Βλαντιμιρ Πούτιν: Πού εδράζεται η φιλία με τον Σι Τζινπίνγκ
Την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Ρωσία πολλοί αναρωτιούνται πως η φιλία τους παραμένει άθικτη όλο αυτόν τον καιρό.
Με τον Σι Τζινπίνγκ να έχει πλέον φτάσει στην Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται καλύτερα. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει γίνει ο πιο επιθυμητός φερόμενος ως πολεμικός εγκληματίας στον κόσμο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν στις 17 Μαρτίου για τον ρόλο του στην μεταφορά των Ουκρανών αμάχων σε ρωσικά εδάφη. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον Σι, από το να επισκεφθεί τη Μόσχα. Την ίδια ώρα και εκείνος έσπασε κάθε κανόνα του Κομμουνιστικού Κόμματος και εξασφάλισε επίσημα μία τρίτη θητεία στο τιμόνι της Κίνας.
Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στον Πούτιν
Για αρχή, η στρατηγική που έχει διαμορφώσει το Πεκίνο απαιτεί να παραμείνει κοντά στη Ρωσία: όπως το βλέπουν οι ηγέτες του Πεκίνου, οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πορεία της Κίνας στην παγκόσμια ηγεσία, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ οι περισσότεροι από τους δικούς της γεωγραφικούς γείτονες – από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα Το Βιετνάμ και η Ινδία – είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί και όχι υποστηρικτικοί.
«Ο Κινέζος δεν είναι επιρρεπής σε απειλές. Οι Τίγρεις, όπως οι Η.Π.Α., σίγουρα δεν θα μπορούσαν να απειλούν την Κίνα», δήλωσε ένα σχόλιο για το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Όσο περισσότερο οι Η.Π.Α. θέλουν να συντρίψουν τις δύο υπερδυνάμεις, την Κίνα και τη Ρωσία, μαζί … τόσο πιο κοντά η Κίνα και η Ρωσία κλίνουν ο ένας στον άλλο».
«Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η Ουάσιγκτον θέλει και κάνει τα πάντα για να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι το ορατό χέρι », δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Dmitry Peskov νωρίτερα αυτό το μήνα.
Πότε ξεκίνησε η φιλία τους
Για να κατανοήσει κανείς την προτίμηση του Xi για τον Πούτιν, παρόλο που η οικονομία της Κίνας είναι τόσο αλληλένδετη με τη Δύση, οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να επηρεάσει κανείς το όραμα του Πεκίνου για το μέλλον, αλλά και να κατανοήσει την ιστορία που μοιράζονται οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ηγέτες.
«Είναι μόλις έξι μήνες από την άποψη της ηλικίας. Οι πατέρες τους πολέμησαν και στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο … και οι δύο άνδρες είχαν δυσκολίες στους νέους τους. Και οι δύο έχουν κόρες «, δήλωσε ο Αλέξανδρος Gabuev, ανώτερος συνεργάτης της Carnegie Endowment for International Peace Think Tank και ειδικός στις σχέσεις Russo-Chinese. «Και είναι και οι δύο όλο και περισσότερο σαν αυτοκράτορας και τσάρος, εξίσου εμμονή με τις στροφές χρώματος».
Η φιλία τους, όπως το έθεσε ο Gabuev, ξεκίνησε το 2013, όταν ο Xi συναντήθηκε με τον Πούτιν προς το τέλος της Σύνοδος Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας-Ειρηνικού στο Μπαλί-στα γενέθλια του Πούτιν. Αναφερόμενος σε δύο άτομα που ήταν παρόντες στο Impromptu Party Birthday, ο Gabuev είπε ότι η ευκαιρία δεν ήταν μια μπόζα, αλλά άνοιξαν και υπήρχε μια πραγματικά λειτουργική χημεία «.
Στόχος της Κίνας να μην πέσει οΠούτιν
Είναι γεγονός πως το Πεκίνο έχει την δυνατότητα να δώσει άμεσα όπλα στην Ρωσία. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να αμυνθούν, παρά την στρατιωτική στήριξη που έχουν από την Δύση. Την περασμένη εβδομάδα, το Politico ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, μαζί με μία που είναι συνδεδεμένη με την κυβέρνηση του Πεκίνο, έστειλε σε ρωσικές οντότητες, 1.000 ντουφέκια και άλλο εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων drone και θωράκισης σώματος, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας έχουν επίσης συνεργαστεί για κοινές ασκήσεις εκτός Ευρώπης. Πιο πρόσφατα, πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις μαζί με το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν. Κατά την επίσκεψη του Xi αυτή την εβδομάδα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συνάψουν έως και δώδεκα συμφωνίες, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης TASS. Οι ειδικοί λένε ότι ο Σι και ο Πούτιν είναι πιθανό να υπογράψουν περαιτέρω συμφωνίες για την τόνωση του εμπορίου —ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας— καθώς και να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για το εμπόριο στα δικά τους νομίσματα.
Με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ρωσία
Ο Σι αναμένεται επίσης να επαναλάβει το σχέδιο ειρήνης των δώδεκα σημείων της Κίνας με σκοπό τη διευθέτηση αυτού που αποκαλεί «ουκρανική κρίση». Ο κινέζος ηγέτης πιστεύει στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά περιλαμβάνει επίσης ρωσικά σημεία συζήτησης, όπως η αποτροπή των «επεκτεινόμενων στρατιωτικών μπλοκ» – μια κρυφή κριτική για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ο Σι θα μπορούσε να έχει μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μετά την επίσκεψη στη Μόσχα.
Αλλά η γενική κορυφαία προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να «δεσμεύσει τη Ρωσία μακροπρόθεσμα ως μικρότερος εταίρος της Κίνας», έγραψε ο Ράιαν Χας, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings, μια δεξαμενή σκέψης. «Για τον Σι, η ενίσχυση της Ρωσίας ως κατώτερου εταίρου της Κίνας είναι θεμελιώδης για το όραμά του για εθνική αναζωογόνηση». Για να επιτευχθεί αυτό, η παραμονή του Πούτιν στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτη για το Πεκίνο, έγραψε: «Ο στόχος της Κίνας είναι να προφυλάξει την Ρωσία από την αποτυχία της και την πτώση του Πούτιν».
- Κώστας Σημίτης: Την Πέμπτη στη Μητρόπολη η κηδεία του
- Ηράκλειο: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας σε πλαγιομετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων
- Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη με θλίψη και σεβασμό
- Φίνος Φιλμ: Η ανάρτηση για την επέτειο του θανάτου της Έρρικας Μπρόγιερ
- Μοχάμεντ Σαλάχ: Η… ιδιαίτερη σχέση με τη Γιουνάιτεντ και οι επιδόσεις που… τρομάζουν (vids)
- Κώστας Σημίτης: Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά – «Σφράγισε μια ολόκληρη εποχή»