Δέκα χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Πιέτρο Μενέα
Οι άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του «Βέλους» του Νότου, η εκτίμησή του για τον Ζοζέ Μουρίνιο και το πάθος του για την Ελληνική Ιστορία
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 21 Μαρτίου, από την ημέρα που έκλαψε όλη η Ιταλία για τον θάνατο του ανθρώπου που πέρασε στη σφαίρα του μύθου, του Πιέτρο Μενέα.
Το «Freccia del Sud», «Το Βέλος του Νότου» όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του έφυγε από τη ζωή πριν συμπληρώσει τα 61 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο στο πάγκρεας.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού και τον κορυφαίο λευκό σπρίντερ όλων των εποχών. Ο χρόνος 19’’.72 στα 200 μέτρα που πέτυχε στην Πανεπιστημιάδα του 1979 αποτελούσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για 17 χρόνια, καθιστώντας το ρεκόρ του ένα από τα μακροβιότερα στην ιστορία του αθλητισμού, ενώ παραμένει η κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη.
Ο κοκαλιάρης Πιέτρο, γεννημένος στην Μπαρλέτα το 1952, έτρεχε με αντιπάλους Porsche, Alfa Romeo και σκούτερ καλύπτοντας απόσταση 50 μέτρων για να κερδίζει στοιχήματα και να βγάζει χαρτζιλίκια.
Στα μέρη του δεν υπήρχαν οι υποδομές για να προπονηθεί, αλλά ποτέ δεν αποθαρρύνθηκε. Στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του κατέκτησε συνολικά 29 μετάλλια εκ των οποίων τα 18 χρυσά, ανάμεσά τους και αυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, και συμμετείχε σε 530 κούρσες. Συχνά έλεγε πως «ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου το οφείλω σε ένα πράγμα: στο ό,τι έχω δουλέψει σαν τρελός. Εκανα προπόνηση για έξι ώρες, ακόμα και κρυφά. Ποτέ δεν φοβήθηκα την κούραση. Η προπόνηση είναι τα πάντα. Ακόμα και όταν είσαι εξαντλημένος είναι καλή κούραση».
Στα χρόνια της δόξας του ο Μενέα ήταν τόσο δημοφιλής στην Ιταλία ώστε οι νίκες του εκτόξευαν τις πωλήσεις των αθλητικών περιοδικών και οι αγώνες του καθήλωναν τους συμπατριώτες του μπροστά τις τηλεοράσεις όπως το ποδόσφαιρο και η Ferrari.
«Είσαι λευκός…»
Ο Μοχάμεντ Αλι είχε ακούσει τόσα γι’ αυτόν ώστε ζήτησε να τον συναντήσει. «Όμως είσαι λευκός!», του είπε εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ταχύτητά του. Για να του απαντήσει ο Μενέα: «Ναι, αλλά μέσα μου είμαι πιο μαύρος από εσένα».
Εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Ζοζέ Μουρίνιο με τον οποίον συναντήθηκε όταν ο Πορτογάλος ήταν προπονητής στην Ιντερ. Αντάλλαξαν δώρα και στη συνέχεια αντάλλασσαν μηνύματα από το τηλέφωνο. Τα στοιχεία που τον εντυπωσίαζαν στον Μουρίνιο ήταν η ευφυΐα και η προσωπικότητά του.
Το Βέλος του Νότου, όπως ονομάστηκε προς τιμήν του το γρηγορότερο τρένο της Ιταλίας, το Frecciarossa ETR 1000 την ημέρα του θανάτου του παρουσία του προέδρου Ναπολιτάνο, είχε σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι, μετά από προτροπή του Αλντο Μόρο. Στη συνέχεια πήρε πτυχίο από τη Νομική, εργάστηκε ως ατζέντης αθλητών, ενώ το μεγάλο του πάθος ήταν η πολιτική, διατελώντας για μία θητεία ευρωβουλευτής (1999-2004). Του άρεσε να ζει τη ζωή του στα κόκκινα, έγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή 23 βιβλίων ενώ διετέλεσε ακόμα και γενικός διευθυντής της Σαλερνιτάνα.
Σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε η σύζυγός του Μανουέλα, στην Corriere della Sera και τη Messaggero, αποκάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του.
«Είχε φως μέσα του αλλά δεν το έδειχνε από φόβο μήπως θεωρηθεί αδυναμία. Διάβαζε πέντε εφημερίδες κάθε μέρα και οτιδήποτε άλλο έβρισκε, ακόμα και Κικέρων».
Ο Μενέα είχε μια εμμονή με τη γνώση ενώ το πάθος του ήταν η επικαιρότητα και η Λατινική και Ελληνική Ιστορία.
Δεν έπινε ποτέ αλκοόλ και ανθρακούχο νερό και λάτρευε τη μουσική της δεκαετίας του ’80, ιδιαίτερα του Fleetwood Mac.
Πριν από πέντε χρόνια ένας αστεροειδής πήρε το όνομά του, ο 73891 Pietromennea.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις