ΣΥΡΙΖΑ: Το ξόρκι και το τρίπτυχο
Το νέο τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να κάνει με ορισμένες εκτιμήσεις που γίνονται από το στρατηγείο της Κουμουνδούρου αλλά και με ένα «ξόρκι»
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Αυτοψίες όπως αυτές σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη στον ΟΣΕ από τον Αλέξη Τσίπρα, σκληρό ροκ στη Βουλή, αλλά και αποδόμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους.
Το νέο τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να κάνει με ορισμένες εκτιμήσεις που γίνονται από το στρατηγείο της Κουμουνδούρου αλλά και με ένα «ξόρκι» που θέλουν το προσεχές διάστημα να επιτευχθεί.
Εκτίμηση πρώτη: Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη διατηρεί μια πολλαπλή ρήξη του εκλογικού σώματος με την κυβέρνηση. Το όλο σοκ έχει χαρακτηριστικά που ρευστοποιούν εκ νέου τις συμπεριφορές. Και στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν με προσοχή τις μετρήσεις και περιμένουν -όπως όλοι- τις επόμενες που θα αποκρυσταλλώνουν καλύτερα τις τάσεις.
Το σύνθημα όμως που έχει δοθεί, πέραν της επίθεσης στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της είναι αυτό της «ενσυναίσθησης» για τα γεγονότα.
Εκτίμηση δεύτερη: ο εκλογικός χρόνος έχει κάποια νέα στοιχεία. Δεν είναι τόσο βέβαιο για παράδειγμα πως η μετάθεση της κάλπης στο τέλος της άνοιξης ή στην αρχή του θέρους θα «σβήσει» το σοκ. Το αντίθετο.
Μια εικόνα «εργαλειοποίησης» του εκλογικού χρόνου απ’ την κυβέρνηση ίσως επιφέρει μια μεγαλύτερη φθορά. Και επίσης στο διάστημα μέχρι τις κάλπες απαιτείται απ’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια τέτοια εξωστρέφεια, αυτοκριτική αλλά και πρωτοβουλίες που ήδη δεν έχει λάβει ποντάροντας μόνον σε έναν άχαρο «επικοινωνισμό» όπως αυτόν του Αμαρουσίου που δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Εκτίμηση τρίτη: το νεανικό και εν γένει κίνημα έχει μια διάρκεια ενώ ένα μέρος του θα συνδέεται – θεωρούν- και με τις αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Επί μέρους ρεύματα δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική ενοποιούνται και τα Τέμπη διαδραματίζουν έναν ρόλο διερμηνευτικού φακού για όλες τις επιμέρους κρίσεις της κυβέρνησης.
Μια ακόμη εκτίμηση, η τέταρτη θέλει το όλο κλίμα μέχρι τις κάλπες να είναι αυτό μιας έντονης αντιπαράθεσης αλλά και κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Το παραπάνω θα υποβοηθά μια δομική αντιπολίτευση αλλά και έναν κλοιό στις «αριστερόστροφες δεξαμενές». Αυτό δεν θα σηματοδοτεί μια ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στους «αγανακτισμένους» αλλά και δεν θα υποεκτιμάται η νέα τάση.
Το «ξόρκι»
Για το δε «ξόρκι» που αναφέραμε πως θα θέλουν από την Κουμουνδούρου να επιτευχθεί θα έχει να κάνει με τον ρόλο στην νέα διάταξη της μάχης που θα έχει ο Παύλος Πολάκης. Η ολική του επαναφορά στα ψηφοδέλτια προφανώς πρόκυψε από όλα τα νέα δεδομένα, πχ. τα Τέμπη αλλά και από την συγγνώμη του σφακιανού.
Είναι προφανές πως απ’ το Σάββατο και την ΠΓ που επικύρωσε την επιστροφή του «ασώτου υιού», επιχειρείται μια επιστροφή στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τον Μητσοτάκη – απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ενταχθεί ο Παύλος Πολάκης στο όλο σχέδιο ή θα δώσει πάτημα για εσωστρέφεια; Άμεσα οι απαντήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις