Ιδιωτικοποίηση νερού: Στη Βουλή ο Τσίπρας για να μη σβήσουν οι φωτιές
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο, το οποίο εντάσσει σε ρυθμιστική αρχή την υδατική πολιτική.
Σε πολλαπλά μέτωπα σφυροκοπά ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση και πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους μεταβαίνοντας στη Βουλή με κεντρικό θέμα, αυτή τη φορά, την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται αύριο να ασκήσει δριμεία επίθεση μιλώντας στην Ολομέλεια και στην εν εξελίξει συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. Η κυβέρνηση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς αποφάσισε να εντάξει σε ρυθμιστική αρχή την υδατική πολιτική. Έτσι, στο κοινοβουλευτικό τερέν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανεβάσει την πολιτική αντιπαράθεση και να δώσει το τέμπο της αντιπολιτικής γραμμής, ενόσω οι διαμαρτυρίες πολιτών, έξω από τη Βουλή, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα για να δηλώσει την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το in καταγράφει εικόνες, συνθήματα και τους φόβους των πολιτών που θεωρούν το νομοσχέδιο που ψηφίζεται προθάλαμο ιδιωτικοποίησης
Σε συνέχεια των διαφωνιών και των ενστάσεων, των οποίων έχουν εκφράσει αρκετοί Δήμοι και φορείς, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί εναντίον του εν λόγω νομοσχεδίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό και την εξυπηρέτηση λίγων, οι οποίοι θα βγάζουν υπερκέρδη και από τη διαχείριση νερού.
Εξάλλου, από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το κοινοβουλευτικό έδαφος για την έντονη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σε ρεπορτάζ το in, στις αρχές Μαρτίου, είχε αναφερθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο και στις διατάξεις για ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής προς μια λογική ιδιωτικοποίησης. Το προτεινόμενο πλαίσιο για την ΡΑΑΕΥ, κατατέθηκε στη Βουλή τη 1η Μαρτίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ προηγήθηκε διαβούλευση fast-track μόλις τεσσάρων ημερών που περιλάμβαναν και το τριήμερο της Αποκριάς. Πρόκειται για τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εφόσον δεν υπάρχει ανταγωνισμό στην αγορά, δεν εξυπηρετεί μόνο την εποπτεία, ρύθμιση, κοστολόγηση και τιμολόγηση ενός υπό δημόσιο έλεγχο δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και για την ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής.
Το νομοσχέδιο που άναψε «φωτιές»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στη Βουλή ότι οι ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη ελέγχουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, άρα υποκρύπτεται ιδιωτικοποίηση. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι εμείς επιδιώκουμε με το νομοσχέδιο, τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών από την Αρχή, όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που παραμένει στο υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στο υπουργείο δεκάδες εισηγήσεις για πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης αλλά επιβλήθηκαν ελάχιστα. «Θέλετε να αποφασίζει ο υπουργός εάν θα επιβάλει πρόστιμα ή όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης; Αυτά είναι ρουσφέτια, να σας φέρνουν οι επιθεωρητές εισηγήσεις για πρόστιμα και να μην τα επιβάλετε» πρόσθεσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν πέσει, στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό και την εξυπηρέτηση λίγων, οι οποίοι θα βγάζουν υπερκέρδη και από τη διαχείριση νερού και από τη διαχείριση απορριμμάτων». «Το κάνατε στην ενέργεια, το πληρώσαμε όλοι πάρα πολύ ακριβά. Το κάνατε με τη ‘ρήτρα Μητσοτάκη’. Το κάνετε πλέον και στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο, θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργηθούν» πρόσθεσε.
Ο κ.Φάμελλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς κατά τη διαβούλευση και τη διαδικασία ακρόασής τους στη Βουλή, ούτε όμως και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία θέτει ενστάσεις και ερωτήματα για την επιλογή της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων στη ΡΑΕ και κάνει ακόμη λόγο για ασάφειες και ελλείψεις σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
- Δεν σας αφήνει ο σκύλος σας να φύγετε από το σπίτι; – Οι τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα
- Μελισσοκομία: Αλλαγές στο πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους
- Ρόδος: Νέα τραγωδία σε ναυάγιο με μετανάστες – Οκτώ νεκροί, οκτώ τραυματίες στο νοσοκομείο
- Ανησυχία για την κατάσταση δέντρων στο Άλσος της Νέας Σμύρνης.
- Athens Photo World: Το ετήσιο φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας, επιστρέφει στην Τεχνόπολη
- Ρωσία: Η δολοφονία Κιρίλοφ, το διπλό μήνυμα του Κιέβου και το «πληγωμένο» προφίλ του Βλαντίμιρ Πούτιν