωση, διατυπώνοντας θέσεις με σαφήνεια και επιχειρήματα, αλλά ταυτόχρονα με δυναμισμό και αποφασιστικότητα εκεί και όπου χρειάζεται. Αλάνθαστο κριτήριο η ετυμηγορία του κόσμου, την οποία και πρέπει να επιζητούμε συνεχώς.
Μιλήσατε για την ανάγκη ενότητας του ΔΗΣΥ. Πόσο εύκολο είναι αυτό μετά από την ένταση των προεδρικών εκλογών; Σε αυτό το κλίμα ποια στάση θεωρείτε ότι πρέπει να κρατήσει ο ΔΗΣΥ απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη; Θα μπορούσε να στηρίξει, ακόμα και να συμμετάσχει σε αυτή με υπουργούς, ή θα παραμείνετε στη θέση της αντιπολίτευσης;
Δεν είναι καθόλου εύκολο, χρειάζεται σκληρή δουλειά, με συλλογικότητα και υπευθυνότητα. Εχουμε συγκεκριμένο πλάνο και τα πράγματα παίρνουν ήδη τον δρόμο τους. Μετά την πρώτη πολιτική πράξη ενότητας, το επόμενο στοίχημα είναι η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου για την ανάδειξη της υπόλοιπης ηγεσίας. Από κει και έπειτα οφείλουμε να κάνουμε τις παραδοχές μας και να προχωρήσουμε μπροστά.
Να απευθυνθούμε με εξωστρέφεια στον κόσμο μας και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του μέσα από αλληλοτροφοδότηση και πραγματική επικοινωνία. Οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους τοποθέτησαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση και για όλα αυτά που συμφωνούμε βγαίνουμε μπροστά και τα υποστηρίζουμε σθεναρά. Εκεί όπου διαφωνούμε, με υπευθυνότητα και επιχειρήματα παραθέτουμε απόψεις και αντιπροτάσεις.
Βλέπετε προοπτικές να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και υπό ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχουν πρωτοβουλίες που θεωρείτε ότι επιβάλλεται να ληφθούν και κατά πόσο η αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας είναι μια ευκαιρία και για το Κυπριακό;
Σε μια τόσο κρίσιμη και ρευστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, όπου οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οφείλουμε μέσα από πολιτικές και στρατηγικές να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού και κυρίως της απραξίας, ειδικά με όσα επιχειρούνται διαρκώς εκ μέρους της Τουρκίας. Παρατηρούμε όντως μια κάποια αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία τον τελευταίο καιρό έφτανε σε κρίσιμο επίπεδο, μέσα από τη διπλωματία των σεισμών και την αλληλεγγύη που επέδειξε και ο ελληνικός λαός. Ευελπιστούμε και προσδοκούμε ότι αυτό το κλίμα θα έχει επίδραση και στο Κυπριακό, παρά το ότι η ιστορία μάς έχει δείξει πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά, αφού έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία εντελώς απρόβλεπτη. Θα πρέπει να συνεχίσουμε ακούραστα και εντατικά τις προσπάθειες, ειδικά αυτό το διάστημα μέχρι τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Να ενεργοποιήσουμε τον διεθνή παράγοντα μέσα από κάθε φόρουμ, αναδεικνύοντας συνεχώς το κυπριακό πρόβλημα με στόχο την αναχαίτηση των μεθοδεύσεων της Αγκυρας για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Μέσα από τη συμμετοχή μας, για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τον ρόλο μας, συνδιαμορφώνοντας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας πολιτικές για τη δημιουργία ευκαιριών και την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων. Κάθε ευκαιρία και κάθε βήμα είναι πολύτιμα. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι η μοίρα αυτού του τόπου και δεν μπορούμε ποτέ να συμβιβαστούμε με την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής.
Σας ανησυχεί προσπάθεια για νέα τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας;
Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις παράνομες ενέργειες και τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρούνται ειδικότερα στην Αμμόχωστο, την Καρπασία και στην ΑΟΖ. Κι όσο η Τουρκία λειτουργεί ως απρόβλεπτος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο, όλα τα ανοικτά ζητήματα εγκυμονούν κινδύνους. Γι’ αυτό πρέπει να εμμένουμε στις θέσεις αρχών μας και στη νομιμότητα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.
- Το έθιμο να κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι τα Χριστούγεννα, ξεκινά από τον 3ο αιώνα μ.Χ
- Αττική: Επιμένουν τα προβλήματα – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πάρνηθα
- Καζακστάν: Άγνωστο γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο, 29 οι επιζώντες – Τα σενάρια που εξετάζονται
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Τα Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Αθηνών και τα συγκινητικά μηνύματα
- Επιμένουν στη Βραζιλία: «Η Γκρέμιο πάει για Ελίασον»
- Κοινό κρυολόγημα: Όσα θα χρειαστείτε για να το ξεπεράσετε άμεσα