Ο Κώστας Τσαρούχης, ο Μανώλης Χριστοδούλου και ο Γιάννης Ριζόπουλος αποφάσισαν να ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, να «ανακατέψουν» τους ήχους και τις μελωδίες και να δημιουργήσουν ένα νέο ιδιαίτερο μουσικό σχήμα τους «ΚώΓιαMan». Τους συναντήσαμε στις πρόβες για το επερχόμενο live τους που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στο νέο χώρο «Καραγκιόζης» (Γιούργια) στα Εξάρχεια και μας μίλησαν για το πώς η παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα μπορεί να μπει σε νέα διάσταση και να κεντρίσει έντονα το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού. Άλλωστε η επιτυχία των εμφανίσεων τους, το αποδεικνύει!

Πώς προέκυψε η μουσική σας σύμπραξη και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το γκρουπ σας;

Η αρχική ιδέα δημιουργήθηκε τυχαία πάνω στο πατάρι ενός live λίγο μετά την καραντίνα (με ότι αυτό συνεπάγεται) από τον Κώστα Τσαρούχη (ούτι) και τον Μανώλη Χριστοδούλου (κανονάκι). Στην συνέχεια προστέθηκε και ο Γιάννης Ριζόπουλος με το υβριδικό του σετ κρουστών, το οποίο ολοκλήρωσε και τον ήχο του σχήματος. Η ανάγκη για πειραματισμό στα ηχοχρώματα των οργάνων με την προσθήκη ηλεκτρονικών μέσων (looper, πετάλια κλπ) ήταν η αφορμή για την δημιουργία μας. Και κάπως έτσι από τα αρχικά και των τριών δημιουργήθηκαν οι ΚωΓιαMan.

Ποια είναι η σχέση σας με την παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα;

Και οι τρείς ασχολούμαστε με την παραδοσιακή μουσική από μικρή ηλικία. Το σχήμα μας αποτελείται από ούτι, κανονάκι και κρουστά, αμιγώς παραδοσιακά όργανα. Μέσα από τις σπουδές μας και την καλλιτεχνική μας δραστηριότητα έχουμε αποκομίσει πολλές γνώσεις και εμπειρίες γύρο από τη μουσική παράδοση της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όμως, όντας και οι τρεις ανοιχτοί σε πειραματισμούς και ζώντας στο σήμερα, οι επιρροές μας δεν θα μπορούσαν να απέχουν από την εποχή που μεγαλώσαμε και βιώνουμε ακόμα. Ταυτόχρονα ο καθένας μας έχει ασχοληθεί και με άλλες μουσικές πριν ασχοληθεί με την παραδοσιακή του τόπου μας.  Ο Μανώλης έπαιζε πιάνο προτού ασχοληθεί με το κανονάκι, ο Κώστας με το κοντραμπάσο και κλασσικές σπουδές και ο Γιάννης με τα κλασσικά κρουστά αλλά και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με ηλεκτρονικές pop μουσικές που έχουν ως βάση τα samples και τα beat. Έτσι, Οι ΚώΓιαMan, από ανάγκη, χρησιμοποιούν τα βιώματα και το background τους, ως τα μέσα με τα οποία εκφράζουν τις μουσικές τους ανησυχίες.

Τι λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τη μουσική σας;

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την ανάγκη μας να εκφραστούμε. Άλλοτε παραθέτοντας προβληματισμούς, άλλοτε θέλοντας να ιντριγκάρουμε τους καλλιτεχνικούς κύκλους κάνοντας τολμηρές διασκευές σε, κάποιες φορές, αυστηρές μουσικές φόρμες. Βασικό κίνητρο όμως και πηγή έμπνευσης αποτελεί η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο, πρώτα για εμάς περιβάλλον. Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού δεν θα μπορούσε να λείψει στις μουσικές μας αλληλεπιδράσεις.

Έτσι άλλωστε κάτι που μας χαρακτηρίζει και ως σχήμα, είναι η άνεση και το χιούμορ στις εμφανίσεις μας πάνω στη σκηνή, το οποίο παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί έναν ευχάριστο εντυπωσιασμό στον ακροατή.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική σήμερα;

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική. Συνεχώς εμφανίζονται καινούρια νεανικά σχήματα που παίζουν και εκφράζονται μέσα από αυτή τη μουσική. Ακόμα ευχάριστο συναίσθημα δίνει η παρουσία της νεολαίας σε εμφανίσεις και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ανανέωσης σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί, από πολλούς, ξεπερασμένο. Επιτέλους ξανά, η παράδοση «παραδίδει» την σκυτάλη στους νέους.

Με τον τρόπο που την προσεγγίζετε θέλετε να δώσετε μια νέα οπτική;

Αυτό που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του σχήματος είναι η χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μέσων (πετάλια, λούπες, samples και ηλεκτρονικοί πειραγμένοι ήχοι από pads) που δημιουργούν ψυχεδελικό συνονθύλευμα που άλλοτε παραπέμπει σε ροκ και άλλοτε σε ηλεκτρονικά (drum n base, darkwave, dub) τοπία, πάντα όμως με ξεκάθαρη αναφορά στην παραδοσιακή μουσική. Στην ουσία, οι ΚώΓιαMan είναι μια από τις ζωντανές αποδείξεις ότι αυτό που λέμε παράδοση είναι κάτι ζωντανό το οποίο μεταβάλλεται με τα χρόνια και όχι κάτι παγιωμένο και ξεπερασμένο.

Τι παρουσιάζετε στα live σας και ποιες είναι οι προγραμματισμένες εμφανίσεις σας το επόμενο διάστημα;

Παρουσιάζουμε τόσο πρωτότυπες συνθέσεις δικές μας όσο και παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την Ελλάδα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο . Η παράδοση βέβαια περνάει μέσα από τη δική μας οπτική και μπολιάζεται με χαρακτηριστικά από άλλα είδη μουσικής της Δύσης. Η εξωστρέφεια που διαθέτει η παραδοσιακή μουσική από μόνοι της σε συνδυασμό με την προσθήκη στοιχείων της δυτικής σύγχρονης pop μουσικής κάνει τα live μας να καταλήγουν πάντα σε μια γιορτή.

Θα εμφανιστούμε στα εγκαίνια, του νέου χώρου του «Καραγκιόζη» στα Εξάρχεια «Γιούργια» στις 25 /3, στα πλαίσια των οποίων θα παρουσιάσουμε και την ταινία που ετοιμάζουμε καιρό τώρα. Καθώς επίσης και στα πλαίσια του Γιούργια φεστιβάλ στο κύτταρο στις 28/4

Ενδιάμεσα θα εμφανιστούμε και σε άλλες περιοχές εκτός Αθηνών όπως στη Σύρο στις 1/4. Μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στα social (facebook, Instagram) για να ενημερωθείτε για τις υπόλοιπες εμφανίσεις μας.

Ποια είναι η άποψη σας για τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για το ΠΔ της κυβέρνησης;

Είμαστε αλληλέγγυοι με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και με τις καταλήψεις των θεάτρων και των σχολών και συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις αυτές το τελευταίο διάστημα. Ο χώρος της τέχνης έχει υποβιβαστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και η κινητοποίηση του κόσμου της τέχνης συλλογικά  είναι η μόνη λύση να αλλάξει κάτι.

Παράλληλα με τις εμφανίσεις του γκρουπ ο Κώστας Τσαρούχης έχει την επιμέλεια  της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων + banda καθώς επίσης ασχολείται και με τη πολιτιστική διαχείριση και την  παραγωγή του φεστιβάλ Μουσικά Μπουλούκια μέσω της συλλογικότητας Artysuns. Ο Μανώλης Χριστοδούλου ετοιμάζει το νέου του προσωπικό του δίσκο τον οποίο και θα παρουσιάσει σύντομα στην Αθήνα αλλά και σε άλλα φεστιβάλ, επίσης τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται όντας μέλος της ορχήστρας της Αρετής Κετιμέ. Ο Γιάννης Ριζόπουλος από τον Ιούνιο του 2022 παίζει με το σχήμα του Ορφέα Περίδη. Ακόμα, συμμετέχει ως ντράμερ στις εμφανίσεις των παραστάσεων «Στα βαθιά», μια συνεργασία του Ορέστη Ντάντου και την Μάρθας Φριντζήλα που θα παρουσιαστεί στον Σταυρό του Νότου για τρεις Τετάρτες, ξεκινώντας από τις 22 Μαρτίου.

www.facebook.com/profile.php?id=100083493274945

https://instagram.com/koyamanband?igshid=YmMyMTA2M2Y=

www.tiktok.com/