Credit Suisse – UBS: Η επόμενη ημέρα της εξαγοράς και οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι προοπτικές, οι κίνδυνοι και το φάντασμα του 2008
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Αποτελεί αδιαμφισβήτητα το deal της χρονιάς – μέχρι σήμερα φυσικά, μιας και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Ο λόγος για την εξαγορά της παραπαίουσας Credit Suisse από την UBS, συμφωνία που δημιουργεί έναν τραπεζικό κολοσσό με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία.
Αν και η συμφωνία που συνήφθη «με το πιστόλι στο τραπέζι» (τον κίνδυνο μετατροπής της Credit Suisse σε μια νέα, μοιραία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, Lehman Brothers) περιλαμβάνει επίσης τη στήριξη της ελβετικής κυβέρνησης, της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής FINMA και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) η οποία θα προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οι αγορές δεν φάνηκαν να καθησυχάζονται. Η μετοχή της UBS δέχτηκε σφυροκόπημα κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, ενώ της Credit Suisse κατέρρευσε με τις απώλειες, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, να ξεπερνούν το 58%.
Πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές τις επόμενες ώρες και εικοσιτετράωρα; Θα καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε πριν περίπου δέκα ημέρες με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και έχει ήδη παρασύρει συνολικά τέσσερις περιφερειακές τράπεζες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού συν το παγκοσμίου εμβέλειας ελβετικό ίδρυμα Credit Suisse; Ή οι ανησυχίες θα κλιμακωθούν, αναβιώνοντας πιθανώς το «φάντασμα» του 2008;
Αισιοδοξία…
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επίτευξη συμφωνίας αλλά πριν το άνοιγμα των αγορών, η Goldman Sachs εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι η συμφωνία και οι σχετικές εγγυήσεις ρευστότητας και ζημιών παρέχουν «σαφήνεια» και αμβλύνουν τους κινδύνους. «Φυσικά, έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ παραμένει ρευστή. Αλλά όπως συζητήσαμε την Παρασκευή, μας παρηγορεί η περιορισμένη μετάδοση από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ στις μεγαλύτερες τράπεζες του money center, μια τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί», ανέφεραν – σύμφωνα με το CNBC – στρατηγικοί αναλυτές του τραπεζικού κολοσσού.
Την αισιοδοξία του για την ανθεκτικότητα των συστημικών τραπεζών εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, Cole Smead, ο οποίος δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες βοηθούν τις τράπεζες «που δεν κάνουν ανόητα πράγματα στα περιουσιακά τους στοιχεία». Όσον αφορά τη νέα οντότητα UBS-Credit Suisse, ο Smead δήλωσε ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις ενεργητικού καθώς επιτυγχάνεται υψηλότερη ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
…και «σύννεφα»
Παρά όμως αυτές τις αισιόδοξες «νότες», παραμένουν μεγάλα ερωτήματα αναφορικά με τον αντίκτυπο της συμφωνίας στην αγορά. Μιλώντας στο CNBC ο James Sym, επικεφαλής μετοχών της επενδυτικής εταιρείας River and Mercantile με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η συμφωνία λύνει «αυτό που νομίζω ότι είναι πιθανώς ένα ιδιοσυγκρασιακό πρόβλημα στην Credit Suisse», διευκρινίζοντας όμως ότι δεν είναι βέβαιος αν πρόκειται για μια εξέλιξη ικανή να σταματήσει τη μετάδοση της «μόλυνσης» στην αγορά. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι το υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι «πολύ πιο εύρωστο» από ό,τι ήταν – καθώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τράπεζες της ηπείρου δημιούργησαν πολύ μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα προκειμένου να αντέξουν τους συστημικούς κινδύνους.
Κίνδυνοι
Αν και η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της Credit Suisse ως επιχείρηση, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο διάβολος θα βρίσκεται στις λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
«Ένα ζήτημα είναι ότι το αναφερόμενο τίμημα των 3,25 δισ. δολαρίων (0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) ισοδυναμεί με περίπου το 4% της λογιστικής αξίας και περίπου το 10% της αγοραίας αξίας της Credit Suisse στις αρχές του έτους», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Capital Economics.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse ύψους 570 δισ. δολαρίων μπορεί είτε να είναι απομειωμένα είτε να θεωρείται ότι κινδυνεύουν να απομειωθούν. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση νέες ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών», εξήγησε.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο Shearing πρόσθεσε ότι μπορεί ακόμη να υπάρξουν κίνδυνοι για τη συμφωνία «για νομικούς ή οικονομικούς λόγους ή αν η εμπιστοσύνη στην UBS κλονιστεί και αυτή δειλιάσει (να προχωρήσει) στη συμφωνία».
Τα ομόλογα ΑΤ1
Η εκκαθάριση των περίφημων ομολόγων τύπου AT1 της Credit Suisse, αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων, προκαλεί επιπρόσθετες ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές για τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης. «Τα ομόλογα AT1 εισήχθησαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση για να χρησιμεύσουν ως αμορτισέρ όταν οι τράπεζες αρχίζουν να χρεοκοπούν», εξήγησε μιλώντας στο CNBC ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων της Syz Bank.
«Έχουν σχεδιαστεί για να επιβάλλουν μόνιμες ζημίες στους κατόχους ομολόγων ή να μετατρέπονται σε μετοχές εάν οι δείκτες κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον ισολογισμό της και επιτρέποντάς της να παραμείνει σε λειτουργία. Σύμφωνα με το ελβετικό καθεστώς διάσωσης, το χρέος (τα ομόλογα) AT1 βρίσκονται πάνω (προηγούνται) από τα ίδια κεφάλαια ως προς την προτεραιότητα απορρόφησης ζημιών.»
Η Goldman, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η απομείωση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ζημία που έχει προκληθεί ποτέ στους επενδυτές ομολόγων AT1, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επενδυτές να αποφεύγουν στο μέλλον αυτού του τύπου τα προϊόντα. «Το αν οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν αυτή την απόφαση (σ.σ., για τα ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse ως μια εφάπαξ ενέργεια ή αν θα επανεξετάσουν την ασυμμετρία κινδύνου-αμοιβής τους σε περιόδους αυξημένης οικονομικής δυσπραγίας, μένει να το δούμε», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις